© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
09.12.2014 16:23:49

Absurd brez primere

Grega Wernig

Predsednik SZS Enzo Smrekar je za danes sklical izredno sejo alpskega zbora, na kateri naj bi razrešili sedanjega predsednika alpskega zbora in odbora Dušana Goriška ter vse člane odbora.

Smrekar vodji alpskega odbora očita neustrezno vodenje alpskih disciplin in porabo sredstev brez ustreznega kritja. Po mnenju alpskega odbora, ki se je včeraj odzval z elektronskim sporočilom za javnost, pa Smrekar teh argumentov z ničemer ne podkrepi ali argumentira.

"Več kot očitno gre za ponovni poizkus prikrivanja nekompetentnega, nestrokovnega vodenja SZS, ki se odraža v nejasnih finančnih načrtih, njihovem konstantnem spreminjanju in nesposobnosti pridobivanja sponzorskih sredstev. Vodstvo zveze skuša na vsak način zamegliti notranjo organizacijo zveze in prevaliti odgovornost za finančno stanje na strokovne organe, ki s tem nimajo nobene veze. Zaradi vsega navedenega sponzorji odhajajo, edina sposobnost, ki jo pri tem izkazujeta direktor in predsednik SZS, pa je praktično dnevno nižanje sredstev za vsebinske programe zveze. Vodstvo zveze se namesto s finančno-operativnim vodenjem zveze ukvarja strokovnimi vprašanji razvoja alpskega smučanja, kar je absurd brez primere," je bilo med drugim zapisano v sporočilu, poslanem z elektronskega naslova Dušana Goriška.

Ta v nadaljevanju pisma navaja ukrepe, ki jih je v preteklem letu alpski odbor sprejel za zaustavitev stagnacije slovenskega smučanja, kot sta priprava nacionalnega programa šole smučanja za otroke in mladino od 7 do 18 leta starosti ter prvič po treh letih spet širitev baze smučark in smučarjev. Kot pravi, vodstvo panoge za alpsko smučanje lahko kontrolira samo funkcionalne stroške (smučarske karte, spanja, potovanja, plače trenerjev...).

"Komunikacija med poslovnim delom in strokovnim delom zveze je na ničli. Direktor z vodstvom panoge (predsednik panoge, odbor panoge) ne komunicira oziroma to počne le prek javnosti, tako da panoga za alpsko smučanje pomembne informacije izve le iz medijev. V zadnjem intervjuju za časnik Ekipa smo tako iz ust predsednika SZS Enza Smrekarja izvedeli, da je letošnji bruto proračun panoge za alpsko smučanje 1.080.000 evrov, kar je za 800.000 evrov manj, kot v pretekli sezoni in za enak znesek manj, kot je poslovni del oznanil v mesecu maju 2014," ugotavlja Gorišek, ki dodaja, da je vmešavanje poslovnega dela SZS v strokovno delo panoge za alpsko smučanje v letošnji sezoni precedens, ki se v dosedanji zgodovini SZS še ni zgodil.

"Odpoved pogodb trenerjem brez soglasja strokovnega sveta, oziroma odbora panoge je brez osnove v statutu, pravilnikih ali poslovnikih, kar si v javnem društvu ne moremo zamisliti," je v imenu alpskega odbora še zapisal Gorišek.

Današnja seja bo torej še kako zanimiva. Vodstvo SZS s Smrekarjem na čelu vztraja na stališču, da je že v startu nekdo imel fige v žepu in da je bila poraba namenoma večja od načrtovane. Dejstvo je, da si predsednik in direktor vseh teh številk nista mogla kar na suho izmisliti, kakor je po drugi strani tudi res, da ima za odliv sponzorjev zveza precej več masla na glavi od panoge.

V ozadju so seveda še interesi predstavnikov tistih klubov, ki Goriška niso podprli že na začetku in zaradi česar se je postopek njegove izvolitve precej zavlekel. Njihov glavni zagovornik je član SK Kranjska Gora in generalni sekretar pokala Vitranc Srečo Medven, tudi član IO, kjer na sejah z Goriškom še zdaleč ne govorita istega jezika. Kot Damoklejev meč ima predsednik odbora in zbora na vratu še afero Vanessa Mae, v kateri je reagiral izrazito mlačno in vanjo vpletenih ni nikoli zares javno obtožil za stvari, ki so se tam dogajale. Obstaja torej precejšnja verjetnost, da Dušan Gorišek po današnji izredni seji ne bo več v predsedniški vlogi, glede na zgoraj omenjeno sporočilo za javnost pa se ne bo predal kar tako zlahka.