© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
09.05.2015 13:11:32

Giro: El Pistolero želi ponoviti Gusarja

facebook

Leta 1998 je bilo še dvanajstič in hkrati zadnjič, da je isti kolesar v istem letu v omaro pospravil rumeno ter rožnato majico, dve največji lovoriki v svetu kolesarstva. Letos je lov na izmuzljivi dvojček odkrito napovedal Alberto Contador.

915-37-mezgec

LUKA MEZGEC

Moštvo: Team Giant – Alpecin (Niz)
Rojen: 27. 6. 1988
Višina/teža: 183 cm/72 kg
Nastopi na Giru: 3 (2013, 2014, 2015)
Najvišja etapna uvrstitev na Giru: 1. mesto (2014)

"Na Giro gremo z močno in enakovredno ekipo, ki je osredotočena na sprinte. Na dirkah se prilagajamo sproti, padci in poškodbe so sestavni del. Imam pet, šest priložnosti, vsaj štirikrat bo sprint, upam, da bom štirikrat zraven, in upam, da se mi bo vsaj enkrat poklopilo. Bolj kot izkušnje bo pomembna forma in v sprintu tudi sreča."

Imena sama po sebi dovolj zgovorno kažejo, za kakšen dosežek gre. Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain, Stephen Roche in kot zadnji danes žal že pokojni Marco Pantani, ki je bil pred sedemnajstimi leti na vrhuncu svojih moči.

Ni jih bilo malo, ki so poskušali tudi po Piratu iz Cesene. Nekateri so bili blizu, spet drugi niti ne, zdaj bo v izziv ugriznil 32-letni Španec, ki se ga je oprijel vzdevek El Pistolero. Lov se začne danes popoldne v San Lorenzu z moštvenim kronometrom, s katerim se bo začela 98. izvedba dirke Po Italiji.

Dvojček Giro-Tour v eni sezoni je eden zadnjih izzivov v karieri Contadorja, bržkone najboljšega kolesarja na etapnih dirkah v zadnjem desetletju. Če ga je kdo v današnjem času sposoben doseči, ga je nedvomno on.

915-37-bole

Grega Bole

Moštvo: CCC Sprandi Polkowice (Pol)
Rojen: 13. 8. 1985
Višina/teža: 177 cm/68 kg
Nastopi na Giru: 2 (2013, 2015)
 9. mesto (2013)

"Na Giro gremo z optimizmom, za nami je zelo dobra dirka Po Hrvaški, izkazali pa smo se tudi na nekaterih dirkah World Toura. Giro je za našo ekipo neke vrste pika na i, glavno orožje v lovu na etapno zmago bo Maciej Paterski, tudi sam pa bom poskusil priti do dobrega rezultata, predvsem v težjih sprintih oziroma sprintih manjše skupine."

Tri Vuelte (2008, 2012, 2014), dva Toura (2007, 2009) in en Giro (2008) vsekakor govorijo v korist tej trditvi, po eno zmago na Touru (2010) in Giru (2011) so mu še odvzeli, dvojček pa bi bil nedvomno krona, pika na i karieri.

Pred prihodom na škorenj se je umaknil na Tenerife, kjer je na ognjeniku Teide pridno nabiral kilometre oziroma višinske metre. "Pripravljen sem," ni želel trošiti preveč besed Madridčan, ki bo imel v ekipi Tinkoff-Saxa veliko oporo. Ivan Basso, Michael Rogers in predvsem Roman Kreuziger so oprode, ki bi si jih želel vsakdo.

Ob odsotnosti zadnjih dveh zmagovalcev Naira Quintane in Vincenza Nibalija bo njegov prvi izzivalec prej ali slej Tasmanec Richie Porte. Kolesar Skya je letos v izjemni formi, med drugim je zmagal na dirkah Pariz–Nica ter Po Kataloniji, prav Giro pa naj bi bil vrhunec njegove letošnje sezone.

915-37-polanc

Jan Polanc

Moštvo: Lampre Merida (Ita)
Rojen: 16. 5. 1992
Višina/teža: 172 cm/59 kg
Nastopi na Giru: 2 (2014, 2015)
Najvišja etapna uvrstitev na Giru: 4. mesto (2014)

"V ekipo so me uvrstili v zadnjem trenutku, nastop ni bil v mojem načrtu. Želel bi si kakšnega kilograma manj, a vseeno mislim, da sem boljše pripravljen kot lani. Moja priložnost bo beg, drugače pa bom v glavnem pomagal Przemyslavu Nimiecu, ki bo naš glavni adut, saj bo Ulissi stavil le na posamezne etape."

V svojem dnevniku ima bržkone debelo podčrtano predvsem štirinajsto etapo, uro resnice, skoraj šestdeset kilometrov dolg posamičen kronometer, zanimivo pa bo videti, ali se lahko v treh tednih izogne resnično slabemu dnevu. V preteklosti ni bilo ravno tako.

Slovenci bomo imeli v ognju tri železa, ki pa seveda na visoko uvrstitev v skupnem seštevku ne morejo računati.

Drugače je v boju za etapne zmage, lanskoletni junak Luka Mezgec, ki je Trst vsaj za dan znova napravil slovenski, bo tokrat že od samega začetka udarni adut moštva Giant-Alpecin.

Na voljo bo imel sedem ravninskih etap, ko bodo na svoj račun prišli sprinterji. Prvo že jutri.