© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
07.09.2014 00:12:24

Dame in gospodje: Kei Nišikori in Marin Čilić!

Reuters

Neverjetno, toda resnično: prvi finalist letošnjega OP ZDA je Japonec Kei Nišikori, ki je po štirih nizih na kolena spravil prvega igralca sveta Novaka Đokovića. Da bi bilo presenečenje popolno, je zmagal še Marin Čilić, ki je s 6:3, 6:4 in 6:4 premagal Rogerja Federerja.

Zdelo se je, da japonski samuraj po dveh maratonskih dvobojih na letošnjem turnirju nima dovolj moči, da se zoperstavi enemu najbolj fizično pripravljenih igralcev, Novaku Đokoviću. A izkazalo se je ravno nasprotno. Od nekje je Nišikori na plan potegnil vse svoje znanje in pripravljenost ter s 6:4, 1:6, 7:6 (4) in 6:3 ugnal velikega favorita letošnjega turnirja. "Na začetku sem zaigral nekoliko v krču, saj je bil to moj polfinale turnirja za grand slam. Odlično se počutim, ker sem premagal prvega igraca sveta. razmere so bile zaradi vetra in vročine težke in pričakoval sem, da bom igral dolg dvoboj. Upam, da se mi bo uspelo čim bolje spočiti za finalni dvoboj," so bile prve besede presenetljivega finalista, ki je skromno dodal, da upa, da njegov uspeh odmeva tudi po japonski televiziji. Dragi Kei, odmeva po celem svetu.

LE URA IN 44 MINUT
Da bi bilo presenečenje popolno, je z izjemno, sanjsko predstavo poskrbel Marin Čilić, ki je po uri in 44 minutah v velikem slogu premagal Rogerja Federerja. Izjemni začetni udarci, hladna glava in izjemna psihična pripravljenost sta preprečili Rogerju Federerju naskok na rekordni 18. naslov na turnirjih velike četverice. "Izjemno sem vesel, res je bil odličen dan. Mislim, da je bila to moja najboljša predstava v karieri in ne bi mogel biti bolj vesel uvrstitve v svoj prvi finale turnirja za grand slam," je prve misli strnil Hrvat, ki ga trenira Goran Ivanišević. Neverjetno, toda resnično: spremljali bomo hrvaško-japonski finale, kakorkoli se to v svetu moškega tenisa sliši nenavadno.

Tako Nišikori kot Čilić sta z uvrstitvijo v finale dosegla največja uspeha v karieri ter na novo spisala teniško zgodovino v svojih državah. Japonec se je z zmago nad prvim igralcem s svetovne jakostne kot prvi azijski tenisač v zgodovini prebil v finale turnirja za grand slam. Nišikori je Đokoviću preprečil peti zaporedni finale v New Yorku. Čilić pa je z zmago nad petkratnim zmagovalcem US opna ter 17-kratnim zmagovalcem turnirjev za veliki slam v dvoboju dolgem eno uro in 44 minut postal prvi hrvaški tenisač, ki se je prebil v finale OP ZDA.

NITI V SANJAH
Čilić, ki je lani zaradi kršitve protidopinških pravil izpustil OP ZDA, se je po odsluženi dopinški kazni vrnil v velikem slogu. Zahvala za podvig gre tudi novemu trenerju slovitemu Ivaniševiću, ki je leta 2001 kot prvi Hrvat osvojil turnir v Wimbledonu. Petindvajsetletni Čilić, rojen v Medžugorju, skoraj dvometraš, je slavil zaradi zelo dobrega servisa, proti Federerju je izgubil le eno igro na svoj začetni udarec.

"Niti v sanjah si nisem mislil, da bom igral tako dobro. Nedvomno je bil to najboljši tenis mojega življenja," je bil presrečen Čilić.

Od leta 2004 se je na US Opnu le enkrat zgodilo, da zmaga na ni pripadla kateremu od velike četverice, Federerju, Nadalu, Đokoviću ali Murrayju, ko je leta 2009 slavil Argentinec Juan Martin del Potro.

PISANJE ZGODOVINE
Tako Čilić kot Nišikori bosta v ponedeljkovem finalu pisala zgodovino. "Za oba bo to poseben dan. Priložnost, da prvič osvojiš turnir za grand slam, bo na igrišču sprožila veliko čustev," je dejal Čilić pred finalom z leto mlajšim in 20 centimetrom nižjim Nišikorijem.

Japonec in Hrvat sta doslej odigrala sedem dvobojev, petkrat je bil boljši Nišikori, ki je dobil tudi zadnja tri obračuna proti Čiliću. Za Hrvata je navdih tudi Švicar Stan Wawrinka, ki je v začetku leta na OP Avstralije prekinil vladavino velikih favoritov.

V konkurenci ženskih dvojic sta zmagovalki turnirja postali Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina, ki sta v finalu premagali švicarsko-italijansko kombinacijo, Martino Hingis in Flavio Pennetta, z 2:6, 6:3, 6:2.