© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
pu
pu
01.08.2015 10:17:27

Jok in vojaški pozdrav ob zgodovinskem zlatu (video)

Šele 16-letna skakalka v vodo je spisala zgodovino svoje države, nato pa hkrati navdušila in presunila svet med edinstvenim poslušanjem državne himne.

Severna Koreja je najbolj zaprta in najbolj kontroverzna država na svetu, tudi zaradi tega pa so njeni športni uspehi na najvišji ravni redkost. Dosežek 16-letnega dekleta z imenom Kuk-hjang Kim je zato še več kot zgolj prva zlata kolajna za to državo v zgodovini svetovnih prvenstev v vodnih športih. 

Gre za enega največjih športnih uspehov Severne Koreje sploh, kar so v tej državi tudi znali proslaviti na primeren način. Se je pa športnega sveta še bolj od pisanja zgodovine dotaknila razglasitev najboljših v discplini ženskih skokov z desetih metrov . Na njej je Kimova prejela zlato odličje, nato pa se povsem zlomila med državno himno. 

Kot lahko vidite v posnetku, je v čast zloglasnemu diktatorju je dekletce med himno dvignilo roko v vojaški pozdrav, ob tem pa nekontrolirano jokalo in sprožilo zelo različne odzive. V zahodni kulturi se seveda sprašujemo, ali gre za dejansko ljubezen do domovine in predsednika ali za občutek olajšanja in strahu, zaradi katerega bi se nam dekle moralo smiliti.