© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/gv
STA/gv
07.12.2014 11:54:44

Fak dolgo časa v ospredju, na koncu 4.

Reuters

Jakov Fak je na zasledovalni tekmi na 12,5 kilometra svetovnega pokala v biatlonu v švedskem östersundu osvojil četrto mesto.

Nov vrhunski slovenski dosežek je dopolnil Klemen Bauer na 12. mestu. Oba Slovenca sta bila brezhibna v streljanju leže. Francoz Martin Fourcade je bil znova razred zase. Po zmagi v sprintu je zmagal tudi v zasledovanju.

Slovenca sta brez napak opravila s streljanjem leže. Fak si je na sprinterski preizkušnji s tretjim mestom priboril odlično izhodišče. Zasledovalno preizkušnjo je tako začel z zaostankom 29 sekund in nato z brezhibnim streljanjem leže že po prvem krogu prevzel vodstvo, ki ga je s pokritimi petimi tarčami ubranil tudi po drugem krogu.

Fak je na strelišče po tretjem krogu prišel kot prvi ter pokril prve štiri tarče stoje, zadnji strel pa je šel mimo in je tako moral prvič v kazenski krog. Tudi Bauer je pokril vseh deset tarč leže in se z izhodiščnega 26. mesta po brezhibnih prvih dveh strelskih krogih leže zavihtel na 12. mesto. Prvo streljanje stoje pa je tako kot Fak moral v kazenski krog.

Najboljši slovenski biatlonec je boj za zlato kolajno izgubil na četrti strelski postaji, ko je ob spremenljivih vetrnih razmerah zgrešil dve tarči stoje in je moral znova v kazenski krog. Zmagovalec sprinterske preizkušnje in najboljši biatlonec minule zime Francoz Martin Fourcade je bil v odločilnem streljanju bolj zbran, zgrešil le enkrat, čeprav je v prvih dveh krogih leže trikrat zgrešil.

Za tekmovalcem iz hrvaškega Mrkoplja v Gorskem Kotarju je zaostal že po prvem krogu, po drugem krogu je celo izgubil stik s prvo trojko, Faka pa je dohitel po tretji postaji. Po dveh napakah Slovenca je nato prevzel vodstvo ter na koncu tudi zmagal. Fourcade je za slovenskim tekmovalcem pred četrtim krogom zaostajal še za nekdaj več kot osem sekund. Fak je tako zadnji krog začel s četrtega mesta s šestimi sekundami zaostanka za tretjim mestom, ki ga je na koncu zgrešil za vsega štiri desetinke. V boju za četrto mesto pa je za nekaj centimetrov ugnal Avstrijca Dominika Landertingerja. Bauer, z dvema zgrešenima streloma stoje, je slovenski uspeh dopolnil z 12. mestom.

Pred Faka sta se uvrstila še Rus Anton Šipulin na drugem mestu in Norvežan Emil Hegle Svendsen na tretjem. Fourcade pa je bil znova razred zase, saj je zmagal s štirimi zgrešenimi streli.

"To je biatlon, tu je konkurenca taka, kot je ni v nobenem drugem zimskem športu. Kar je med prvih deset ali petnajst oziroma upam trditi med trideset, so fantje, ki lahko pridejo na stopničke. Da si zraven čisto v špici, tako kot je ta trenutek Jakov, pa ne nazadnje tudi Bauer, ki se je prebil za petnajst mest naprej, smo lahko zelo zadovoljni. Jakov na koncu ni imel tiste mirnosti, ki bi jo rabil za zadnje streljanje. Bil je v vlogi tistega, ki ga lovijo, ni bil v vlogi lovca, kar je bistveno težje. Takih situacij je imel malo in za to potrebuje izkušnje. Mislim, da bo z vsako tekmo, ko bo takole spredaj, lažje. Potrudil se je, kolikor se je lahko na strelišču, ampak biti številka ena je relativno težko in ni edini, ki je na koncu naredil napake. K sreči so bile majhne, niso kakšne grozne, ki se jih ne bi dalo odpraviti do naslednje tekme," je po moški preizkušnji dejal glavni trener Uroš Velepec.

Po treh tekmah v skupnem seštevku vodi Norvežan Emil Hegle Svendsen (144), drugi je Fourcade (120), tretji Čeh Michal Šlesingr (113), najboljši Slovenec Fak (108) je četrti, Bauer (63) pa je 16.


Izidi
Moški, zasledovanje (12,5 km):
1. Martin Fourcade (Fra)                 33:54,9/4
2. Anton Šipulin (Rus)                  + 0:10,0/1
3. Emil Hegle Svendsen (Nor)              0:26,3/2
4. Jakov Fak (Slo)                        0:26,7/3
5. Dominik Landertinger (Avt)             0:26,8/1
6. Simon Schempp (Nem)                    0:28,1/1
7. Andreas Birnbacher (Nem)               0:31,6/1
8. Alexander Os (Nor)                     0:43,0/1
9. Jean Guillaume Beatrix (Fra)           0:57,0/2
10. Ole Einar Björndalen (Nor)             1:03,2/3
...
12. Klemen Bauer (Slo)                     1:15,0/2

Svetovni pokal, skupno (3):
1. Emil Hegle Svendsen (Nor)                   144
2. Martin Fourcade (Fra)                       120
3. Michal Šlesingr (Češ)                       113
4. Jakov Fak (Slo)                             108
5. Ondrej Moravec (Češ)                        104
6. Ole Einar Björndalen (Nor)                  103
7. Jevgenij Garaničev (Rus)                     96
8. Anton Šipulin (Rus)                          92
9. Erik Lesser (Fra)                            90
10. Dominik Landertinger (Avt)                   87
...
16. Klemen Bauer (Slo)                           63