© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
30.08.2014 11:05:25

Kaljut po polnoči v boj s Stanom

Nikola Miljković

Stan Wawrinka vs. Blaž Kavčič. Pogled na lestvico ATP in listo dosežkov ne pušča nobenega dvoma, zmagovalec letošnjega OP v Avstraliji je izraziti favorit, pravzaprav bi bila Kavčičeva zmaga prava mala senzacija.

Loči ju namreč kar 88 mest na lestvici ATP, loči ju enajst milijonov dolarjev in še nekaj drobiža v rubriki zaslužek v karieri, loči pa ju tudi to, da bi bila to le še ena osmina finala na grand slamu za Wawrinko in na drugi strani uspeh kariere za Kavčiča.

Stan wawrinka

Lestvica ATP: 4. mesto
Starost: 29 let
Rojstni kraj: Lozana (Švica)
Višina/teža: 183 cm/81 kg
Trener: Magnus Norman
Največji uspeh: zmagovalec OP Avstralije (2014)
Naj na US Opnu: polfinale (2013)
Zaščitni znak: bekend

Na prvi pogled torej dva različna razreda, če ne kar svetova, ki pa se vsaj v New Yorku vendarle ne zdita tako daleč vsak sebi. Kavčič v New Yorku namreč igra zelo solidno, za uvodna dva kroga je porabil le štiri ure in pol, v velikem jabolku pa letos ni oddal še niti niza. Pa čeprav se je vsaj dvakrat znašel v globokem zaostanku, a ni izgubil glave, ampak je mirno nadaljeval v svojem ritmu in zdaj ga čaka obračun s četrtim tenisačem sveta, dve leti starejšim Stanom Wawrinko. Prosti dan je Kavčič izkoristil za regeneracijo in trening, njegov »sparing partner« pa je bil nihče drug kot eden največjih vseh časov Roger Federer. Morda mu je prav veliki Švicar, hote ali nehote, pokazal način, kako ugnati drugega Švicarja. Navsezadnje, kdo bi vedel več povedati o receptu za Stana kot pa njegov rojak in dober prijatelj Roger.


UTIHNI, RESNIČNO UTIHNI!

Stan po drugi strani v uvodnih dneh ni navdušil, na dvobojih, ki jih moral dobiti zlahka, je oddal set Brazilcu Thomazu Belluciju, Čeh Jiri Vesely pa ga že v uvodnem krogu dvakrat odpeljal v podaljšano igo. Ko mu ne gre po načrtih, pa nemalokrat na plano udari tudi pretirana nervoza. Ko se je denimo eden najboljših »bekendov« v svetu tenisa v drugem krogu mučil z Bellucijem, se je spustil celo v besedni obračun z – gledalcem. »Utihni, resnično utihni!« Tudi s poznejšim pojasnilom si bržčas ni pridobil dodatnih simpatij. »Veste, nekateri gledalci večer pričakajo že pošteno opiti, pa potem utegne priti do konflikta. Nič strašnega, izmenjala sva nekaj besed in to je to. Se zgodi.«

Wawrinka in Kavčič naj bi na staidon Louisa Armstronga zakorakala enkrat po polnoči. Edini medsebojni dvoboj do danes je dobil Stan, pred dobrim letom dni je v Casablanci slavil s 4:6, 6:2, 6:1. Strokovnjaki pravijo Wawrinka v štirih setih, mi pa seveda upamo, da se motijo.