© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
06.06.2015 14:33:31

Đoković na koncu le zlomil Murrayja

Reuters

Srbski teniški igralec Novak Đoković se je prebil v nedeljski finale odprtega prvenstva Francije v Rolandu Garrosu.

Prvi nosilec in igralec sveta je današnjem nadaljevanju v petek prekinjenega drugega polfinala proti tretjemu nosilcu Britancu Andyju Murrayju zmagal s 6:3, 6:3, 5:7, 5:7 in 6:1, v nedeljo pa se bo meril s Švicarjem Stanom Wawrinko.

Đokoviću manjka le še košček sestavljanke, v nedeljo bo namreč lovil še edini naslov za grand slam, ki mu v karieri manjka, odprto prvenstvo Francije. V tej in že lanski sezoni neustavljivi Srb je v današnjem nadaljevanju polfinala, ki sta ga sinoči prekinila dež in tema, dvoboj skoraj postavil na glavo. Po izenačenem izidu 3:3, potem ko je izgubil tretji niz, je danes svojo glavo reševal v zadnjem, odločilnem petem.

Murray se namreč kljub zaostanku z 1:2 v igrah ni vdal, v četrtem nizu je wimbledonski prvak zaigral kot prerojen in izid v setih izenačil na 2:2. Izkoristil je ponujeno priložnost, ki mu jo je dal prekinjeni dvoboj. Potem ko je v petek zvečer tretji niz odločil v svojo korist, je vedel, da je v bržkone za oba igralca neprespani noči, v psihološki prednosti, saj Srb ni izkoristil ponujene priložnosti, ko je v tretjem nizu že vodil s 5:4. Đoković, ki lovi 16. zmago na turnirjih za grand slam, je tako v tem dvoboju oddal šele prva niza v letošnjem Parizu.

A Đoković je bil pripravljen na Škotov nalet. V petem nizu ničesar ni prepustil naključju, povedel je z visokih 5:1, nato pa na svoj servis za zmago izkoristil drugo zaključno žogico. "Dobro sem se počutil, a Andy se je izkazal za izredno trdoživega nasprotnika. Včeraj sem imel slabši tretji niz, nasprotnik pa mi je v četrtem danes vsilil svoj ritem igre. Njegov servis je deloval res dobro, zato sem vedel, da bo do konca še težka. A sem potem le sestavil svojo igro in uvrstitve v finale se zelo veselim," je po zmagi dejal prvi igralec sveta.

Đoković se bo zdaj v finalu meril s Švicarjem, ki je v petek v prvem polfinalu premagal Francoza Jo-Wilfireda Tsonagaja s 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3) in 6:4. Wawrinka se je uvrstil v svoj drugi finale turnirjev za grand slam, prvič pa je tako daleč prišel na pariškem pesku. Zmagovalec lanskega odprtega prvenstva Avstralije, ki počasi izstopa iz sence slavnejšega rojaka Rogerja Federerja - tokrat ga je v Parizu premagal v neposrednem obračunu v četrtfinalu -, bo tako v nedeljo proti Đokoviću lovil svojo drugo veliko lovoriko. Za njegov prvi uspeh na turnirjih najvišje ravni je lani v finalu Melbourna pokleknil Španec Rafel Nadal.

"To je bila velika bitka. Izjemno sva se borila, oba sva imela veliko priložnosti skozi celoten dvoboj. Zadovoljen sem s svojo predstavo, tokrat so bile razmere povsem drugačne kot na začetku turnirja. Proti Jo-Willfriedu se je vedno težko boriti, vseeno pa je bil to polfinale Roland Garrosa. Vesel sem, da sem jaz tisti, ki sem na koncu zmagal," je dejal Švicar. Poraženi Tsonga pa je iz rok izpustil priložnost, da bi kot prvi domačin po Henriju Lecontu leta 1988 prišel v finale in skušal dobiti pariško tekmovanje.

V današnjem ženskem finalu se bosta čez nekaj minut za naslov najboljše pomerili Američanka Serena Williams in Čehinja Lucie Šafarova. Slednja je v prvem polfinalnem dvoboju s 7:5, 7:5 premagala Srbkinjo Ano Ivanović, Williamsova pa je bila s 4:6, 6:3, 6:0 boljša od Švicarke Timee Bacsinszky. Serena Williams bo tako lovila že 20. naslov za grand slam. Dosedanja rekorderka je Nemka Steffi Graf, ki jih ima v svoji vitrini 22.