© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
23.05.2015 08:54:06

Kaj skrivajo Francozinje?

Grega Wernig

Danes ob 16. uri v Niortu bodo varovanke Bruna Najdiča odigrale prvo tekmo dodatnih kvalifikacij z reprezentanco Francije.

Nekatera dekleta imajo na zadnje srečanje Slovenije in Francije zelo boleče spomine, saj so bile prav odbojkarice iz dežele galskih petelinov tiste, ki so jim preprečile prvo uvrstitev na evropsko prvenstvo z dvema zmagama s 3:0. A s tem izidom se pred prvo tekmo v Franciji ne obremenjujejo preveč, saj verjamejo, da se lahko maščujejo za ta dva poraza.

"Menim, da smo letos močnejše kot takrat, Francozinje pa naj bi bile slabše. Ekipo so precej pomladile, nekatere starejše igralke so se poslovile, mlajše za zdaj še niso na njihovi ravni. Menim, da nismo brez možnosti, seveda pa bomo to morale dokazati na igrišču," razmišlja Anja Zdovc, ki si kruh že nekaj časa služi v Franciji, in dodaja: "Moram priznati, da jih kot ekipo ne poznam, saj so precej skrivnostne in so se v zadnjem času bolj kot ne skrivale. Vzdušje v naši ekipi je fantastično, ko se je lani ta ekipa začela graditi, me sicer ni bilo zraven, toda vidi se napredek. Zdaj je vse bolj sproščeno in v reprezentanci se precej bolje počutim kot pred leti."

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA EP
Francija - Slovenija
danes ob 16. uri v Niortu

Zaradi tega, ker so se Francozi naredili francoze, je podobno storil tudi selektor Bruno Najdič, ki v javnosti ni želel govoriti o rezultatih pripravljalnih tekem, ki so jih njegove varovanke odigrale v zadnjih dneh, niti o postavi, na katero računa danes v Niortu. V francoskem taboru razmišljajo le o zmagi in o še eni uvrstitvi na evropsko prvenstvo, pred dvema letoma so se uspeli uvrstiti med osem najboljših ekip, v četrtfinalu pa jih je premagala Belgija, ki je na koncu osvojila bron.

"Pritisk na prvi tekmi je na naši strani. Je prva tekma, igra se v Franciji in nimamo pravice, da bi izgubili. Sem optimističen, dokler bo vsaka od posameznic prikazala igro, ki jo je sposobna odigrati," pred tekmo razmišlja selektor Magali Magail, ki naskakuje peti zaporedni nastop na evropskih prvenstvih.

Dotaknil se je tudi slovenske izbrane vrste: "V napadalnem smislu ima ta reprezentanca velik potencial, ima tudi zelo dobro srednjo blokerko Saro Hutinski, ki je zadnjo sezono igrala v Franciji za Vennelles. Igra Slovenk je odvisna predvsem od te igralke, zato jih moramo oddaljiti od mreže, da ne bo uspela pokazati svojega znanja. Na koncu bosta razliko tako kot na vseh odbojkarskih tekmah delala servis in sprejem."

Povratna tekma bo na sporedu v petek, 29. maja, v mariborski Dvorani Tabor, zmagovalka pa bo od 26. septembra do 4. oktobra nastopala v skupini A ob Nizozemski, Italiji in Poljski v nizozemskem Apeldoornu.