© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
29.05.2015 19:13:44

Slovenke prvič v zgodovini na EP (foto)

Drago Wernig - TAKA

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo jeseni v Belgiji in na Nizozemskem.

Slovenska ženska reprezentanca bo prvič v zgodovini igrala na evropskem prvenstvu, ki bo konec septembra v Belgiji in na Nizozemskem. To si je zagotovila v dveh tekmah s papirnato favoritinjo Francijo, potem ko je prvo tekmo v Niortu dobila s 3:1, je tudi v drugi tekmi potrdila, da je boljša ekipa. Varovanke Bruna Najdiča, ki je tako zabeležil svoj največji trenerski uspeh, so sicer imele nekaj težav z gostujočim blokom, a z odličnimi servisi ter borbeno obrambo vse to nadomestile in še enkrat več potrdile napredek slovenske ženske odbojke.

Če so prvo tekmo v Franciji zmedeno začele Slovenke, pa tokrat to velja za Francozinje. Gostje so hitro začele delati napake (skupno so jih v nizu napravile 11), velike težave so jim povzročali servisi Anje Zdovc, domače pa so začetne udarce oplemenitile tudi z drugimi elementi, še posebno so se spet izkazale z obrambo, posledica je bilo vodstvo z 10:2. V nadaljevanju niza so gostje sicer prišle k sebi, se z odličnimi bloki (šest blok točk) nekajkrat približale, a nikoli ne na manj kot pet točk zaostanka. Njihove serije je slovenski strateg Najdič z odmori ali menjavami pravočasno zaustavljal, tako da se gledalcem ni bilo treba bati, da niz ne bi odšel v prave roke.

slovenija francija 3
Drago Wernig - TAKA

Ob manj prepričljivem začetku drugega niza se je v dvorani vendarle pojavil strah, da ne bi povratna tekma ponudila zrcalne slike prve, v kateri so Najdičeve izbranke po slabem prvem nizu prevzele nadzor. Tokrat so ga po zaslugi bloka in tudi slabšega sprejema domačih prevzele Francozinje, ki so povedle s 13:8. Monika Potokar je zamenjala Zdovčevo, Iza Mlakar Živo Recek, na mestu podajalke pa Sara Najdič Mojco Božič, kazalo je, da zamenjave za razliko od prvega niza niso prinesle želenega učinka. Mlakarjeva je z asom, sicer še znižala na 14:18, toda gostje so se spet odlepile in že vodile s 24:16. A nato je na sceno stopila Najdičeva, z izjemno serijo servisov je svojo ekipo popeljala celo do zaključne žoge, ki je niso izkoristile, za zmago in uvrstitev na evropsko prvenstvo so po zaslugi Potokarjeve imele še eno priložnost, toda napaka in dve blok točki so Francozinjam vendarle zagotovile izenačenje.

Najdič je na začetku tretjega niza v igri pustil svojo hčerko in Potokarjevo, na igrišče pa se je vrnila Reckova. Ekipa je bila očitno še pod vtisom nesrečno izgubljenega niza, saj so Francozinje prišle do vodstva s 7:2. Toda hitro je prišla k sebi, Marina Cvetanovič je izid izenačila na 9:9, Hutinski pa jo je s svojo peto blok točko popeljala v vodstvo 14:12. Do končnice je zašla še v eno krizo, pri izidu 15:18 je zaostajala za tri točke, toda nato sta se umirili roki Cvetanovičeve in še posebno Reckovi, ki sta Slovenke spet vrnili v prednost. Z blokom Hutinskijeve so povedle z 22:20, Reckova jim je zagotovila prvo zaključno žogo, ki jo je z asom oplemenitila Najdičeva.

slovenija francija 7
Drago Wernig - TAKA

S tem je bilo že jasno, da so Slovenke izpolnile cilj in da bodo odpotovale na prvenstvo na Nizozemsko, kjer se bodo merile v skupini z gostiteljicami, Poljakinjami in Italijankami. Popolnoma normalno je, da so zato po kratkem veselju ob igrišču podzavestno popustile, tako da so ritem v nadaljevanju narekovale tekmice, toda ne dolgo, saj so jih domače ujele na 13. točki. Tudi Francozinjam se je videlo, da so izgubile nekaj volje, kar so nato razigrane Slovenke unovčile in prišle tudi do zmage v četrtem nizu.

slovenija francija 2
Drago Wernig - TAKA


Slovenija - Francija 3:1 (16, -26, 21, 22)

Maribor - Dvorana Tabor. 900 gledalcev. Sodnika: Cinatl (Češka), Sodja (Avstrija).
Slovenija: Hutinski 9, Božič, Medved, Zdovc 4, Mlakar 3, Valenčič, Recek 22, Kučej, Najdič 5, Cvetanovič 13, Potokar 11, Planinšec 1.
Francija: Delabarre 1, Souply 7, Druenne 10, Sager Weider 1, Fedele 21, Nowak, Orle 13, Ortschitt 1, Gauthier-Rat 12, Steux 1, Rochelle, Zongo 4.
Galerija