© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
11.07.2015 08:47:45

Muguruza: Ne bojim se Serene!

Reuters

Serena Williams proti Garbiñe Muguruza. Serena proti komu? Španka po napovedih strokovnjakov nima prav veliko možnosti za zmago, sama pa meni drugače.

Če do letošnjega Wimbledona še niste slišali za v Venezueli rojeno Španko baskovskega rodu, potem zdaj zagotovo veste, kdo je Garbi Muguruza. Je presenetljiva finalistka tretjega grand slama sezone, ampak samo za tiste, ki je prej niso videli igrati. Garbi igra v slogu slovite Lindsey Daveport – je visoka (182 centimetrov), seveda z zelo dobrim servisom, forehandom in malce slabšim backhandom, toda za svojo višino je izjemno gibljiva in hitra – pravočasna na žogici, kar je za travo ključnega pomena.

Danes se bo v finalu pomerila z najboljšo igralko zadnjih 15 let, morda celo najboljšo igralko vseh časov, ki ji manjkata le še dva osvojena grand slama, da preseže Steffi Graf. Do zdaj sta se Serena in Muguruza pomerili trikrat. In ne, Serena ni zmagala trikrat.

V prvem dvoboju, ko je bila Garbi še 112. igralka sveta – v Melbournu 2013 – je bila Serena občutno boljša in zmagala s 6:0 in 6:2. Lani sta se srečali v drugem krogu Roland Garrosa in Muguruza je pripravila eno največjih presenečenj, ko je Sereno odpihnila z igrišča s 6:2 in 6:2. Njun tretji shod je bil letos na grand slamu v Avstraliji, ko se je morala Serena v osmini finala močno potruditi za zmago z 2:6, 6:3 in 6:2.

"Serena ve, da jo lahko premagam," je dejala Muguruza. "Ne bojim se je! Mislim, da ni navajena izgubljati na tak način, kot sem jo lani premagala v Parizu. Serena ne izgubi prav veliko dvobojev na leto," je še dodala Garbi.

4

Garbiñe Muguruza je bila stara štiri leta, ko je zadnja Španka osvojila grand slam.


24

Serena Williams je od 24 finalnih dvobojev na grand slamih izgubila le štiri.


33

Serena bi z današnjo zmago postala najstarejša zmagovalka grand slama – 33 let in 289 dni.


Mlajša od sester Williams je le še zmago oddaljena od "Serena slama" – štirih zmag na štirih turnirjih za grand slam zapored (OP ZDA 2014, OP Avstralije 2015, Roland Garros 2015 in Wimbledon 2015?). "Res je, da pred dvema letoma nisem bila niti med najboljšimi stotimi igralkami na svetu. V kratkem času sem prišla do mesta, kjer trenutno sem," je dejala Muguruza, ki bo ne glede na zmago ali poraz v finalu v ponedeljek med deseterico na svetu.

"Zadnjič, ko sva igrali med seboj, je bil dvoboj zelo napet in težak zame. In v preteklosti mi je že povzročila nekaj težav," je dejala Williamsova, ki se seveda zaveda, kaj je njena največja odlika, s katero melje nasprotnice – v odločilnih trenutkih se zna zbrati in na drugo stran mreže poslati neverjetno hitro in močno žogico, ko servira. V tem elementu teniške igre ji nobena igralka na svetu trenutno ne seže niti do kolen. Zato je najboljša na svetu. Zato je številka ena.

serena williams
Reuters


"Tokrat moram igrati tako, kot znam. V dvoboju moram biti zbrana od začetka in narediti največ, kar zmorem. Ostati moram pozitivna in zbrana, ostalo bo prišlo samo od sebe," je še povedala Serena.

Mnogi pa so se obesili na to, da naj bi bila Muguruza vraževerna. Španka pravi, da ni, vendar je staršem vseeno prepovedala ogled obračuna za krono na sveti travi proti Sereni, saj 21-letnica ne želi, da ji njuna navzočnost prinese smolo. Muguruza ima v Wimbledonu prav poseben dnevni red. Ob določenem času vstane iz postelje in si umije zobe, kot vse kaže, pa je rutina zmagovalna kombinacija. Starši so njeno željo uslišali in ostali v Španiji. "Starši me bodo gledali v Barceloni po televiziji. Ničesar nočem spremeniti. Toda nisem vraževerna," je povedala Španka.

Muguruza je v pogovoru pred največjim dnevom svojega življenja, finalom Wimbledona, razkrila, da je zmeraj sanjala, da bo v wimbledonskem finalu igrala proti Sereni Williams. "To je čudno. Ko sem bila stara osem let, sem o tem sanjala. Zdaj se to uresničuje. Za to sem delala. Čutim ves trud, delo, ki sem ga vložila," je dejala Muguruza.

In če bo španska 21-letnica danes premagala 12 let starejšo tekmico, bo postala prva Španka po Conchiti Martinez leta 1994 z zmago na sveti travi.