© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/su
STA/su
03.09.2014 15:03:46

Debevec dvignil formo

Arsen Perić

Pred slovenskimi strelkami in strelci je vrhunec sezone. V španski Granadi se bodo spopadli z najboljšimi na svetu z zračnim in malokalibrskim orožjem ter s puško šibrenico, v tem zgodovinskem mestu v Andaluziji pa bodo naskakovali tudi norme za nastop na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru leta 2016.

V tej sezoni sta se v najlepši luči predstavila Živa Dvoršak (Olimpija) in Boštjan Maček (Štefan Kovač Murska Sobota), a tu je še neuničljivi Rajmond Debevec (Olimpija), iz ozadja pa lahko v 23-članski slovenski odpravi v članski in mladinski konkurenci presenetijo tudi nekateri drugi strelci in strelke, predvsem izkušena Petra Dobravec.

Za slovenske strelce bo najbolj zgoščen program v prvem tednu prvenstva, ki bo med 6. in 20. septembrom, v drugem tednu pa bodo na sporedu še tekme v neolimpijski disciplini s puško velikega kalibra. V Granadi bo skupaj nastopilo 2028 tekmovalcev in tekmovalk iz 95 držav, na vseh preizkušnjah pa bodo podelili 64 kvot za OI v Rio de Janeiru.

Dvoršakova, študentka finančne matematike na ameriški univerzi West Virginia, sicer zmagovite ekipe v NCAA, se je na marčevskem evropskem prvenstvu v Moskvi uvrstila v veliki finale z zračno puško, dobesedno pa je "eksplodirala" na junijski domači tekmi za svetovni pokal v Gaju pri Pragerskem, kjer se je dvakrat uvrstila v finale: na tekmi z zračno puško je zasedla peto, na strelskem maratonu pa sedmo mesto. Na Pirenejski polotok bo prišla neposredno iz ZDA.

Maček je letos nastopil le na eni tekmi za svetovni pokal, v ameriškem Tucsonu je zasedel deseto mesto, Debevec pa je nastopil na treh tekmah za svetovni pokal v Fort Benningu, Münchnu in Pragerskem. Na njih ni posebej blestel, na zadnjih treningih pa kaže spodbudne izide.

"Moja pripravljenost je zagotovo na neprimerljivo višji ravni kot v prvi polovici leta. V teh dneh pilim zadnje detajle, forma se vzpenja, sodeč po dosežkih na treningih pa sem nekje na robu uvrstitve v finale. V Granadi bo konkurenca strahovita, iz leta v leto je vse več ambicioznih strelcev, ki so lačni odmevnih izidov," je dejal Debevec, ki bo devetič nastopil na svetovnem prvenstvu.

"Strelišče v Granadi je eno najbolj zahtevnih, predvsem zaradi zapletenih vetrovnih razmer. Veter piha z vseh smeri, tudi v telo, in neprestano spreminja smer, tako da bo treba dnevno spremljati vremensko napoved. Na lanski tekmi za svetovni pokal in letošnjem GP Juan Carlos sem videl, da so tovrstne španske vremenske napovedi dokaj natančne, na mojo srečo pa tudi visoke temperature niso tako moteče zaradi dokaj nizke vlažnosti," je še dodal najboljši slovenski strelec vseh časov.

V članski konkurenci se bodo na tekmah s puško predstavili še Robert Markoja (Štefan Kovač Turnišče), Željko Moičević (Grosuplje), Dušan Ziško (Koloman Flisar Tišina), Mitja Kočevar (Olimpija) in Renata Oražem (Grosuplje), s pištolo Kevin Venta (Kovinar Ormož), Petra Dobravec (Železniki), Majda Raušl (Ptuj) in Mojca Kolman (Marok Sevnica). Poleg Mačka bodo v trapu nastopili še Denis Vatovec (Vrhnika), Matija Mlinarič (Rudar Globoko) in Jasmina Maček (Štefan Kovač Murska Sobota).

V mladinski konkurenci bodo nastopili - pištola: Sašo Stojak (Ptuj) in Anuša Kovačič (Marok Sevnica); puška: Petra Vernik (Kovinar Ormož), Urška Kuharič (Kovinar Ormož), Klavdija Jerovšek (Grosuplje) ter Erik Kandare (Cerknica); trap: Kristian Geč (Rudar Globoko) in Tilen Kos Šturm (Nova Gorica).

Vodji slovenske reprezentance v Granadi sta Andreja Vlah in Nikolaj Mejaš, njuni pomočniki pa bodo Savo Strmole, Aleksander Grajf, Zlatko Kostanjevec in Damijan Kandare.