© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
28.11.2014 19:02:12

Američani: Tina Maze je smučarski Michael Jordan

Reuters

S to povedjo so pri uglednem ameriškem mesečniku The Atlantic začeli zgodbo o Tini Maze.

Dejstvo je, da smučanje razen v času olimpijskih iger ne najde prostora v ameriških medijih. Zadnje čase je to rubriko polnila predvsem Lindsey Vonn, ki se vrača po poškodbi, pa še to predvsem zaradi svojega razmerja z veliko bolj znanim golfistom Tigerjem Woodsom. Tudi zato je temeljit pogled v življenje in kariero naše najboljše smučarke vreden toliko več. 

Tino Maze ta konec tedna čakata novi preizkušnji v Aspnu, v ta namen pa so pri uglednem mesečniku The Atlantic, ustanovljenem že davnega leta 1857, pripravili obsežen članek o njeni karieri in življenju. Ne le to, v po njihovem mnenju najbolj podcenjenem športu, so jo označili za Michaela Jordana smučanja. Namenili so ji tudi primerjavo s slovitim bejzbolistom Babom Ruthom in se na tak način poklonili njeni karieri, ki jo ne zna in ne zmore ceniti niti marsikateri njen rojak. 

"Eden od razlogov za njen uspeh je očiten že, ko jo gledaš v njenih intervjujih po tekmi ali pa že v trenutkih, ko prečka ciljno črto. Njen obraz je vse prej kot brezizrazen, pogosto je na robu solza, če ne zmaga. Je svoj največji kritik in videti je, da se jo velikokrat dotakne dogajanje okrog nje in tudi njeno trenutno razpoloženje. Že drugo mesto jo lahko potre," se je glasil njen oris, niso pozabili niti na njeno glasbeno uspešnico in razmerje z Andreo Massijem. 

A slednje se vendarle ni znašlo v središču pozornosti. Daleč od tega, mesto si je zaslužila, ker je Tina Maze, najboljša smučarka vseh časov. Da bi smučanje še bolj približali ameriški publiki, so njeno rivalstvo z Lindsey Vonn označili za smučarsko rivalstvo med bejzbolskima ekipama Red Sox in New York Yankees. "Če ste smučarji ali le privrženci športa, ki uživa v vznemirjenju dirke na čas, potem je to sezona, ko morate spremljati smučanje. Babe Ruth tega športa bo tekmovala. Stojte pred televizijskimi ekrani in čutite razbijanje srca, ko se bo Maze podala po strminah s hitrostjo 150 kilometrov na uro. To je najbolj vznemirljiv šport, ki ga niste spremljali," se je v epskem slogu zaključil hvalospev najboljši slovenski športnici.