© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
30.07.2014 11:02:37

Brez mame sploh ni opcija

Grega Wernig

Čeprav še vedno v globoki senci Tine Maze je nekdanja trikratna mladinska svetovna prvakinja Ilka Štuhec glede na rezultate v minuli sezoni drugo ime v slovenskem smučanju. Na startni lestvici svetovnega pokala je trenutno na 16. mestu v superveleslalomu in na 28. mestu v smuku. V novi sezoni želi storiti korak naprej tudi v tehničnih disciplinah.

Mariborčanka, ki bo letos dopolnila 24 let, je v hitrih disciplinah nekako ujela priključek z najboljšimi, medtem ko ji v tehničnih, kjer je na najnovejši lestvici FIS na 113. mestu v veleslalomu in na 250. mestu v slalomu, do tja še veliko manjka.

Prav to, da bi tehnični del približala hitremu, je njen glavni cilj v tem pripravljalnem obdobju. Zadnje snežne priprave je opravila na ledeniku Mölltal v Avstriji, ki so služile tudi kot priprava za trening v Argentini. Ilka, ki so ji družbo delale še Ana Drev, Maruša Ferk, Katarina Lavtar in Ana Bucik, je bila s treningom zadovoljna: "Morali smo delati določene vaje, da smo se ponovno privadili na sneg in pancerje. Na snegu sem bila spet prvič po dveh mesecih. Vreme nam je drugače malce nagajalo, saj je bilo zaradi dežja bolj mehko. Vseeno je bila to pred odhodom v Ameriko kar dobra predpriprava."

Naša specialistka za hitre discipline še naprej ostaja na Rossignolu. Smuči je testirala že maja, ko je dobila tudi nove smučarske čevlje, tako da ji je bilo to tokrat prihranjeno. Kot pravi, je z opremo povsem zadovoljna in jo veseli, da se ji s tem ni treba več ukvarjati.

RASTA SE SPOMNI LE BEŽNO
Poudarek v treh dneh smučanja na Mölltalu je bil na čim več presmučanih kilometrih vožnje na prosto, kar je bil načrt za to obdobje. Nov glavni trener Rasto Ažnoh je bil s pristopom in motivacijo deklet zadovoljen.

Na vprašanje, koliko bodo odslej delale z njim in koliko še naprej z Andrejem Možino oziroma Denisom Šteharnikom, Ilka odgovarja: "Sodelovale bomo s tistimi, ki nam jih bodo določili. Me se glede tega ne moremo izmišljevati. Tokrat je šlo bolj za to, da se spomnimo osnov in dobimo nekaj občutkov, kako je sploh na snegu. Kako bo šlo naprej, pa bomo videli. Rasta se bežno spomnim iz obdobja, ko sem bila še na začetku reprezentančne poti in je že bil v tej vlogi, z njim kot trenerjem pa sem tokrat sodelovala prvič. Dobila sem vtis, da bi se lahko kar dobro razumeli."

Ob Ilki je ves čas tudi njena mama Darka Črnko, kar se smučarki zdi nekaj samoumevnega: "Opcija, da bi bila brez nje, sploh ne obstaja. Potrebujem jo tako kot serviserko kakor tudi zaradi vse ostale podpore, ki mi jo nudi."

PRIMERA MAE NE KOMENTIRA
V zadnjem času je v smučarskih krogih največ debat okrog razvpitega primera Vanessa Mae, ko so na tekmah FIS na Krvavcu več kot očitno goljufali in s tem sloviti violinistki pomagali nabrati dovolj točk FIS za nastop na OI v Sočiju. Ilka pravi, da primera ne pozna dovolj dobro, da bi ga lahko komentirala. "Vem samo toliko, kolikor sem o tem prebrala v medijih. Gotovo tudi to ni vse, ampak je v ozadju še kakšna zgodba. Se pa s tem res nočem ukvarjati," dodaja smučarka, ki v svoji karieri tekme, na kateri bi jo kdo nagovarjal h kakšni goljufiji ali bi bila pri njej zraven, ni doživela.

Ilka se odhoda na priprave na južno poloblo, kjer bo skupaj z ekipo ostala tri tedne, že veseli, saj sta ji dva meseca brez smučanja zelo hitro minila. Na pot se odpravljajo v torek, 5. avgusta, v načrtu je trening vseh disciplin, poudarek pa bo na tehničnih disciplinah oziroma na veleslalomu.

Ta je prioriteta, ker so dekleta, ki so nastopala v hitrih disciplinah, največ izgubljala prav na tehničnih delih prog. "Ilka in tudi Maruša Ferk kot specialistki za hitre discipline imata še ogromno rezerv v veleslalomu, smukaških kilometrov imata iz preteklih sezon v nogah dovolj," je prepričan Rasto Ažnoh.