© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
14.05.2015 10:27:44

Peter Pen: Ne za vsako ceno

Grega Wernig

V nasprotju z ekipo za tehnične discipline je ekipa za hitre ostala brez spomladanskega treninga, njen trener pa brez pomočnikov, ki so vsi po vrsti pobegnili v tujino. Peter Pen še verjame v nadaljevanje, čeprav ga novi vodja panoge Pavli Čebulj še ni povabil na razgovor.

Edini slovenski zmagovalec tekme v smuku Andrej Jerman, ki je bil v zadnji sezoni Penov tesen sodelavec, se odpravlja na Norveško. V Oslu bo deloval v tamkajšnjem klubu in imel pod svojim okriljem smučarje do 16. leta starosti. Njegov drugi pomočnik Mitja Grašič si je medtem delo našel v ruski ekipi, kamor ga je zvabil Urban Planinšek. Mariborskega stratega pri vsem skupaj najbolj moti dejstvo, da se preveč pozablja na tekmovalce.

"Treba je rešiti vprašanje opreme, rezervirati smučišča ... No, pri nas je postala že tradicija, da se te stvari rešujejo, ko je že prepozno. Vedno se pozablja, da je na prvem mestu tekmovalec. Zdaj smo tako ostali brez treninga, saj vsak gleda samo nase. Od ekipe za hitre discipline nihče ni imel pogodbe in rekel sem, da mi ne bomo šli prosjačit. Če bi jim res šlo za tekmovalce, bi jih povabili in jim organizirali trening. Vsi rešujejo le svojo kožo in svoje službe. Odnos do opremljevalcev, tekmovalcev in trenerjev je katastrofalen, pa naj vodilni na zvezi rečejo, kar hočejo," je bil Peter kot vedno brez dlake na jeziku.

V smučariji sem že trideset let, od tega dvajset let v svetovnem pokalu. Jaz bom preživel, 'toti' pa bodo prihajali in odhajali.

Kot pravi, se je lani odločil, da se v Slovenijo vrne izključno zaradi tekmovalcev in sodelavcev, ki jih je imel: "Če imamo res toliko kadra, da lahko barantamo, ne vem, zakaj je Urban Planinšek namesto njih potem raje poklical Jermana in Grašiča. V Rusijo nam je odpeljal vse tiste, ki znajo delati in so poceni. Prav Jerman je tipičen primer, kako so ga v zvezi obravnavali glede na vse, kar je naredil za slovensko smučanje."

IŠČEM REZULTATE, NE PA SLUŽBE 
Glede nadaljevanja dela s slovensko ekipo s Pavlijem Čebuljem nista imela še nobenega razgovora. "Z delom za vsako ceno, samo zato, da imam službo, ne mislim nadaljevati. Iščem rezultat, ne pa službe. Drugače je bil moj prvi stavek, ko sem lani po desetih letih prišel na zvezo: 'Ta ekipa bo delala skupaj do OI v Pjongčangu.' Zdaj lahko rečem, da sem bil nalagan z vseh strani. Lahko da se bo zgodba ponovila, a se tega ne bojim. V smučariji sem že trideset let, od tega dvajset let v svetovnem pokalu. Jaz bom preživel, 'toti' pa bodo prihajali in odhajali. Potrebujem človeka, ki ga lahko pokličem 24 ur na dan in mu povem, kje imam težavo, in da mi bo tudi pomagal. Tako se je dogajalo, da sem klical Skalo (Berganta, op. p.) in je rekel, da on tega ne more, ker mora vprašati Makuca, ta pa, da mora vprašati direktorja ali predsednika."

918-38-39-pen

Peter pravi, da ne ve, kako bo ta norija delovala v prihodnje. "Če ni denarja, ne potrebujemo več ne vem koliko ljudi. No, tam, kjer ni denarja, se nihče ne prepira za pozicije, tu pa je bilo za vlogo vodje panoge sedem kandidatov. Mene je za delo v moji ekipi klicalo vsaj 20 trenerjev. Ljudje so bili pripravljeni priti, a nihče ni bil pripravljen čakati osem tednov, kot čakamo zdaj, da se postavi ekipa," trener za hitre discipline ne verjame, da je finančni položaj res tako slab, kot ga hočejo prikazati odgovorni na zvezi.