© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
11.07.2015 08:19:30

Prvi korak Slovencev v Turčiji

Slovenska moška reprezentanca bo nastope v evropski ligi začela v Turčiji. V Samsunu ob Črnem morju se bo danes in jutri dvakrat pomerila z domačo reprezentanco, ki sicer že igra v svetovni ligi, kar pa ne pomeni, da je tudi v vlogi favorita.

Slovenski cilj v letošnji evropski ligi je končna zmaga, s katero bi se uvrstili v svetovno ligo. Letos bo naloga glede na lani, ko je Sloveniji spodrsnilo v polfinalu z Grčijo, še toliko težja, saj bo v nasprotju s prej za preboj v svetovno ligo treba prehiteti tudi reprezentance, ki so tja že uvrščene (Poljska, Grčija in Turčija).

Slovenska moška reprezentanca je v Samsun pripotovala v četrtek, za uvod pa naše čakata obračuna s Turki, ki ob Poljakih, Hrvatih in Slovencih veljajo za ene od favoritov za končno zmago.

Izbrana vrsta se je na obračun s Turki pripravljala v Mariboru, priprave pa sta nekoliko pokvarili poškodbi Danijela Koncilje in kapetana Tineta Urnauta, ki v soboto in v nedeljo po vsej verjetnosti ne bo zaigral.

giani


"Mislim, da smo dobro pripravljeni, a bi raje poudaril to, da smo dobro delali in da si fantje želijo tekem. Igramo pa seveda zato, da zmagamo. V Turčiji nas čakata prvi v seriji številnih tekem, igrali bomo proti dobri ekipi. Imeli smo nekaj težav z blokerji, še posebej pa bi pohvalil Alena Pajenka in Uroša Pavlovića, ki sta na treningih ostala sama in sta bila zato toliko bolj obremenjena. Težave z ramenom ima Tine Urnaut, ki je sicer ves čas z ekipo, a trenira po nekoliko prilagojenem programu. V Turčiji verjetno ne bo igral, vendar pa imamo igralce, ki lahko dobro igrajo na mestu sprejemalca. To je za vse lepa priložnost, da napredujejo, s tem pa raste tudi ekipa," je o stanju v izbrani vrsti spregovoril selektor Andrea Giani, ki za začetek računa na uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice.

V Turčijo so odpotovali: Gregor Ropret, Dejan Vinčić, Klemen Čebulj, Jan Klobučar, Jan Pokeršnik, Alen Šket, Tine Urnaut, Danijel Koncilja, Alen Pajenk, Uroš Pavlovič, Mitja Gasparini in Jani Kovačič.

S širšega reprezentančnega seznama so doma ostali: Jan Brulec, Matija Jereb, Jan Planinc, Jan Kozamernik, Matevž Kamnik, Dane Mijatović, Tonček Štern, Klemen Hribar in Miha Plot. 


"Mi vedno treniramo in igramo za to, da zmagujemo. Tekmo za tekmo moramo razmišljati o tem, da damo vse od sebe in iz igralcev naredimo skupino, ki se bori za slovenski dres, kar je zelo pomembno. Pot, ki nas čaka, je dolga, začela se je pred dvema mesecema. Tekmovanje v evropski ligi je zelo kakovostno. To, da bomo imeli veliko težkih tekem, je dobro za naš napredek. Na treningih in tekmah mora vsak vedeti, kakšno vlogo ima, zato je lažje, ko vstopi," pravi Giani, ki se je v Samsungu ob snidenju pred hotelom prisrčno pozdravil z rojakom in selektorjem turške vrste Emanuelom Zaninijem.

Turki, katerih proračun naj bi znašal kar 70 milijonov evrov (slovenski 750 tisoč), se na EP niso uvrstili, v svoji kvalifikacijski skupini so zaostali za Belorusijo in Švedsko, blesteli pa niso niti v letošnji svetovni ligi niti na evropskih igrah v Bakuju. Zato Zanini že čuti pritisk in bo moral stvari popravljati v evropski ligi, ki jo Turki z velikim izborom igralcev, a brez velike kakovosti posameznikov, želijo dobiti.

Evropska liga

Skupina A
Avstrija, Poljska, Izrael, Danska, Estonija, Makedonija

Skupina B
Slovenija, Turčija, Grčija, Hrvaška, Belorusija, Romunija

Zaključni turnir bo 13. in 14. avgusta v poljskem Walbrzychu. Ob Poljakih se tja uvrstita zmagovalca skupine in najboljša drugouvrščena ekipa.


Organizator slovenske igre Dejan Vinčić zagotavlja, da jih težave s poškodbami ne bodo zmedle: "Ne bodo porušile naše samozavesti, saj imamo igralce, ki manjkajoče lahko nadomestijo. Povsem jasno je, da gremo na dve zmagi in da smo favoriti, čeprav igramo v gosteh. Osebno me bosta zadovoljili le dve zmagi. Ligo želimo dobiti, taka ekipa pa se ne sme ozirati na to, kje bo igrala ter koliko domačih in koliko tekem v gosteh bo odigrala. Turki imajo v svojih vrstah vsaj tri zelo dobre igralce, a kolikor smo lahko opazili, jih tukaj ni. Vsekakor pa se strinjam s tem, da niso na ravni Portugalcev, ki smo jih premagali v nedavnih kvalifikacijah za EP," pravi Dejan, ki še ne ve, katere ekipe bodo v skupini najnevarnejše za uvrstitev na zaključni turnir.

Tekem v Samsunu pa se še posebej veseli Alen Pajenk, ki bo po dveh sezonah na Poljskem svojo kariero nadaljeval prav v Turčiji: "Vesel sem, da bomo prvi dve tekmi igrali v gosteh pri Turkih, saj sem pred dnevi podpisal pogodbo s Fenerbahčejem, zato bo želja po dokazovanju še toliko močnejša. Želim pokazati, da v klubu niso storili napake, ker so se odločili zame. Prepričan sem, da se bomo do sobote že nekako sestavili in šli v tekmo tako, kot se od nas pričakuje."

Spored slovenskih tekem v skupini B
Danes: Turčija – Slovenija (16.00, Samsung)
Jutri: Turčija – Slovenija (16.00, Samsung)
Sobota, 18. julij: Slovenija – Hrvaška (20.00, Maribor)
Nedelja, 19. julij: Slovenija – Hrvaška (18.00, Maribor)
Sobota, 25. julij: Belorusija – Slovenija (20.00, Brest)
Nedelja, 26. julij: Belorusija – Slovenija (19.00, Brest)
Petek, 31. julij: Romunija – Slovenija (18.00, Craiova)
Sobota, 1. avgust: Romunija – Slovenija (17.00, Craiova)
Sobota, 8. avgust: Slovenija – Grčija (20.00, Maribor)
Nedelja, 9. avgust: Slovenija – Grčija (19.00, Maribor)