© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(jz)
(jz)
06.09.2024 11:51:43

Bilo je zabavno, a drugače

Neja Filipič
Neja Filipič
Tracklab

Najboljša slovenska tekmovalka v troskoku in skoku v daljino Neja Filipič je nastopila na zanimivem tekmovanju v švicarskem Fribourgu.

Tekmovanje se imenuje tracklab in ni bil običajen miting. Med seboj se je pomerilo šest ekip v šestih različnih atletskih disciplinah. Ekipe so bile sestavljene iz tekmovalcev in tekmovalk iz različnih držav in različnih disciplin. Med seboj se je za glavno nagrado 20.000 evrov borilo šest ekip – modra, rumena, črna, zelena, rdeča in rožnata. Filipičeva je nastopila za rumeno ekipo in tekmovala v skoku v daljino. V tej disciplini je osvojila drugo mesto s svojim najboljšim letošnjim rezultatom 6,59 m. Za pet centimetrov jo je premagala le Romunka Alina Rotaru iz modre ekipe. Tekmovalke so imele štiri skoke, Neja pa je tri skoke opravila odlično, saj je končala pri daljavah 6,59, 6,57 in 6,50 m. V skoku v daljino so poskusili tudi z novostjo – 30 cm široko odrivno desko, tako da ni bilo nobenih prestopov.

"Bilo je zanimivo in uspešno, poleg tega pa sem se zabavala. Skok na širši deski pa prinaša manjše število prestopov. Toda s tem se izgubi tudi tehničen element odriva, ki je pri skoku v daljino zelo pomemben. Če bi uveljavili model, ki je bil v Švici, mislim, da bi bila konkurenca precej večja, saj bi se mnogo sprinterjev in sprinterk odločilo tudi za daljino. Malce dlje so trajale le meritve dolžine. Tekmovanje je bilo zanimivo, trajalo je dve uri, prav vsak skok pa so gledalci, ki so napolnili stadion v Fribourgu, lahko videli, saj so takrat vse druge discipline mirovale. Sem zadovoljna s svojimi skoki za konec sezone. Malce drugače je bilo tudi, ker smo tekmovali kot ekipa. Šest nas, vsak v svoji disciplini. Morda bi bilo primerno tako obliko uveljaviti tudi na kakšnih drugih tekmovanjih, morda na klubski ravni," je povedala Filipičeva, ki bo v petek tekmovala tudi na Hanžekovićevem memorialu v Zagrebu, kjer bodo postavili stezo za skok v daljino na Trgu bana Jelačića v središču mesta.

V rumeni Nejini ekipi so nastopili še Južnoafričan Shawn Maswangany, ki je zmagal v teku na 200 m (20,44), Belgijec Kevin Borlee, ki je bil šesti v teku na 400 m (47,02), Etiopijec Abrham Sime, ki je zmagal v teku na miljo z zaprekami (4:14,36), Avstralka Liz Clay, ki je bila druga na 100 m z ovirami (12,82), Slovakinja Gabriela Gajanova, ki je bila druga na 800 m (1:59,86) in Latvijec Gatis Cakss, ki je bil peti v metu kopja (69,45). V skoku s palico so nastopili moški in ženske skupaj (štela se je dejansko preskočena višina) in četrta je bila Francozinja Marie-Julie Bonnin (4,35). Na koncu je črna ekipa (zmagali so v štirih disciplinah) osvojila 47 točk, rumena ekipa s Filipičevo pa 40 točk.

Maja četrta na Danskem

Maja Mihalinec Zidar je bila na mitingu bronaste serije v Københavnu na Danskem z izidom 23,88 sekunde četrta v teku na 200 m. V kvalifikacijah na 100 m je bila osma, v finalu pa je bila zaradi prehitrega starta diskvalificirana. "Zadovoljna sem s konkurenco, bila je zelo dobra, žal pa je izide krojil tudi veter, saj je pihal v prsi. Tekla sem dobro, na koncu mi je nekoliko zmanjkovalo moči, verjetno tudi zaradi močnega vetra," je dejala Maja. Vid Botolin je bil na 5000 m (14:15,97) štirinajsti, zadnji med tistimi, ki so prišli do cilja. "Zelo dobro sem začel, potem pa sem obstal v močnem vetru in so me tekmeci prehitevali. Kljub temu sem zadovoljen z nastopom, dal mi je odgovore, kaj mi manjka. To je dober obet za naslednjo sezono, ker vem, kaj morem storiti, da bom še boljši," je povedal Botolin. Prejšnji konec tedna je v škotskem Stirlingu na miljo s časom 4:01,99 osvojil osmo mesto. Za državnim rekordom Bekima Bahtirija je zaostal dobre tri sekunde.

Kristjan Čeh je nastopil v češkem mestu Turnov, kjer je na memorialu Ludvika Danka z daljavo 67,11 zmagal v metu diska. "Zmagal sem, čeprav nisem imel najboljšega vetra za moj okus. Vseeno pa sem zadovoljen s svojo predstavo v krogu za izmet," je povedal Čeh, ki bo v nedeljo nastopil tudi na Hanžekovićevem memorialu v Zagrebu. Tam bosta njegova glavna tekmeca olimpijski prvak Jamajčan Roje Stona in bronasti iz Pariza Avstralec Matthew Denny.

Konjiški maraton

Na Konjiškem maratonu v Slovenskih Konjicah bo zadnjo nedeljo v septembru teklo več kot 1500 tekačev. Množični odziv in znova predčasno zaprta prijava sta posledica vse bolj priljubljene skupinske prijave. Organizatorji Konjiškega maratona, tekaške prireditve, ki je znana kot Maraton z dušo, se že nekaj let srečujejo z izjemnim odzivom tekačem, letos pa je bilo zanimanje še bolj množično. Pojavlja se namreč zanimiv trend, da se tekači, čeprav gre za izrazito individualen šport, vedno manj prijavljajo kot posamezniki, temveč se prijavljajo v skupinah, ki jih ni le vedno več, temveč so tudi vse številčnejše in skupaj predstavljajo približno polovico vseh tekačev.

"Skupinska prijava je postala natanko to, kar smo z njo želeli doseči - tekačem je zanimiva oblika teka, saj predstavlja skupek načina druženja, privlačnejše cene ter tudi priložnosti za teambuilding in promocijo raznoraznih podjetij, društev, zavodov in drugih institucij," je dejal Anton Noner, predsednik organizacijskega odbora Konjiškega maratona.

Konjiški maraton ni le športna prireditev, saj se začne že v petek. Gre za Vikend Konjiškega maratona, v sklopu katerega bosta že 4. likovni maraton s podelitvijo nagrad osnovnošolcem, ki so narisali ali naslikali najboljši tekaški motiv, in 7. glasbeni maraton, na katerem bo nastopalo več kot 300 glasbenikov in plesalcev, ki bodo tekače ob trasi spodbujali na vsakih 500 metrov.