© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
29.05.2015 16:17:34

Portugalske skrbi: Kilogram hrane in breme kritik

Drago Wernig - TAKA

Varovanci Andree Gianija bodo jutri zgodaj zjutraj odpotovali proti Portu, kjer jih v nedeljo čaka povratna tekma dodatnih kvalifikacij.

Portugalci za razliko od slovenskih odbojkarjev že nekaj časa nastopajo v svetovni ligi in si nabirajo izkušnje z najboljšimi ekipami, tudi na svetovni lestvici so dvanajst mest više od Slovenije, a slednja že nekaj let ostaja zakleta za ekipo s Pirenejskega polotoka, ki se je nadejala oziroma se še nadeja uvrstitve na evropsko prvenstvo. Tisto pred dvema letoma so morali izpustiti in ga spremljati z domačih naslanjačev, nazadnje so bili del elite v Avstriji in na Češkem leta 2011, in v skupini z Rusijo, Estonijo in Češko osvojili zadnje mesto. Nič čudnega torej, da je tamkajšnja odbojkarska javnost lačna uspehov in igranja med evropsko elito, a izkazalo se je, da bo njihova pot do bolgarske Varne vse prej kot lahka. Na njihovi strani bo nedvomno polna dvorana v mestu Sra de Hori.

"Zagotovo nas čaka zelo težka tekma. Prav taka, kakršne so bile do zdaj vse tekme proti Sloveniji. Imamo pa prednost domačega igrišča in upam, da nam jo bo, ob podpori s tribun, uspelo izkoristiti. Dolžnost celotne ekipe je, da ostanemo osredotočeni na naš cilj in pridemo do zmage s 3:1 ali celo 3:0 in nato osvojimo še zlati niz. Glede na prvo tekmo moramo dvigniti predvsem raven naše igre v bloku in v obrambi, v Mariboru smo imeli tudi preveč težav s sprejemom," pred nedeljsko tekmo razmišlja kapetan João José, ki se je moral s svojimi reprezentančnimi kolegi soočiti s kar nekaj kritikami. Ne le zaradi rezultata, temveč predvsem zaradi igre in pristopa; Portugalci namreč še zdaleč niso delovali kot prava ekipa, zaradi česar je prišlo do nemalo neizsiljenih napak. Tekma na Portugalskem bo imela tudi dobrodelno noto, saj si bodo gledalci vstop v dvorano zagotovili s kilogramom hrane, ki jo morajo prinesti s seboj in jo bodo organizatorji nato podarili človekoljubni organizaciji, ki se posveča skrbi za otroke iz socialno ogroženih družin.