© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
20.09.2024 11:44:51

Z globoko sporočilnostjo do evropskega zlata

osebni arhiv

V začetku meseca se je več kot tisoč najboljših plesalcev Evrope zbralo v mestu Grodzisk Mazowiecki na Poljskem na enem najbolj pričakovanih plesnih dogodkov v letu – IDO evropsko prvenstvo v show plesih.

Svoj izjemni talent, strast in predanost plesu so pokazali tudi Slovenci. Najuspešnejši so bili plesalci iz ljubljanskega kluba Bolero. "Osvojili smo kar štiri naslove evropskih prvakov: mladinska formacija in mala skupina, članska mala skupina in mlajša mladinska solistka Maksim Mali. Evropski podprvakinji sta med mladinskimi solisti v mlajši kategoriji Bina Podjed, v starejši pa Iva Senica. Tudi članski par, ki ga sestavljata Zarja Čerkez in Iva Senica, je postal evropski podprvak. Prvič med članskimi solisti pa je Zarja Čerkez osvojila bron," je povedal njihov trener Matevž Česen.

Pohvale organizatorjem

Dogodek sta organizirali Poljska plesna zveza in Plesna akademija Reliese, ki sta ju vodili dve ugledni osebnosti – Piotr Patłaszyński, predsednik Poljske plesne zveze, in Leszek Cichocki, član upravnega odbora Poljskega olimpijskega komiteja. Irena Bous, nadzornica tekmovanja iz Ukrajine, je pohvalila organizacijo dogodka in ocenila, da je bil izpeljan brezhibno in je ves čas ohranjal visok profesionalni standard. Izrazila je zadovoljstvo, kako gladko se je vse razpletlo. Nad mednarodnim sodniškim panelom je kot glavna sodnica bdela Slovenka Mimi Marčac Mirčeta.

Pohvale slovenskim tekmovalcem

Trener Česen je bil nad nastopi svojih plesalcev navdušen: "Plesalci so na odru opravili izjemno delo in se dobro spopadli s tehnično dovršenimi plesalci iz Poljske, se borili z gimnastično efektnimi Slovaki in ugnali izjemno konkurenco Čehov. Več kot tisoč plesalcev iz cele Evrope se je borilo za evropski vrh in res gre za izjemne rezultate, ki smo jih nadvse veseli, smo presrečni. Sploh ne morem verjeti, da nam vsakič znova uspe. Smo v zaključnem delu izjemno težke tekmovalne sezone, zato sem zelo hvaležen vsem sodelavcem, ki mi pomagajo, plesalcem, ki trdo delajo, in staršem predvsem za finančno podporo. Naš cilj ostaja enak kot do zdaj: pokazati svojo najboljšo različico."

Česnova sporočilnost skrita globlje

Iva Senica je tekmovalne koreografije, ki so bile njihova konkurenca, ocenila kot plastične: "Gledalec je lahko zelo hitro dojel zgodbo. Ni se pričakovalo, da si gledalec sam razvije zgodbo, sam predstavlja koreografijo."

Česen je pri ustvarjanju koreografij zvest sam sebi: "Zavedamo se svojih prednosti in slabosti in vemo, da show plesa ne delamo na prvo žogo, da se zgodbe ali sporočila skrivajo malo globlje. Poskušamo biti prefinjeni, drugačni, postreči s predstavo. Več stvari se mora stkati: od začetka ustvarjanja do sodelovanja s starši in do izvedbe. Na koncu pa moraš biti še ob pravem času na pravem mestu. Ostane le vprašanje, kako potem to sprejmejo sodniki. Žal tu ni metrov, sekund in točk za elemente. Zavedamo se, da je vsakič znova potrebna tudi sreča. Sodniške ocene so vedno zelo razmetane in tudi tokrat je bilo to še bolj in več kot očitno. Marsikaj bi bilo drugače, če bi le en sodnik spremenil svojo oceno."

Zmaga je odličen nastop

Zarja Čerkez, ki je s svojo dobro prijateljico Ivo Senico postala podprvakinja Evrope, je kot solistka prvič tekmovala v kategoriji članov: "Na prvenstvo sem odšla osredotočena le nase in se nisem obremenjevala s konkurenco, ki je bila sicer močna. Vedno mi je najbolj pomembno, da sva s trenerjem zadovoljna z mojo izvedbo. Tretje mesto na EP v solo kategoriji je potrdilo moje dobre občutke po nastopu in je nagrada za moj in Česnov trud skozi celotno sezono."

Evropska prvakinja med mlajšimi mladinkami Maksim Mali pravi, da zmag ne šteje, a jih je vedno vesela: "Ker pri plesnem sojenju pač nikoli ne veš, kako te kdo vidi. Največ mi pomeni dobro odplesana točka, ko pridem z odra, pa sva z nastopom zadovoljna oba: jaz in moj trener."

Lokalni prebivalci so imeli prost vstop

Tekmovanje je potekalo v najsodobnejši areni v Grodzisk Mazowiecki, ki je ponujala velik oder, ločene dvorane za vaje in veliko zaodrje, ki je zagotavljalo okolje za plesalce in njihove rekvizite. Obiskovalci so uživali v dodatnih ugodnostih, kot so planetarij, astronomski observatorij na strehi arene in slikovita razgledna terasa.

Tekmovanje je v štirih dneh privabilo skoraj 2000 gledalcev. Lokalnim prebivalcem je bil omogočen prost vstop, okoli 250 odraslih in 350 učencev iz lokalnih šol pa je spremljalo plesalce.

Navdušenje nad prihodnjim sodelovanjem

Županja mesta Grodzisk Mazowiecki, Katarzyna Marcinowska, in Marek Masłowski, vodja oddelka za športne in kulturne dogodke, sta počastila dogodek s svojo prisotnostjo na sobotni gala prireditvi, s čimer sta izkazala hvaležnost za prikazan talent in trud. V nedeljo sta areno pozdravila Piotr Kandybo, poslanec poljskega parlamenta, in Norbert Ceglinski, župan mesta Grodzisk Mazowiecki, ki sta izrazila občudovanje nad organizacijo in plesalci ter izrazila navdušenje nad prihodnjim sodelovanjem. Pravzaprav naj bi Grodzisk Mazowiecki leta 2025 gostil svetovno prvenstvo IDO v disko plesu in disko prostem slogu, kar pomeni še en mejnik za mesto.

"Dogodek ni bil samo praznovanje tehničnih veščin in ustvarjalnosti, temveč tudi dokaz naraščajoče strasti do show plesa v evropski plesni skupnosti. Plesalci in gledalci so doživeli nepozaben prikaz talenta, ki je pustil trajen vtis na svetovni plesni sceni," so zapisali na spletni strani mednarodne plesne zveze IDO.