© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
19.06.2015 21:05:04

Slovenci na ragbi 7 v Zagrebu

psno

Prihajajoči konec tedna bosta slovenska moška in ženska ragbi reprezentanca v disciplini ragbi 7 nastopili na evropskem prvenstvu v Zagrebu.

Evropsko prvenstvo v ragbiju 7 bo hkrati tudi štelo kot kvalifikacijski turnir za olimpijske igre naslednje leto v Riu, kjer bo ta zvrst prvič v uradnem programu iger. Za Slovenijo tokrat ne bodo mogli nastopiti bratje Skofič, saj pravila mednarodnega olimpijskega komiteja velevajo, da morajo nastopajoči imeti potni list svoje države.

"V velikem ragbiju je dovolj, da za reprezentanco igrajo igralci, ki imajo dedka ali babico, rojeno v državi, za katero igrajo. V ragbiju 7 je drugače, igralci morajo imeti potni list svoje države. Prav zato so nekatere države, kot denimo Malta, za katero igrajo le Angleži, v ragbiju 7 bistveno slabši kot v velikem ragbiju," je povedal podpredsednik zveze Ivan Šček in dodal, da so organizatorje vseeno zaprosili, da bi zaigrali tudi Skofiči in celo dodali, da bi se v primeru napredovanja odpovedali napredovanju v prvo skupino in možnostjo preboja na OI, a jim vseeno niso hoteli pogledati skozi prste.  


Obe reprezentanci bodo tako tvorili igralci iz slovenskih klubov. Moško reprezentanco bo vodil trener Junior Tupai iz Samoe, ki je že v lanski sezoni uspešno vodil 7s ekipo na evropskem prvenstvu v Grčiji, žensko pa Tjaša Lazič, ki je v svoji igralski karieri igrala tudi za London Wasps.
 
Moška ekipa bo v skupini z Bolgarijo, Avstrijo in eno najboljših evropskih reprezentanc, Irsko. Ženska ekipa se bo po uspešni sezoni v madžarski ligi tokrat prvič pomerila na evropskem prvenstvu. V skupini jih čakajo domačinke Hrvatice, Malta in Bolgarija. Cilj obeh ekip je drugo mesto v skupini in napredovanje v polfinale, kar je najbrž tudi končni domet.
 
Za vse navdušence bo omogočen tudi live streem direktno iz Zagreba na tej povezavi: www.youtube.com/watch?v=fzlsck8WKRw&feature=youtu.be