© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/pu
STA/pu
29.07.2014 19:45:00

Slovenija uspešna v Kranju

Arsen Perić

Plavalci so se v Kranju pomerili na četveroboju v 25-metrskih bazenih, na koncu je slavila Slovenija pred Hrvaško, Srbijo ter Bosno in Hercegovino. S tremi posamičnimi zmagami in dvema državnima rekordoma je blestela članica kranjske Zvezde Tjaša Vozel.

Že dopoldan je postala prva Slovenka, ki je 100 metrov prsno preplavala v manj kot 1:07 minute. Z dosežkom 1:06,87 je lasten rekord z evropskega prvenstva 2012 v Franciji popravila za 28 stotink sekunde. Popoldan je z 31,28 za pet stotink sekunde popravila še državni rekord na 50 m prsno, najhitrejša je bila tudi na 200-metrski razdalji, ko je zadnjih 50 metrih ugnala slovensko rekorderko
Tanjo Šmid.

"Glede na izide v Radovljici sem vedela, da lahko v manjšem bazenu plavam zelo hitro. Tudi na treningih mi je šlo dobro, čeprav pravih rezultatskih pričakovanj tukaj nisem imela, saj je to tukaj vendarle ekipna tekma. Tudi vzdušje tukaj je super, za nameček pa sem imela dobro konkurenco in to tekmo velja še ponoviti," je o dosežkih povedala Trboveljčanka, ki trenira v Kranju.

Radovljičan Robert Žbogar je v dopoldanskem terminu zmogel 400 metrov mešano v 4:15,27 minute in za 21 stotink izboljšal rekord Triglavana Marka Milenkovića z evropskega prvenstva leta 2003 v Dublinu. Najhitrejši je bil tudi na 100 in 200 metrov delfin.

"Po tihem sem upal na rekord, a nisem upal o tem govoriti na glas; 400 metrov mešano je res težka disciplina. Rekord sem napadal že večkrat na zimskih prvenstvih, a mi ni uspelo, ker nikoli nisem imel toliko treninga kot letos. Pozna se še, da smo prišli iz 50-metrskega bazena v krajšega, zdržal sem do konca ter odplaval rekord. Dobil sem tudi potrdilo, da se zadeva premika in zdaj upam, da bom vse to prenesel na evropsko prvenstvo v Berlinu," je po rekordu povedal Žbogar, ki je nato zmagal še na 200 metrov delfin.

Največ točk je Sloveniji priplavala Velenjčanka Nastja Govejšek, ki si je zmago na 50 metrov delfin razdelila s članico Olimpije Katjo Hajdinjak, najhitrejša pa je bila še na 100 metrov delfin ter 50 in 100 metrov prosto. Damir Dugonjić je po pričakovanjih slavil na 50 in 100 metrov prsno, Tjaša Oder v obeh najdaljših preizkušnjah v prosti tehniki (400 in 800 metrov), Anja Klinar na 200 metrov delfin in 200 metrov mešano, Tjaša Pintar na 100 metrov mešano in 200 metrov prosto.

Za nov mladinski rekord na 200 metrov prosto je s 3:49,71 minute poskrbel Mariborčan Erik Hren, nov pa je tudi slovenski rekord mešane štafete 4 x 50 metrov prosto. Razdaljo so v 1:35,42 minute zmogli Anže Tavčar, Žiga Cerkovnik, Nastja Govejšek in Tjaša Pintar. Govejškova in Pintarjeva sta se ob ob Avi Schollmayer in Tjaši Vozel veselili še zmage v mešani ženski štafeti, z Nežo Kocijan in Anemari Košak pa še v prosti tehniki. Govejškova, Dugonjič, Schollmayerjeva in Anže Tavčar so bili najhitrejši v mešani štafeti.

"Miting je prišel ob pravem času, ko so plavalci že v precej dobri formi, saj se nekateri pripravljajo za evropsko prvenstvo in državno prvenstvo. Tekmeci so primerni, kratek bazen je mala popestritev, rezultati pa na zelo visokem nivoju. Tudi nekaj rekordov, kar dvakrat se je izkazala Vozlova in kot kaže, se forma pravi čas dviga," je tekmo ocenil selektor Miha Potočnik in si zaželel, da ta tekma postane še bolj ekipna po vzoru ameriških tekmovanj: "Z neko tradicijo, mladinci in kadeti to že imajo, se bodo morda tudi člani priučili tega duha za naprej."

Plavalci se zdaj selijo na Ravne na Koroškem, kjer jih od četrtka do nedelje čaka odprto prvenstvo Slovenije.
Galerija