© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
31.05.2015 18:25:32

Kljub porazu še petič zapored na EP

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je še šestič in petič v nizu uvrstila na evropsko prvenstvo. V povratni tekmi dodatnih kvalifikacij je v Sra Da Hori, predmestju Porta, sicer z 2:3 (20, -22, -19, 23, -12) izgubila proti Portugalski, a je bilo to dovolj za prvenstvo, saj je prvo tekmo dobila s 3:0.

Slovenska reprezentanca je pobrala to, po kar je na Portugalsko prišla. Čeprav z igro ni povsem navdušila, pokazalo se je, da bo potrebno še veliko dela, pa je najpomembnejše dosegla. Po prvem nizu je kazalo, da tudi v povratni tekmi ne bo imela nikakršnih težav, a je nato dovolila, da se je domača reprezentanca razigrala. Na srečo pa izbrance Andree Gianija ni zajela panika, predvsem to velja za Mitjo Gasparinija, ki je s servisi spet paral živce tekmecem in bil najzaslužnejši, da so se Slovenci osvojili četrti niz in se na koncu veselili.

Čeprav si gosti v prvem nizu dolgo časa niso priigrali večje prednosti, so trdno držali vse niti v svojih rokah. Rezultatsko se je razlika prvič pokazala po izidu 13:13, ko je razpoloženi Gasparini s servisi priskrbel vodstvo s 16:13, ki so ga nato z zanesljivo igro v napadu, kjer so bili zanesljivi tako Gasparini kot Klemen Čebulj in kapetan Tine Urnaut, do konca le še povečali.

urnaut koncilja

Tudi na začetku drugega niza ni kazalo, da bi Slovenci lahko imeli težave. Nekaj časa so trdno držali vodstvo, sicer minimalno, a zanesljivo. Toda po vodstvu z 11:9, so se v igro prikradle napake. Pravega pritiska s servisi ni bilo več, tudi sprejem je začel šepati. Portugalci so to znali izkoristiti, razigrali so se v napadu, pri servisu je bil odličen Alexandre Ferreira, ki je bil najzaslužnejši, da so brez večjih težav izenačili na 1:1.

Razigrani so bili tudi v nadaljevanju, ko so v tretjem nizu povedli z 11:4. Toda blok in servisi Gasparinija so Slovence spet vrnili v igro, po asu Gasparinija so se približali na 11:8. A obdobje dobre igre gostov je bilo kratko, saj so gostje spet ušli, pri izidu 20:14 je bilo bolj ali manj jasno, da bo tudi tretji niz odšel v roke gostiteljev.

slovenija portugalska
CEV

Gasparini je s serijo dobrih servisov v zaključku tretjega niza napovedal, da bo tudi tokrat ključni mož slovenske vrste. Za preobrat mu je takrat zmanjkalo časa, zato pa je na začetku četrtega niza zaustavil začetni nalet domačih in poskrbel za vodstvo 4:2. Podobno stvar je ponovil tudi po zaostanku 10:12, z dvema asoma je dvignil fante, hkrati pa ekipi spet zagotovil vodstvo z dvema točkama prednosti. Ta se je še povečala, ko ga je z asom posnemal Čebulj, pri 14:20 je kazalo, da je težav konec. Toda tekmec se ni dal, dvakrat je imel v protinapadih celo priložnost, da izenači, a Danijel Koncilja in Urnaut sta vendarle dosegla pomembne točke, zadnja Urnautova je že pomenila, da bo Slovenija igrala na evropskem prvenstvu.

"Tie break" je bil zgolj formalnost, ne ena in ne druga reprezentanca nista več imeli motiva. Tudi pri tem pa sta bili izenačeni. Domači so prvič za dve točki povedli pri 13:11, takoj zatem so si priigrali tudi zaključno žogo, drugo so tudi izkoristili.

giani vincic


Portugalska - Slovenija 2:3 (-20, 22, 19, -23, 12)

Športna in Kongresna dvorana Matosinhos, gledalcev 2200, sodnika: Van Gompel (Nizozemska), Chaladay (Francija).
Portugalska: Keller Gil 2, M. Ferreira 2, A. Ferreira 14, Casas, Da Silva, Oliveira 1, Jose 12, Sequeira, Silva 9, Lucas Gaspar 19, Tavares 4, Reis Lopes 11.
Slovenija: Pajenk 11, Šket 1, Gasparini 26, Vinčić 3, Koncilja 5, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 10, Čebulj 12, Pavlović.