© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
06.09.2014 18:58:57

Rusom zlato, Slovenci brez kolajne

Ni jim uspelo - mladi slovenski odbojkarji se z evropskega prvenstva vračajo s četrtim mestom. Boljša od njih je s 3:0 bila Francija. V finalu so Rusi s 3:0 premagali Poljake.

Čeprav so že z uvrstitvijo v polfinale presegli svoje cilje, pa je bilo jasno, da si varovanci Iztoka Kšele želijo tudi kolajno. Če je bila Rusija v polfinalu razred zase, so svojo priložnost iskali na tekmi za tretje mesto proti Franciji. Slednja se je prav tako kot Slovenija skozi šivankino uho in zmago nad Italijo v zadnjem krogu skupinskega dela uvrstila med štiri najboljše, nato pa so naleteli na izjemne Poljake. Obe ekipi sta bili lačni zmage, na koncu pa so bili Francozi tisti, ki so pokazali boljšo igro in se zasluženo veselili bronaste kolajne.

Slovenske odbojkarje so namreč povsem razorožili s svojimi začetnimi udarci, brez pravega sprejema pa je bilo težko razviti pravo igro. Tako prvi kot drugi niz sta bila vse do končnice izjemno izenačena, a kaj, ko se je v nepravem trenutku tehtnica obakrat prevesila v francosko korist. Tretji niz pa je bil povsem v znamenju Francozov in tako ta generacija odbojkarjev ni izboljšala tistega rezultata svojih vrstnikov izpred osmih let v Kazanu.

A vendarle so lahko s prikazanim na tem prvenstvu zadovoljni, izpolnili in celo presegli so svoj cilj in s tem dokazali, da ima tudi ta generacija mladih odbojkarjev talent in potencial. Kot očitno tudi slovenska odbojka nasploh. Slovenija se lahko namreč kot edina evropska država pohvali s tem, da sta se reprezentanci na mladinskem EP med najboljše štiri uvrstili tako v ženski kot v moški konkurenci.

V velikem finalu so Rusi še enkrat več  pokazali, da so res odbojkarska velesila in se po treh nizih veselili nove zlate kolajne, ta generacija je slavila že lani, ko so v Laktaših osvojili zlato v kadetski konkurenci, tako kot tokrat pa je tudi lani srebro pripadlo Poljakom.


slovenija francija

IZJAVI PO TEKMI

Iztok Kšela, selektor slovenske reprezentance: »S takšnim servisom, kot smo ga imeli danes mi proti tako dobri ekipi ne moreš normalno igrati. Še tisti servisi, ki so bili kot je treba, so Francozi polovili, medtem ko smo mi zaostajali tudi v tem elementu igre. Lahko samo čestitamo nasprotnikom za zmago. Končno četrto mesto je velik uspeh tako za ekipo, ki je bila tukaj, kot za slovensko odbojko. Mislim, da nimamo nobenega razloga, da bi bili razočarani, kajti pred nami so same odbojkarske velesile in vsi tukaj se samo čudijo, kaj se dogaja v Sloveniji. Domov se vračamo zelo zadovoljni.«

Jan Kozamernik, bloker slovenske reprezentance: »Že sama statistika dovolj zgovorno govori o tem, kje smo danes izgubili tekmo. To sta bila servis in sprejem. Očitno se je v naši igri poznal pritisk v tekmi za tretje mesto, morda smo se preveč obremenjevali s kolajno. Nismo prikazali tistega obraza, kot na prejšnjih tekmah. Premalo smo se borili v polju, ni bilo tistega pravega žara, kot da smo pregoreli v svoji želji. Toda ne glede na vse smo lahko zadovoljni s tem, kar nam je uspelo na tem prvenstvu. Končno četrto mesto sploh ni slab izid. Biti v družbi Rusije, Poljske in Francije, biti pred Italijo, je fantastično, hkrati pa dobra spodbuda za naše nadaljnje kariere.«



Slovenija - Francija 0:3 (-22, -21, -19)

Slovenija: Drvarič, 2, Štern 11, Kozamernik 5, Drobnič 6, Vrhunc, Vidmar 4, Donik, Okroglič 8, Rojnik, Gašparin, Uremovič, Kök
Francija: Patry 4, Paofai 16, Caporindo, Carle 11, Boyer, Gatineau, Basic 8, Bultor, Truhtchev 5, Mouiel, Nevot, Henry 7.


KONČNE ODLOČITVE

Razvrstitev od 5. do 8. mesta

Italija – Turčija 3:0 (24, 22, 20)
Srbija – Češka 1:3 (-24, 16, -22, -21)

Polfinale

Slovenija – Rusija 0:3 (-19, -25, -14)
Francija – Poljska 1:3 (-19, 21, -19, -21)

Tekma za tretje mesto

Slovenija - Francija 0:3 (-22, -21, -19)

Finale

Rusija - Poljska 3:0 (16, 16, 26)