© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
01.06.2015 12:02:54

Švedova vrnitev po petih letih

Reuters

Robin Söderling do danes ostaja edini človek, ki je premagal Rafaela Nadala na igriščih Roland Garrosa. Zdaj upa, da se bo naslednjo leto vrnil na turnirje.

Dvakratni finalist OP Francije ni odigral dvoboja na turnirjih od julija 2011, ko je zbolel za infekcijsko mononukleozo (imenujejo jo tudi bolezen poljuba, simptomi pa so vročina, otekle bezgavke in grlo ter velika utrujenost).

"Končno se stvari izboljšujejo," je dejal 30-letni Šved. "Ne morem reči, da sem stoodstotno zdrav, toda nisem daleč od tistega, da bi rekel, da se počutim odlično. Če se bo stanje izboljševalo, tako kot se zdaj, potem upam, da bom lahko čez pol leta že treniral na polno. Moj cilj je bil, da bi imel dolgo kariero, da bi igral še, ko bi bil krepko čez trideset. Če bom popolnoma ozdravel, potem imam lahko še nekaj uspešnih let pred seboj. Tudi to, ko vidim, da igralci v poznih letih uspešno igrajo na turnirjih, mi daje dodatno upanje," je govoril Robin, ki je pripravil eno največjih senzacij v moderni dobi tenisa, ko je leta 2009 v četrtem krogu porazil Rafaela Nadala, potem pa v finalu izgubil proti Rogerju Federerju. Finalist je bil tudi naslednje leto, ko se mu je Rafa maščeval za poraz.

Söderling je govoril, da je med turnirjem v Wimbledonu leta 2011 začutil bolečine v grlu, imel pa je tudi rahlo vročino. Toda igral je naprej in nekaj tednov pozneje je še slavil na turnirju v Bastadu, ko je premagal Davida Ferrerja, kar je bila njegova deseta turnirska zmaga. Toda bolezen mu je pri 26 letih vzela najboljša leta kariere.

"Na začetku nisem preveč razmišljal o ničemer, ker sem se počutil res obupno. Imel sem težave, da sem se s postelje spravil do kopalnice. Toda kmalu sem se telesno bolje počutil, psihično pa sem bil še vedno na dnu. Velikokrat sem razmišljal o tem, da ne bom mogel nikoli več igrati tenisa. Na srečo pa imam otroka in spoznal sem, da tenis le ni edina stvar, ki jo imam v življenju."

Söderling pa se je kmalu začel ukvarjati z drugimi stvarmi. Ustanovil je podjetje in naredili so "idealno teniško žogico", ki jo bodo preskusili na letošnjem turnirju v Stockholmu, kjer je Robin direktor. In če se bo res vrnil? "Včasih si želim, da bi bil kot igralec bolj hvaležen, kajti včasih sem se pritoževal, če ni bilo vode na igrišču. Zdaj vem, kaj je življenje."