© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
26.08.2014 13:14:21

SP na Poljskem: skupina A

FIVB

Samozavestni in odločni domačini, vedno nevarni izzivalci in ekipa malega čarovnika - vse to in še več nam prinaša skupina A letošnjega svetovnega prvenstva, ki bo potekalo od 30. avgusta do 21. septembra.

Vsi ljubitelji odbojke bodo od sobote naslednje tri tedne preživeli v družbi najboljših v tem poklicu in v družbi, to si drznemo zapisati, najboljše publike na svetu. Nikjer namreč nimajo odbojke tako zelo radi, kot na Poljskem, nikjer se njena popularnost tako zelo ne približa nogometu. Zanimivo je, da kljub temu izjemnemu slovesu, ki ga ima, Poljaki letos prvič organizirajo tekmovanje najboljših na svetu. Temu primerna so tudi pričakovanja domačih navijačev. Bodo rdeče beli kos izzivu?

V nadaljevanju vam bomo podrobneje predstavili, kdo se bo za štiri mesta, ki vodijo v drugi krog tekmovanja boril v skupini A.



 1. Poljska

Mesto na lestvici FIVB: 5.
Uvrstitev na SP 2010: 13. mesto
Največji uspeh: 1. mesto (1974)
Selektor: Stephane Antiga
Prvi zvezdnik:
Mariusz Wlazly

Domačinov letošnjega prvenstva verjetno ni potrebno prav posebej predstavljati. Gre za odbojkarsko velesilo z izjemnimi klubi, odličnimi igralci in fanatičnimi navijači, ki vsak konec tedna do zadnjega kotička napolnijo dvorane svojih ljubljencev. A kljub temu Poljaki na svetovnih prvenstvih v zadnjih niso uspeli vnovčiti vsega tega, še več zadnji dve veliki tekmovanji sta se končali porazno. Tako zelo, da so morali Poljaki celo v kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2015. Svojo nalogo so opravili skoraj z odliko, klonili so le v Stožicah proti Sloveniji. O tem, kakšna so pričakovanja Poljakov, ni vredno izgubljati besed. Vse razen zlata bi bilo razočaranje, čeprav je njihov realni domet nekje v višini polfinala, le če se njihova forma v primerjavi s svetovno ligo ni drastično dvignila.  

poljska
FIVB



2. Argentina

Mesto na lestvici FIVB:  9.
Uvrstitev na SP 2010: 9. mesto
Največji uspeh: 3. mesto (1982)
Selektor: Julio Velasco
Prvi zvezdnik: Luciano de Cecco

Vedno blizu, a vendarle nikoli prav na vrhu. Tako bi lahko na kratko opisali argentinsko reprezentanco. Njihova igra je v veliki meri odvisna od majhnega čarovnika in enega najboljših organizatorjev igre na svetu, Luciana de Cecca, ki je srce te ekipe. Na zadnjem velikem tekmovanju, kjer so nastopili, niso prepričali. Toda vprašanje je, kakšno merilo pravzaprav je letošnja svetovna liga, če pogledamo iz zornega kota priprav na svetovno prvenstvo. Mnogim je služil kot poligon za dokazovanje in zelo verjetno tudi trinajsto mesto Argentine ni povsem realen pokazatelj njihove moči. 



3. Srbija

Mesto na lestvici FIVB: 6. 
Uvrstitev na SP 2010: 3. mesto
Največji uspeh: 2. mesto (1998)
Selektor: Igor Kolaković
Prvi zvezdnik: Aleksandar Atanasijević

