© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
05.08.2024 11:56:03

Se karizmatični Cretu po olimpijskih igrah poslavlja od slovenske klopi? Romunski trener je tako spregovoril o prihodnosti ...

alesfevzer.com

Gheorghe Cretu (tudi) o svojih prihodnosti na slovenski klopi.

Po porazu slovenskih odbojkarjev v četrtfinalu olimpijskih iger proti Poljski bo ostalo nekaj grenkega priokusa, še posebej po tem, ko so tako izjemno odigrali skupinski del in na treh tekmah trikrat zmagali. Nato pa je prišel dan, ko jim prvič ni šlo vse od rok, za nameček so imeli na drugi strani razigranega tekmeca. "Na tak dan lahko ostaneš v igri za zmago le, če si zelo potrpežljiv, če narediš manj napak od nasprotnika. Bili so agresivni z devetmetrske črte. V prvem in tudi v drugem nizu smo trpeli, a vsi vemo, da se lahko naša ekipa vrne ne glede na to, kako težko je. Nekaj več točk v napadu bi nas verjetno ohranilo pri življenju v takšni tekmi," je priznal selektor Gheorghe Cretu. 

Tončka Šterna so Poljaki tokrat zelo dobro zaustavili, zato je Cretu v ogenj na mestu korektorja poslal Roka Možiča: "Če bi dosegali več točk v napadu, bi lahko ostali v igri. Iskal sem nekaj rešitev, Tončku ni šlo niti v situacijah ena na ena. No, pa ne samo njemu, tu smo bili vsi na istem. Nato je Leon dosegel tri, štiri zaporedne točke, odlično je serviral."


Kljub grenkemu priokusu pa je Cretu ponosen na doseženo s to izbrano vrsto. Slovenska reprezentanca je morala namreč trdo garati celo poletje, da si je sploh zagotovila olimpijske igre, že od maja so morali biti odbojkarji v vrhunski pripravljenosti, kar je morda terjalo davek v obliki utrujenosti. "Da smo tudi, je velika kolajna. To je najmanjša država na olimpijskem odbojkarskem turnirju v zgodovini, prvič se je Slovenija uvrstila. to je nekaj, o čemer je celotna generacija sanjala. Res so zelo trdo delala, če boste slišali zgodbe starejših fantov, boste vedeli, o čem govorim. Imajo moje neizmerno spoštovanje. Da smo prišli do četrtfinala, da smo prišli med pet najboljših na svetu ... Moja država ima več kot 20 milijonov prebivalcev in če bo razvrstitev po olimpijskih igrah njim v prid, se bodo po 40 letih uvrstili na svetovno prvenstvo. Vi pa imate bronasto ekipo z zadnjega evropskega prvenstva, med osem na olimpijskih igrah," je ponosen Cretu. 

Spregovoril je tudi o svoji in prihodnosti svojih varovancev. Cretu ima namreč sklenjeno pogodbo do konca olimpijskih nastopov, kaj pa naslednjo sezono? "Igralci se morajo umiriti, razmisliti o prihodnosti in videti, kaj se bo zgodilo, ne morem govoriti v njihovem imenu. Moja pogodba se je končala in nisem razmišljal o prihodnosti, vsi smo bili osredotočeni na olimpijske igre. Zdaj se bom vrnil na Poljsko v klub, kjer me čaka veliko dela. V nekem trenutku bom razmišljal tudi o prihodnosti v Sloveniji. V tem trenutku vam ne morem ničesar povedati. Moram se pogovoriti z družino, ker ko nekaj delam, to delam 100-odstotno."