© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
04.12.2014 12:55:15

Peterka: Brez skokov ne morem

Arsen Perić

Naš, za mnoge najboljši skakalec v zgodovini Primož Peterka je že tretjo sezono v vlogi pomočnika trenerja ženske reprezentance, ki pa je vsako sezono drug. Po Matjažu Triplatu in Jožetu Berčiču je letos v pomoč Stanetu Balohu.

Kako bi primerjali vzdušje v reprezentanci zdaj pri Balohu in prej pri Berčiču?
Ekipa je ista, vzdušje pa precej podobno. To velja zdaj, ko se tekme še niso začele. Na njih je tako, da se vse skakalke razvrstijo od prvega do zadnjega mesta in so potem ene zadovoljne bolj in druge manj. Tudi lani je bilo vzdušje pred začetkom povsem v redu.

Ob koncu prejšnje sezone so bila nesoglasja med skakalkami in glavnim trenerjem precej očitna, čeprav ste takrat dejali, da sami tega niste občutili ...
Občutil sem po tem, ko se je to močneje izrazilo in ko sem prebral nekatere stvari v časopisih. Kot sem dejal, rezultati prinesejo s sabo dobro ali slabo voljo.

Se je vaše delo zdaj pri novem trenerju kaj spremenilo?
Moje delo je pri vsakem trenerju malce drugačno, bilo je tudi pri Berčiču. Stane mi pusti bolj proste roke in več samostojnega dela. Zdaj lahko več naredim sam. Vsak nov šef ima drugačen pristop, kar je logično, kaj pa mora ostati tudi poslovna skrivnost.

Kaj je tisto, za kar ste odgovorni?
Nimam neke konkretne zadolžitve, večkrat pa samostojno vodim kakšen trening, tudi kondicijski. Tako lahko delam, kar mi je všeč, in izpopolnjujem tudi samega sebe. Letos več delam z mlajšimi skakalkami, ki še nimajo pravice nastopa v svetovnem pokalu. Gre za dekleta, na katera se bo računalo čez tri do pet let. Tega dela bi si v prihodnje želel še več.

Vidite v teh dekletih kakšno večjo perspektivo?
Da, vsekakor. Nekatere med njimi so zelo nadarjene, a na žalost ali na srečo bomo vsi skupaj morali še nekaj časa počakati, da bi videli, v kaj se bodo razvile.

Kako je z vašo pogodbo s SZS? Jo podaljšate za vsako leto posebej?
Letos sem jo podaljšal na dve leti.

Imate ambicije, da bi pozneje kot samostojni glavni trener poskusili tudi sami?
K temu se me napeljuje, zato tudi imam več samostojnega dela. Zagotovo imam ambicije, da bi v življenju napredoval. V katero smer, pa bomo še videli.

Se morda na dolgi rok vidite kot trener v moški reprezentanci?
Glede tega je čisto odvisno, kam me bo zanesla pot. Dopuščam si odprte vse možnosti.

Kako gledate na uvod v sezono naše moške ekipe?
Odličen. V primerjavi z lansko sezono je začetek še boljši, vsaj glede na posamezne rezultate. Mislim, da se nam obeta še ena dobra sezona. Če jih sedem lahko pride v finale, ni razloga za skrb.

Se z nekdanjimi sotekmovalci še kdaj dobite, greste z njimi na pijačo ...?
Stikov je zadnje čase precej manj. Tudi na treningih se ne srečujemo prav veliko, občasno le v Kranju ali Planici. Drugače so naše poti povsem ločene.

Ob slovesu od tekmovanj ste dejali, da boste za svoje veselje še vedno opravili kakšen skok. To še počnete?
Pred mesecem dni sem v Planici skočil tako na veliki kot na srednji napravi. Zadnji skok sem opravil prejšnji teden v Kranju. Brez skokov še vedno ne morem. Kadar imam čas, še vedno skačem. Prosti čas težko najdem, a ko ga, grem z veseljem skočit.

Boste to nadaljevali tudi pozimi?
Pozimi je druga pesem. Časa bo gotovo manj, a vseeno upam, da bosta domači skakalnici čim prej pripravljeni in bom to lahko izpeljal.