© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.05.2015 16:53:40

Pleše uspešen v bahrajnski triatlonski ekipi

fb

Slovenski triatlonec David Pleše, ki v tej sezoni nastopa za zvezdniško ekipo Bahrajna, se je udeležil polovičnega ironmana (1,9 km plavanja, 90 km kolesarjenja in 21,1 km teka) na Mallorci in osvojil deveto mesto. Za zmagovalcem Andreasom Dreitzom iz Nemčije je zaostal slabih deset minut.

Velenjčan, ki že nekaj časa trenira z bahrajnsko ekipo, je plavalni del končal na 27. mestu, v kolesarskem napredoval na 14. mesto, do konca pa pridobil še pet mest.

Sicer pa bahrajnska triatlonska ekipa deluje pod okriljem šejka Nasserja Bin Hamada Al Khalife, ki je tudi sam triatlonec, sicer pa velik ljubitelj športa. Do nastanka ekipe je prišlo povsem spontano, leta 2014 je šejk med pogovorom z dvakratnim svetovnim prvakom v ironmanu Chrisom McCormackom predlagal, da bi ustanovil ekipo in jo podpiral finančno in materialno. Med številnimi znanimi triatlonci za Bahrain Endurance 13 Team nastopajo tudi olimpijski prvak iz Pekinga 2008 Nemec Jan Frodeno, srebrni z iger v Londonu 2012 Španec Javier Gomez, druga z lanskega SP v ironmanu Američan Ben Hoffman in Švicarka Daniel Ryf ter številni drugi.

Zvezdniška ekipa je sicer nekaj nevsakdanjega v triatlonu, saj imajo tekmovalci plače, bonusi za uspehe pa so neomejeni. "To je bila jasna direktiva njegovega visočanstva. Če športnik zmaga, potem dobi toliko denarja, kolikor si ga želi. Ampak tudi vsakič, ko je uspešen, mora del bonusa deliti s celotno ekipo," je povedal McCormack, ki je nekakšen vodja ekipe.