© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
05.06.2015 21:10:16

Dvoboj Đokovića in Murryja prekinila nevihta

Reuters

Na teniškem turnirju za grand slam v Parizu še nista znana oba finalista. Potem ko je v prvem polfinalu Švicar Stan Wawrinka premagal domačega aduta Jo-Wilfireda Tsongaja, sta drugi dvoboj med prvopostavljenim Srbom Novakom Đokovićem in Britancem Andyjem Murrayjem prekinila nevihta in tema. Nadaljeval se bo v soboto ob 13. uri.

Po dveh nizih je kazalo, da se bo srbski teniški zvezdnik sprehodil do finala, saj je bil dvakrat prepričljivo boljši s 6:3 in v tretjem vodil s 5:4. A se je najprej Škot rešil, dobil tretji niz in napovedal zanimivo nadaljevanje, potem pa je svojo rekla še narava. Bližajoča se nevihta je igralca spodila z igrišča, po nekajminutnem čakanju pa so odgovorni sklenili, da se bo dvoboj nadaljeval šele v soboto ob 13. uri.

Đoković je danes izgubil šele prvi niz v letošnjem Parizu; odgovor o tem, ali bo v nadaljevanju boljši Đoković in niz dvobojev brez poraza podaljšal na 27 ali pa bo Murray na pesku dvoboje brez poraza podaljšal v 15. zaporednega, bo dala šele sobota. Od leta 2013, ko sta igrala v finalu Wimbledona, je sicer precej boljši Đoković, saj je dobil sedem dvobojev.

Srb lovi deveto zmago na turnirjih za grand slam, a morda najpomembnejšo - Francija je namreč edina od slavne četverice, kjer še ni zmagal.

WAWRINKA IZLOČIL DOMAČINA
Stan Wawrinka se je uvrstil v svoj drugi finale turnirjev za grand slam, prvič pa je tako daleč prišel na pariškem pesku. Zmagovalec lanskega odprtega prvenstva Avstralije se bo v finalu pomeril s tistim, ki bo boljši v soboto zgodaj popoldne.

Švicar, ki počasi izstopa iz sence slavnejšega rojaka Rogerja Federerja - tokrat ga je v Parizu premagal v neposrednem obračunu v četrtfinalu -, bo v nedeljo lovil svojo drugo veliko lovoriko. Za njegov prvi uspeh na turnirjih najvišje ravni je lani v finalu Melbourna pokleknil Nadal.

Poraženi Tsonga pa je iz rok izpustil priložnost, da bi kot prvi domačin po Henriju Lecontu leta 1988 prišel v finale in skušal dobiti pariško tekmovanje.

V popoldanski pariški vročini ni bilo lahko ne zmagovalcu ne poražencu. Štiri ure sta se mučila pri temperaturi nad 30 stopinj Celzija, nazadnje pa je bil boljši Švicar, ki ni skrival navdušenja.

"To je bila velika bitka. Izjemno sva se borila, oba sva imela veliko priložnosti skozi celoten dvoboj. Zadovoljen sem s svojo predstavo, tokrat so bile razmere povsem drugačne kot na začetku turnirja. Proti Jo-Willfriedu se je vedno težko boriti, vseeno pa je bil to polfinale Roland Garrosa. Vesel sem, da sem jaz tisti, ki sem na koncu zmagal," je dejal Švicar in na vprašanje, kdaj je prvič pomislil, da bi lahko na tem turnirju prišel do finala, prostodušno priznal: "Danes."

Wawrinka je sicer odlično začel in za zmago v prvem nizu potreboval le pol ure, potem pa se je ritem dvoboja zaustavil. Francoz je za zmago po podaljšani igri v drugem potreboval eno uro, Wawrinka je nato dobil tretjega in v četrtem tekmeca prisili v branjenje zaključnih žog, kar je Tsongaju sprva uspelo, a je nekaj iger pozneje moral priznati premoč. V sedmem medsebojnem obračunu je Švicar slavil četrtič. "Razočaran sem. Toda dal sem vse od sebe, nimam si česa očitati," je dejal največji francoski up.

ŠAFAROVA V DVEH FINALIH
Na pariškem teniškem turnirju je znana četverica, ki bo odločala o zmagi v konkurenci ženskih dvojic. Za zmago se bosta pomerili para Casey Dellacqua/Jaroslava Švedova in Bethanie Mattek-Sands/Lucie Šafarova.

Šafarova, ki bo igrala v odločilni tekmi tudi med posameznicami, njena tekmica bo Američanka Serena Williams, si je finale dvojic priborila v navezi z Američanko Bethanie Mattek-Sands. Sedmi nosilki sta s 6:2, 5:7, 6:4 premagali češko navezo Andrea Hlavačkova/Lucie Hradecka.

Njuni tekmici bosta članici avstralsko-kazahstanske dvojice Dellacqua/Švedova, ki ima status 12. nosilk in je v polfinalu izločila drugopostavljeni Rusinji Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino s 6:2, 6:2.