© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
20.09.2024 11:36:26

Kdo je poljubil slovensko teniško Trnuljčico? Končno se je zbudila in ...

Profimedia

Tenis je zelo nepredvidljiv šport. Ko misliš, da si popolnoma na dnu, se v tebi nekaj premakne in ...

Tamara Zidanšek je bila deležna precej kritik (tudi naših in tudi upravičenih), ker se ni udeležila največjega teniškega dogodka na slovenskih tleh, turnirja WTA 125 Zavarovalnica Sava Ljubljana drugi teden v septembru. Tamara je sicer obžalovala, da ni nastopila na turnirju, kot razlog pa je navedla, da bo trenirala v Španiji na trdi podlagi (turnir v Tivoliju je bila na pesku), da bo pripravljena za turnirje v Aziji, ki so vsi na trdi podlagi.

In kot kaže se ji je obrestovalo. Tamara (trenutno je na 261. mestu lestvice WTA, kar ne zadošča niti za kvalifikacije za nastop na prvem grand slamu sezone 2025 v Melbournu) nastopa na turnirju WTA 250 v Hua Hinu na Tajskem. Najprej bi morala igrati v kvalifikacijah, a se je potem zaradi odpovedi uvrstila neposredno na glavni turnir. V prvem krogu je premagala Rusinjo Tatjano Prozorovo (WTA 259) z 2:6, 6:3, 6:1, v drugem pa se je pomerila s šesto nosilko Američanko Katie Volynets (WTA 60). Zidanškova je odigrala odlično in po začetnem zaostanku zmagala z 3:6, 6:4, 6:4. S tem je Tamara dosegla prvo uvrstitev v četrtfinale turnirja WTA po 15 mesecih. Kot kaže pa Slovenka, nekdanja polfinalistka Roland Garrosa, na Tajskem še ni rekla zadnje besede. V četrtfinalu se je pomerila z Argentinko Nadio Podorosko (WTA 74) in po izjemno dolgem dvoboju, ki je trajal kar tri ure in 49 minut, slavila s 4:6, 7:6 (3), 7:6 (3). To je drugi najdaljši ženski dvoboj v letu 2024. Prav v Hua Hinu je Nemka Laura Siegemund premagala Kitajko Wang Xiyu po štirih urah in devetih minutah (prvi ženski dvoboj, ki je presegel štiri ure po dvoboju Italijanke Francesce Schiavone in Rusinje Svetlane Kuznjecove leta 2011 na OP Avstralije, ki se je končal s 6:4, 1:6, 16:14 po štirih urah in 44 minutah).       

Zidanškova se je tako uvrstila v polfinale turnirje WTA 250 in ima še možnost za končno zmago. Edino zmago na turnirju WTA 250 je do zdaj dosegla leta 2021 v Lozani, v finalu pa je igrala v Bogoti 2021 in Nürnbergu 2019. Zmaga Zidanškove je tudi dober znak za kapetana slovenske reprezentance Andreja Kraševca, ki bo vodil ekipo sredi novembra v dvoboju za obstanek v svetovni skupini v Velenju proti Nizozemski. Tamara je namreč kapetanu načelno potrdila nastop v izbrani vrsti.