Trojček odbojkarskih velesil v skupini A zaključuje Srbija. Reprezentanca, ki je znana po svoji neizmerni borbenosti, tistemu pravi balkanski samozavesti in drznosti, ki jih je nemalokrat pripeljala na ali vsaj pod sam vrh sveta ali Evrope. Branilci bronaste kolajne izpred štirih let in tudi aktualni tretji z evropskega prvenstva tudi na tem prvenstvu sodijo v ozek krog favoritov za naslov ali vsaj za kolajno. V svojih vrstah imajo nemalo odličnih posameznikov, v primerjavi z zadnjim svetovnim prvenstvom sicer manjka nekaj legend srbske odbojke, kot sta Nikola Grbić in Ivan Miljković, a tudi generacija, ki prihaja, je že dokazala, da ima pravi potencial. Spomnimo se le evropskega prvenstva lani, ko so na prvi tekmi izgubili s Slovenijo in se pred zadnjo tekmo skupinskega dela znašli v položaju, ko so morali zmagati. Ne le, da so opravili z odliko, temveč na koncu osvojili kolajno. 


uros kovacevic
FIVB



4. Avstralija

Mesto na lestvici FIVB: 12.
Uvrstitev na SP 2010:
19. mesto
Največji uspeh: 17. mesto (1998)
Selektor: Jon Emili Uriarte
Prvi zvezdnik: Adam White

Avstralska reprezentanca je poleg Irana nedvomno največje prijetno presenečenje letošnjega poletja. Čeprav v očeh mnogih povprečnih poznavalcev odbojke veljajo za eksote, njihovi reprezentanti že nekaj časa uspešno igrajo v Evropi. Tako so se na Apeninskem polotoku uveljavila imena, kot so Adam White, Aidan Zingel in 212 centimetrov visoki Thomas Edgar, v svetovni ligi pa so obrali prve sadove trdega dela pod taktirko nekoč uspešnega italijanskega igralca Jona Uriarteja. 


5. Kamerun

Mesto na lestvici FIVB: 22.
Uvrstitev na SP 2010:
 13. mesto
Največji uspeh: 13. mesto (2010)
Selektor: Peter Norbert Nonnenbroich
Prvi zvezdnik: Jean Patrice Mboulet

Eno najboljših afriških ekip bi lahko razglasili vsaj za kanček slovensko, saj so za kar trimesečne priprave izbrali prav Slovenijo, natančneje Maribor, kjer so imeli idealne priprave za nastop za svetovno prvenstvo in hkrati odigrali nekaj pripravljalnih tekem s slovenskimi prvoligaši in reprezentancami. Reprezentanca, ki veliko stavi na fizično moč, se lahko pohvali tudi z nastopom na olimpijskih igrah v Londonu, kjer so dosegli tudi največji uspeh z devetim mestom. 

6. Venezuela

Mesto na lestvici FIVB: 35.
Uvrstitev na SP 2010:
19. mesto
Največji uspeh: 10. mesto (1960)
Selektor: Vincenzo Nacci
Prvi zvezdnik: Kervin Pineura

Največja neznanka v tej skupini je nedvomno Venezuela, ki je morala izpustiti  ene od kvalifikacij za SP, južnoameriško prvenstvo. Ne, ni bilo zaradi slabih rezultatov, temveč zaradi težav z letalskim prevozom. Na srečo so imeli še eno možnost kvalifikacij, na tem turnirju pa so se pravočasno prikazali in ga tudi dobili. Nekoč stari znanci olimpijskih iger in svetovne lige v zadnjih petih letih nimajo omembe vrednih rezultatov, tudi zato je skoraj nemogoče pričakovati, da bi se vmešali v boj za najvišja mesta. 


Skupina A (Vroclav)

1. krog: Poljska - Srbija (sobota ob 20.15, Varšava), Venezuela - Argentina (nedelja ob 16.30), Kamerun - Avstralija (nedelja ob 20.15)
2. krog (torek, 2. september): Argentina - Srbija (13.00), Venezuela - Kamerun (16.30), Avstralija - Poljska (20.15)
3. krog (četrtek, 4. avgust): Kamerun - Argentina (13.00), Srbija - Avstralija (16.30), Poljska - Venezuela (20.15)
4. krog (sobota, 6. september): Argentina - Avstralija (13.00), Venezuela - Srbija (16.30), Kamerun - Poljska (20.15)
5. krog (nedelja, 7. september): Avstralija - Venezuela (13.00), Poljska - Argentina (16.30), Srbija - Kamerun (20.15)