© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tu
tu
01.06.2015 17:42:22

Prestiž na Nadalovem zapestju

Reuters

Uspešni in slavni športniki si lahko privoščijo praktično vse, kar si zaželijo, med te pa sodi tudi Rafael Nadal.

Španski tenisač Rafael Nadal na letošnjem odprtem prvenstvu Francije še ni oddal niza. Danes ga čaka še obračun z Američanom Jackom Sockom, v primeru uspeha pa se bo v četrtfinalu pomeril s prvim igralcem sveta Novakom Đokovićem. Toda bolj kot njegove odlične predstave, pa je v zadnjih dneh v središču pozornosti njegovo zapestje oziroma ura, ki krasi njegovo roko.

nadal ura
Reuters

Gre namreč za ročno uro švicarskega proizvajalca Richard Mille (RM 27–02), ki je pravi tehnološki presežek. Za delovanje sicer potrebuje baterijo, zanimivo je to, da ura ne vsebuje prav nobenih zelo dragih materialov, saj je večinoma narejena iz karbona in titana. To ji zagotavlja izjemno nizko težo, zaradi katere Nadala med igranjem prav nič ne ovira. Njena odlika je tudi ta, da prenese močne udarce in tresljaje, zdrži pa celo silo do 5000 G.

In koliko takšna zadeva stane? Glede na to, da bo izdelanih le 50 tovrstnih ur (Nadalova nosi zaporedno številko 1), si jo bodo verjetno privoščili lahko le tisti najpremožnejši. Njena cena namreč znaša 710 tisoč evrov, temu znesku pa je treba prišteti še davek. 

Če ste spraševali ali je ura resnično nemoteča med igro, pa je za odgovor poskrbel kar Nadal sam, ki je dejal: "Na začetku je bilo malo neudobno, toda na koncu smo s skupnimi močmi naredili zelo udobno uro. Zdaj je tako, kot da ne bi nosil ničesar. Kot da bila del moje kože."