© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp, sta
rp, sta
08.09.2015 15:38:54

Kajakaši v London po kolajne in kvote

kzs

Slovenska kajakaška reprezentanca se v teh dneh odpravlja na svetovno prvenstvo v London. Ob lovu na kolajne bo prvenstvo pomembno tudi z vidika lova na olimpijske kvote.

Olimpijsko prizorišče Lee Valley iz leta 2012 bo najboljše na svetu na divji vodi gostilo med 16. in 20. septembrom. Tam bo tudi enajst slovenskih čolnov. Na prvenstvo so včeraj odpotovali kajakaši Peter Kauzer, Simon Brus, Janoš Peterlin, kanuisti Benjamin Savšek, Jure Lenarčič, Luka Božič, kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak in kanuistka Nina Bizjak.

Program prvenstva je letos nekoliko spremenjen, po navadi so ga začeli kajakaši, letos je obratno, začenjajo dvojci in kajakašice. To je bila želja ICF in prirediteljev. Prvenstvo je zelo pomembno, saj bo dalo olimpijske vozovnice v vseh disciplinah. Število mest je enako kot na prejšnjih igrah v Londonu, to je 21 kajakašev in kajakašic, 16 kanuistov in 12 dvosedov. Na SP v Londonu bo prvih 15 držav dobilo po eno kvoto v kajaku za moške in za ženske, 10 kvot je na voljo za kanuiste in osem za dvosede. Prihodnje leto na EP v Liptovskem Mikulašu bo v začetku maja možno za Evropo osvojiti le še eno kvoto, pri dvojcih pa bo o tem odločala razvrstitev na rejtingu.

Da bo prvenstvo prav zaradi razdelitve kvot zelo zelo pomembno, poudarja tudi direktor reprezentanc in vodja ekipe Andrej Jelenc: "Lanskoletno svetovno prvenstvo v ZDA je bilo z zlato in srebrno kolajno za nas zelo uspešno, tako da ga bo ponoviti prav gotovo težko. Tekmovalci in tekmovalke pa so na evropskem prvenstvu in v svetovnem pokalu pokazali, da so tudi letos dobro pripravljeni in odlično tekmujejo. Pred SP je nehvaležno napovedovati kolajne, zato jih ne bomo. Gremo po kvote za OI, naša glavna naloga za letos je tako prav SP."


Veliko od SP pričakuje Benjamin Savšek, aktualni evropski prvak, ki je vso sezono dobro nastopal tudi v svetovnih pokalih. Proga je težka in mu kot takšna ustreza. "Kot kaže, sem letos kar dobro pripravljen, zato so pričakovanja visoka. Sam se moram pripraviti najbolje kar znam in odpeljati svojo najboljšo vožnjo sezone, saj je to za letos zadnja tekma. V Londonu smo letos bili večkrat na pripravah, prizorišče mi je ustrezalo, tako da se bom lahko osredotočil na tekmo in upam na najboljše," je povedal Savšek.

Neporavnane račune s progo ima Peter Kauzer, ki je na olimpijskih igrah 2012 tam zasedel šesto mesto, lani pa si prav na tej progi izpahnil ramo, zaradi česar je nato izpustil vso lansko sezono. "Že, ko sem se poškodoval, sem se zavedal, da bo potrebno še kdaj na isto progo. Tisto kombinacijo vrat, kjer sem si izpahnil ramo, sem letos na treningu že dostikrat odpeljal, tako da s progo nimam težav. Letos sem vesel, da sem se spet vrnil med najboljše, to je bila moja največja želja. Marsikdo se po takšni poškodbi ne bi vrnil. Zdaj grem v London z mirno glavo, lahko da bo kolajna, lahko olimpijska kvota, lahko pa tudi kaj drugega," je dejal zmagovalec letošnjega skupnega seštevka svetovnega pokala med kajakaši.

Na prvenstvo potujeta tudi člana dvojca Taljat in Božič, Primorca branita naslov prvakov. "Naš šport je tako nepredvidljiv, da nisi v prednosti, če si aktualni svetovni prvak. Po slabšem začetku in nadaljevanju sezone nama zdaj končno spet gre dobro, upava, da nama bo šlo tako tudi tokrat," je optimist Taljat.