© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/ue
STA/ue
03.09.2014 14:05:34

Manj tujcev v ruskih klubih?

Reuters

Ruska vlada pripravlja zakon, po katerem bo zmanjšala število tujih športnikov v klubih, je sporočil športni minister Vitalij Mutko.

Po njegovem mnenju bo zakon, ki naj bi ga sprejeli že na začetku naslednjega leta, ustavil padec večine reprezentanc, ki v zadnjem obdobju ne dosegajo želenih uspehov.

Po novem zakonu naj bi nogometni klubi imeli le po šest tujih igralcev, pol manj pa naj bi jih bilo v odbojkarskih, košarkarskih in hokejskih klubih. "Vsekakor se bomo s posameznimi zvezami še posvetovali, toda nek limit zagotovo bo. Naš interes je, da se v klubih posvetijo delu z domačimi igralci, kar bo koristno za naše reprezentančne selekcije. Te v zadnjih letih ne izpolnjujejo naših želja, menimo, da so eden od razlogov tudi številni tujci v naših klubih," je dejal Mutko, ki je med drugim član izvršnega odbora Fife, prav nogometno reprezentanco pa je še posebej izpostavil: "V Braziliji smo doživeli velik neuspeh. Leta 2018 gostimo svetovno prvenstvo, naš rezultat mora biti mnogo boljši."

Na domačih olimpijskih igrah v Sočiju je razočarala tudi njihova hokejska reprezentanca. Na naslov svetovnega prvaka v odbojki Rusi čakajo od leta 1982 (v Londonu so sicer postali olimpijski prvaki), rokometnega naslova niso osvojili od olimpijskih iger v Sydneyju (2000), na svetovnem prvenstvu so zadnjo kolajno osvojili leta 1997, na evropskem prvenstvu pa leta 2000, košarkarska reprezentanca se sploh ni uvrstila na svetovno prvenstvo v Španiji, velik padec je doživela tudi vaterpolska reprezentanca.