© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
21.07.2014 16:52:00

Raje v boj kot v bazen

Reuters

Med številnimi žrtvami pokola v Gazi, bilo naj bi jih že več kot 440, je bil tudi izraelski vaterpolski reprezentant Bar Rahav. Imel je možnost, da kot vrhunski športnik zavrne udejstvovanje v vojaških akcijah, a ga je kot pravi patriot zavrnil.

Enaindvajsetletnik se je uril, da bi postal član inženirske čete, umrl pa je, ko je njegovo enoto zadel antitankovski projektil, izstreljen s področja palestinskih enot. V izraelski enoti so mu čast izkazali tudi tako, da so ga posmrtno povišali v podporočnika. Oglasil se je tudi izraelski olimpijski komite in izrazil sožalje njegovi družini in klubu, hkrati pa vsem ranjencem v bojih v Gazi zaželel čim hitrejše okrevanje.

Rahav je bil kapetan izraelske ekipe Kirijat Tivon, ki je letos osvojila naslov izraelskih državnih prvakov, bil je tudi član izraelske državne reprezentance. Letos je končal visoko vojaško šolo v Nahalalu, z diplomo pa si je pridobil možnost, da ga kot vrhunskega športnika oprostijo udejstvovanja v vojaških enotah. Prošnji bi skoraj zagotovo ugodili, a te možnosti ni želel izkoristiti. Odločil se je, da glede na kolege ne bo delal razlik in bo svoji enoti služil enako kot vsi ostali vojaki. Pokopali so ga že sinoči v Kirijat Tivonu. 

Nastran se ga ne spomni

Pri klubu Kirijat Hapoel je dobre pol sezone v lanskem letu odigral tudi eden od najbolj uveljavljenih slovenskih vaterpolistov Matej Nastran. Kot pravi, je zagotovo dve tekmi odigral tudi proti Baru Rahavu, a se ga po imenu ne spomni. "Izraelska imena si je precej težko zapomniti, sem pa proti njemu zagotovo igral. Če bi ga videl na fotografiji, bi se ga gotovo spomnil, saj smo z njegovim klubom odigrali dve medsebojni tekmi," je povedal 35-letni igralec, ki bo tudi v naslednji sezoni član Steaue iz Bukarešte.