© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
06.06.2015 08:27:30

Tudi dobro dekle lahko zmaga Pariz

Reuters

Danes se bosta v prvem finalu drugega grand slama sezone 2015 pomerili Serena Williams in Lucie Šafarova. Američanka je velika favoritinja, vendar po vedenju sodeč njeno telesno počutje ni najboljše, tako da ima nepopustljiva Čehinja kljub vsemu nekaj možnosti.

"V zadnjih dneh se ne počutim dobro in po dolgem ter napornem obračunu v polfinalu s Timeo Bacsinszky sem morala k zdravniku, ki je tu na turnirju," je dejala Serena in dodala: "Seveda pa sem zelo ponosna, da sem spet v finalu Roland Garrosa."

Šampionke, kot je Serena, preprosto nimajo gumba za izklop. Igrajo in igrajo, dokler motor ne crkne. Tudi če zbolijo, to prebolijo stoje, na igrišču. "Mislim, da še nikoli nisem bila tako bolna. Menim, da me je po dvoboju tretjega kroga ujela gripa," je še povedala Serena, ki je tudi v polfinalu nasprotnici prepustila en niz. Mlajša od sester Williams je v polfinalnem dvoboju delala toliko in takšne napake, da je bilo prav težko gledati. Pri njej česa podobnega nismo vajeni. "Res sem mislila, da bom izgubila dvoboj. Sploh nisem hotela igrati tretjega niza, tako slabo sem se počutila," je povedala številka ena na svetu. Seveda je igrala tretji niz in tekmici ni pustila, da bi osvojila vsaj igro. Kot sama pravi, je v tretjem nizu igrala samo njena volja in ne Serena.

Najboljša igralka na svetu bo tako danes igrala v svojem 24. finalu grand slamov, izgubila pa je samo štiri. Kljub gripi je proti Šafarovi, za katero je to prvi finale grand slama v karieri, velika favoritinja.

Vsi se zdaj ukvarjajo s Serenino boleznijo, nihče pa ne govori, kako dobra igralka je Čehinja. Lucie igra najboljši tenis v karieri, na poti do finala, ki je bila vse prej kot lahka, pa je v žep pospravila igralke, kot so Sabine Lisicki, Marija Šarapova, Garbiñe Muguruza in Ana Ivanović. In to ne da bi izgubila en sam niz. Njen forehand je za ženski tenis res ubijalski – natančen in močan, prednjači pa z odličnim gibanjem na igrišču in dobro pripravo na nasprotnico. Ivanovićevo je uničila taktično, kar je pripeljalo do psihične nestabilnosti Srbkinje. Če ti levoroka igralka ves čas pošilja žogice na tvojo backhand stran, za katero veš, da je slabša, se ti mora začeti rahlo mešati. 

937-26-safarova re
Reuters

Šafarovo so imeli strokovnjaki za zelo nadarjeno igralko, ki pa psihološko ni dovolj močna, da bi odigrala najboljše na velikih turnirjih. Toda, kot kaže je Čehinja pri 28 letih dozorela in že lani je kazala, da je zdaj psihološko precej stabilnejša. Lani se je prvič uvrstila v polfinale grand slama (Wimbledon), letošnji Roland Garros pa je že njen 26. zaporedni nastop na grand slamih. Na prvih 20 grand slamih se ji ni uspelo prebiti dlje kot do tretjega kroga, na štirih od zadnjih petih grand slamov pa se je uvrstila v četrti krog ali višje.

Šafarova še nikoli ni premagala Serene, nekaj njunih dvobojev pa je bilo precej izenačenih. "Serena je številka ena na svetu in odlična igralka. Prišla bom na igrišče, igrala svojo igro in poskušala osvojiti pokal," je pred največjim dvobojem v karieri dejala Šafarova, ki bi bila prva češka zmagovalka Roland Garrosa po Hani Mandlikovi leta 1981, ki je nastopala še za ČSSR.

Šafarova še v finalu dvojic
Znana je četverica, ki bo odločala o zmagi v ženskih dvojicah. Za zmago se bosta v Parizu pomerili para Casey Dellacqua/Jaroslava Švedova (Avs) in Bethanie Mattek-Sands/Lucie Šafarova (ZDA, Češ). Šafarova si je finale dvojic priborila, ko sta s Sandsovo s 6:2, 5:7, 6:4 premagali češko navezo Andrea Hlavačkova/Lucie Hradecka. Par Dellacqua/Švedova je v polfinalu izločila Rusinji Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino s 6:2, 6:2.
"To bo zame največji izziv v karieri, vendar sem nanj pripravljena. Vem, da me imajo vsi za dobro dekle, ker sem po naravi prijazna, vendar mislim, da lahko tudi dobra dekleta zmagajo na grand slamih. Moram verjeti vase. Najpomembneje zame je, da si ne naložim prevelikega bremena. Moram stopiti na igrišče in igrati ter uživati v tenisu in igri. Zame bi bila zmaga izjemen uspeh, poraz pa ... Žalostna bi bila, razočarana, vendar bi se kmalu potolažila," je dejala Lucie.

"Levoroka Čehinja v finalu, pa ni Petra Kvitova. Fantastično," je dejala legendarna Martina Navratilova in nadaljevala: "Moram biti nevtralna, ker sem zdaj Američanka, toda zame je vedno nekaj posebnega, ko v finalu igra češka igralka, posebej, če je tako dobro dekle, kot je Lucie."

"Zelo sem vesela za Lucie. Odlična predstava Šafarove. Končno ji je uspelo, za kar je garala vse življenje," je komentirala nekdanja wimbledonska zmagovalka Jana Novotna.

Danes bodo ljubitelji tenisa vsekakor lahko videli izjemen dvoboj. Vsi si želimo, da bi bila Serena zdrava in da bi dala vse od sebe. No, slednje se bo zagotovo zgodilo. Serena bi dala vse od sebe tudi, če bi igrala na eni nogi. In morda se res lahko zgodi, da bo "dobro dekle" nagrajeno za ves trud, za vse solze in bolečine, ki jih je pretrpela v svoji karieri. Toda samo, če bo za to tudi Serena.