© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
06.09.2024 13:00:25

Katera bo izkoristila priložnost za skok v Ljubljanico?

Slovenska 'snaha', ki se je letos izkazala predvsem na Roland Garrosu, bo v Ljubljani iskala drugo zmago na turnirjih WTA.
Slovenska 'snaha', ki se je letos izkazala predvsem na Roland Garrosu, bo v Ljubljani iskala drugo zmago na turnirjih WTA.
Profimedia

V Ljubljani, v Tenis centru Tivoli, bo še drugo leto zapored potekal turnir serije WTA 125, tako imenovani challenger. Turnir z imenom WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana se bo začel v ponedeljek, na glavnem turnirju pa bodo nastopile najmanj tri Slovenke.

Na turnir z nagradnim skladom 115 tisoč ameriških dolarjev se je neposredno uvrstila Veronika Erjavec, ki je trenutno na 207. mestu lestvice WTA. Ob odsotnosti Kaje Juvan in Tamare Zidanšek bo Erjavčeva največje slovensko upanje za odmeven rezultat na četrtem turnirju Zavarovalnica Sava Ljubljana.
Erjavčeva je aprila zmagala na turnirju serije WTT v Kopru (nagradni sklad je bil 60.000 dolarjev), konec julija pa je bila najboljša še v Nemčiji na turnirju z nagradnim skladom 25 tisoč ameriških dolarjev. Nastopila je tudi na vseh štirih turnirjih za grand slam. V dvojicah ima letos tri turnirske zmage, zadnjo je osvojila s Tamaro Zidanšek na Slovaškem. Po prihodu z OP ZDA je ta teden igrala v Švici, kjer jo je v drugem kolu premagala Hrvatica Petra Marčinko.
Od Slovenk sta povabilo za nastop na glavnem turnirju prejeli Živa Falkner (563. WTA) in Ela Nala Milić (756. WTA). Posebno povabilo je dobila tudi 18-letna Marčinkova, četrto povabilo pa je bilo podeljeno Belorusinji Kristini Dmitruk (475. WTA). Vabilo za nastop v kvalifikacijah sta prejeli Slovenki Pia Lovrič (454. WTA) in 16-letna Alja Senica (1309. WTA).
Vse je na turnir v Ljubljani povabila tudi Juvanova, ki je prekinila teniško kariero, bo pa v Tivoliju stiskala pesti predvsem za slovenska dekleta. »Živjo! Upam, da se vidimo od 9. do 15. septembra v Tivoliju. Letos na žalost ne bom tekmovala, bom pa zagotovo močno navijala za vsa naša dekleta,« je dejala Ljubljančanka, ki je na lestvici WTA padla kar na 405. mesto, potem ko je že bila 58. igralka sveta. Pot vrnitve, če sploh bo, bo izjemno težka. Na srečo je Juvanovo še mlada (23 let), tako da ji leto ali leto in pol vračanja na stare pozicije ne bo vzelo prevelikega dela kariere.
Prva nosilka turnirja bo Francozinja Chloe Paquet, ki je trenutno na 97. mestu lestvice WTA. Španka Nuria Parrizas Diaz je tri mesta za njo, Srbkinja Olga Danilović, dekle slovenskega nogometnega vratarja Jana Oblaka, pa 110. Žreb bo v nedeljo, 8. septembra ob 17. uri.  

chloe paquet
Francozinja Chloe Paquet bo prva nosilka turnirja v Ljubljani.
Profimedia

"V prelepem okolju parka Tivoli že potekajo zadnje priprave za turnir. Tribune so že postavljene, v soboto pa se bo prizorišče že razkazovalo v značilnih barvah turnirjev serije WTA. Ena izmed besed, ki opisuje naš turnir, je strast. Verjamem, da bodo tekmovalke to pokazale na igrišču in da bodo uživale v naravnem okolju v naši prestolnici. Vabljeni vsi ljubitelji tenisa, čaka nas zanimiv turnir," je pred začetkom povedala direktorica turnirja Tea Starc.
Turnir se je lani v Ljubljano preselil iz Portoroža, kjer sta dve leti zapored potekala turnirja serije WTA 250. Na prvem leta 2021 je zmagala Italijanka Jasmine Paolini, leta 2022 je bila najboljša Čehinja Katerina Siniakova, lani pa je na Trgu republike pred polnimi tribunami slavila Španka Marina Bassols Ribera. V finalu je bila s 6:0, 7:6 boljša od Turkinje Zeynep Sönmez. V finalu dvojic sta lani slavili Rusinja Amina Anšba in Američanka Quinn Gleason, ki sta bili v finalu boljši od Kolumbijke Yuliane Lizarazo in Britanke Christie Freye.

polina kudermetova
Mlada, 21-letna Rusinja Polina Kudermetova (sestra bolj znane Veronike, ki je bila že med deseterico na svetu), bi lahko bila presenečenje ljubljanskega turnirja.
Profimedia

No, turnir v Ljubljani bi si lahko izmislil tudi kakšno novo stvar. Če naj bi na Špici postalo ekskluzivno mestno kopališče, potem bi se spodobilo, da se zmagovalka teniškega turnirja s pokalom vred na Špici vrže v Ljubljanico. Tako kot so se zmagovalke slovenskega WTA turnirja v Portorožu vrgle s pomola v morje, tako bi se morale s pomola na Špici vreči v Ljubljanico. No, saj ne bi bili pretirano inovativni, saj je dolgoletna tradicija, da se zmagovalca grand slama v Melbournu vržeta v reko Yarro. Ampak, skoraj prepričani smo, da bi se Veronika Erjavec rade volje vrgla v Ljubljanico, če bi osvojila letošnji turnir. Naj bo to izziv.

