© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
27.08.2014 14:02:20

Še pred časom pa je bila štirinajst

Definitivno je bila senzacija dneva. Catherine CiCi Bellis, dekle, ki je aprila dopolnilo šele petnajst let. »Še pred časom je bila štirinajst,« kot je modro ugotovila ena izmed gledalk, ki so se nagnetli ob igrišče številka šest.

Dve sliki, dve generaciji ženskega tenisa. Le nekaj ur po tistem, ko je 44-letna Kimiko Date-Krumm dodobra namučila Venus Williams, je skoraj tri desetletja mlajša CiCi pripravila senzacijo dneva. Na turnir je prišla s posebnim povabilom, kot mladinska ameriška prvakinja in kot 1208. na lestvici WTA. In v svojem prvem dvoboju med velikimi dekleti domov poslala dvanajsto nosilko Dominiko Cibulkovo. »Še neporažena je na turnirjih za veliki slam,« je bila še ena modra ugotovitev v popoldnevu, ko so številni prepričani, da je ženski tenis dobil naslednjo veliko stvar.

Po Ani Kurnikovi in letu 1996 je postala druga najmlajša zmagovalka dvoboja na grand slam turnirju. Z uvrstitvijo v drugi krog, kjer jo danes čaka Kazahstanka Zarina Diyas, bo v žep pospravila debelih šestdeset tisočakov. Oziroma naj bi jih, saj ne želi izgubiti amaterskega statusa in se je odrekla zelencem. »Mislim, da bom za zdaj ostala amaterka, želim imeti odprte opcije kar se študija in fakultete tiče, v primeru poškodbe ali česa podobnega. A nekega dne bi bila z veseljem profesionalka,« pravi dekle iz Kalifornije, ki je presenetila še samo sebe. »V dvoboj sem šla misleč, kako bo to neka nova, sijajna izkušnja, nikoli pa si nisem mislila, da bom iz dvoboja prišla kot zmagovalka. Občutke težko opišem z besedami, morda po prespani noči.«

Po prespani noči pa jo čaka tudi dvoboj z Diyasovo, s katero skupaj štejeta 35 pomladi. Devet manj kot pa neka japonska veteranka po imenu Kimiko.