© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
22.11.2014 12:15:45

Rumena bo poseben izziv

Arsen Perić

Nova skakalna sezona, ki so jo vsaj v slovenskem taboru že zelo nestrpno čakali, se z današnjo ekipno (16.00) in jutrišnjo posamično tekmo (11.30) začenja v Klingenthalu.

V slovenskem taboru sezono začenjajo s prikritim optimizmom. Svojih rezultatskih načrtov posebej na glas nihče ni razkrival, kakor tudi nihče ne skriva, da so priprave na sezono dobro uspele in da so želje po uspehu velike.


Glavni trener Goran Janus je tako na nedavni predstavitvi reprezentance v šali svetoval predstavniku za stike z javnostmi pri SZS Tomiju Trbovcu, naj začne zbirati rumene majice, ki jih nosi vodilni skakalec v svetovnem pokalu.

Kot je dejal, sta zanj poseben izziv obe rumeni majici, tako tista v razvrstitvi posameznikov kot še bolj tista za zmago v pokalu narodov, ki ga je Slovenija v pretekli sezoni končala na tretjem mestu. "Treba pa je ostati miren in potrpežljiv," je vseeno dodal.

Na startnem seznamu za današnjo ekipno tekmo so Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jernej Damjan in Peter Prevc. Lani so fantje (Jaka Hvala, Robert Kranjec, Peter Prevc in Jurij Tepeš) že blesteli na ekipni tekmi na tej skakalnici, ugnali vse tekmece in slavili zmago.

Naš prvi adut je seveda Peter Prevc, ki napreduje iz leta v leto, doslej je bil še vsakič boljši kot sezono prej. Če bo v tem slogu nadaljeval, bo lahko odkrito napadel veliki kristalni globus. V vsakem primeru sodi v najožji krog favoritov na vsaki tekmi, skupaj z branilcem lovorike Kamilom Stochom, Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem, zmagovalcem v sezonah 2009 in 2013 in rekorderjem z 52 zmagami v svetovnem pokalu, ter Nemcem Severinom Freundom, ki je zablestel v drugem delu lanske sezone. 


Pri kandidatih za najvišja mesta velja omeniti vsaj še Norvežana Andersa Bardala in neuničljivega Japonca Noriakija Kasaija, vedno pa se lahko pojavi še kdo, ki pred sezono ne sodi v prvi plan.

Sezona bo še dodatno zanimiva zaradi nekoliko širših dresov, ki bodo pomagali predvsem skakalcem, ki so bolj plovni v zraku. Vrhunca bosta novoletna turneja in svetovno prvenstvo ob koncu februarja v švedskem Falunu, za Slovence pa tudi finale, na, vsaj tako upamo, prenovljeni letalnici bratov Gorišek.