Vstopnice za polfinale in finale
Od ponedeljka, 9. septembra, do petka, 13. septembra, je ogled tekem brezplačen. V soboto, 14. septembra, je cena vstopnice 10 evrov za vse tekme dneva, v nedeljo, 16. septembra, pa 15 evrov. Ogled tekem je za vse otroke do 15. leta brezplačen. Brezplačen pa je tudi avtobusni prevoz z Ljubljanskim potniškim prometom za vse imetnike vstopnic. Vstopnice so na voljo na bencinskih servisih Petrol, vseh Eventimovih prodajnih mestih, spletni strani Eventim ter na Info točki v času dogodka.

Črn dan
Ela Nala Milić je igrala na turnirju W15 v italijanskem mestu Fiano Romano in v drugem krogu po ogorčenem boju izgubila proti domačinki Federici Sacco s 3:6, 2:6.
Na turnirju W15 v srbski Kuršumlijski banji se je Kristina Novak iz kvalifikacij prebila na glavni turnir, v prvem krogu premagala Američanko Lejo Hano Golubovic s 7:6 (29, 6:3, v drugem pa izgubila proti prvi nosilki, domačinki Anji Stanković z 2:6, 1:6. Noka Jurič je po zmagi v prvem krogu proti Nemki Anni Petkovic s 6:3, 6:0, v drugem izgubila proti drugi nosilki Čehinji Michaeli Bayerlovi z 1:6, 1:6.
Na turnirju W75 na Dunaju je Dalila Jakupović v prvem krogu premagala Nemko Nastasjo Schunk (7:5, 6:7 (5), 6:3), v drugem krogu pa je izgubila proti Hrvatici Teni Lukas s 4:6, 6:7 (3).

PRIJAVLJENE POSAMEZNICE
igralka                                     WTA ranking (5. 9.)
1. Chloe Paquet (Fra)               106
2. Olga Danilović (Srb)            109
3. Nuria Parrizas Diaz (Špa)   95
4. Laura Pigossi (Bra)              132  
5. Sara Bejlek (Češ)                  144  
6. Ella Seidel (Nem)                 141
7. Lea Bošković (Hrv)              158
8. Polina Kudermetova (Rus)   167
9. Katarina Zavacka (Ukr)            170
10. Lucija Ćirić Bagarić (Hrv)  176
11. Tara Würth (Hrv)                335 (174 ZR)
12. Leyre R. Gormaz (Špa)             171
13. Varvara Lepchenko (ZDA)  159
14. Mona Barthel (Nem)                 175
15. Victoria J. Kasintseva (And) 180
16. Lina Gjorčeska (Mak)          211
17. Francesca Jones (VB)          191
18. Jil Teichman (Švi)               181
19. Veronika Erjavec (Slo)              192
20. Anastasija Soboljeva (Ukr)       213
21. Viktoria Hrunčakova (Slk)        236
22. Nuria Brancaccio (Ita)              238 
23. Tena Lukas (Hrv)                       292
24. PI
25. Petra Marčinko (Hrv)                284 PP
26. Kristina Dmitruk (Ukr)       497 PP
27. Živa Falkner (Slo)                 576 PP
28. Ela Nala Milić (Slo)              751 PP
29. kvalifikantka
30. kvalifikantka
31. kvalifikantka
32. kvalifikantka
Op.: ZR – zaščiteni ranking; PP – posebno povabilo; PI – posebna izjema; do nedeljskega žreba lahko pride še do odpovedi tekmovalk

PRIJAVLJENE DVOJICE
1. E. Cascino/A. Detiuc (Fra, Češ)
2. J. Maleckova/M. Skoch (Češ)
3. Marina in Nadja Kolb (Ukr)
4. E. Hristofi/V. Erjavec (Grč, Slo)
5. D. Marcinkevica/S. Skelaridi (Lat/Grč)
6. M. Bayerlova/M. Dražić (Čeh, Hrv)
7. N. Brancaccio/L. R. Gormaz (Ita, Špa)
8. Ž. Falkner/P. Lovrič (Slo)
9.  PP
10. PP
11. PP
12. PP
Op.: PP – posebno povabilo; do nedeljskega žreba lahko pride še do odpovedi tekmovalk
PRIJAVLJENE IGRALKE ZA KVALIFIKACIJE
V kvalifikacijah bo igralo osem igralk, štiri zmagovalke prvega kroga pa napredujejo na glavni turnir. Prijavljene igralke: Louisa Chirico (ZDA/WTA 202), Ipek Oz (Tur/259), Matilde Paoletti (Ita/828; 262 ZR), Sinja Kraus (Avt/223), Lola Radivojević (Srb/231), Susan Bandechi (Ita/276), Pia Lovrič (Slo/467 PP), Alja Senica (Slo/1161; 492 ITF junior ranking; PP).
Op.: ZR - zaščiteni ranking; PP – posebno povabilo; do nedeljskega žreba lahko pride še do odpovedi tekmovalk