© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
27.08.2014 21:41:51

SP na Poljskem: skupina B

FIVB

Brazilija, z naskokom največja favoritinja te skupine, bo na Poljskem naskakovala že svoj četrti zaporedni naslov svetovnih prvakov.

Prvo vprašanje, ki si ga lahko zastavimo ob pogledu na reprezentance v skupini B, je nedvono: ali lahko sploh kdo ogrozi Brazilijo?


1. Brazilija

Mesto na lestvici FIVB: 1.
Uvrstitev na SP 2010: 1. mesto
Največji uspeh: 3 x 1. mesto (2002, 2006, 2010)
Selektor: Bernardo Rezende
Prvi zvezdnik: Bruno Rezende

Le redko je zgodovina športa spisala tako uspešno zgodbo, kot v primeru brazilske odbojkarske reprezentance, ki bo na vročem poljskem terenu naskakovala svoj že četrti zaporedni naslov! Ta južnoameriška ekipa je bila sicer že od nekdaj odbojkarska velesila, toda ves preporod se je začel pred trinajstimi leti, ko je na selektorsko klop sedel Bernardo Reznede in poskrbel za pravo revolucijo s tremi naslovi svetovnih prvakov, olimpijskim zlatom leta 2004 in kar osmimi naslovi v svetovni ligi. Da, vse to mu je uspelo zgolj v desetletju. A vendarle se je od njihovega naslova v Italiji nekaj spremenilo, prišlo je do menjave generacij, poslovilo se je nekaj velikih imen, če omenimo le izjemnega sprejemalca Gibo, to pove veliko, pa ni edini. In Rusija je tista, ki jim je zelo rada in kar nekajkrat zagrenila življenje. Je to vendarle čas za maščevanje?



2. Kuba

Mesto na lestvici FIVB: 7.
Uvrstitev na SP 2010: 2. mesto
Največji uspeh: 2. mesto (2010)
Selektor: Rodolfo Sanchez
Prvi zvezdnik: Osmany Santiago Uriarte Mestre

Če se je veliko spremenilo v taboru Brazilcev, kaj lahko na to šele porečejo Kubanci. Od reprezentance, ki je na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojila srebrno kolajno in ki je veljala za strah in trepet, so se prelevili v ekipo, ki je sicer res osvojila zlato v svetovni ligi, a v tisti zadnji tretji skupini. Kubancem napredovanje v drugi krog ne bi smel uiti, a zelo malo verjetno je, da bi lahko pustili tako globok pečat kot pred štirimi leti.



3. Nemčija

Mesto na lestvici FIVB: 10.
Uvrstitev na SP 2010: 8. mesto
Največji uspeh: 1. mesto (1970)
Selektor: Vital Heynen
Prvi zvezdnik: Georg Grozer

Nemce pod vodstom Vitala Heynena bi lahko brez trohice dvoma proglasili za reprezentanco, ki je v zadnjih letih izjemno napredovala. Nekdanji svetovni prvaki, resda je od njihovega naslova minilo že 44 let, spet iščejo pot proti vrhu in to jim tudi dobro uspeva. Nedvomno bodo želeli izboljšati osmo mesto iz leta 2010, veliko pa stavijo na svojega korektorja madžarskega rodu Georga Grozerja, ki je moral izpustiti svetovno ligo zaradi poškodbe, zdaj pa je nared, da pomaga svojim soigralcem.

grozer
FIVB



4. Tunizija 

Mesto na lestvici FIVB: 14.
Uvrstitev na SP 2010: 19. mesto
Največji uspeh: 15. mesto (2006)
Selektor: Fethi Mkaouar
Prvi zvezdnik: Samir Sellami

Tunizija se resdna ne more pohvaliti s kakšnim vidnejšim rezultatom na največjih tekmovanjih, a so ekipa, ki iz leta v leto počasi napreduje. Nenazadnje bo to njihovo četrto zaporedno svetovno prvenstvo in skupno deveto, v zadnjih dveh letih pa so nastopili tako na olimpijskih igrah (11. mesto), kot letos tudi prvič v svetovni ligi (27. mesto) in si tako nabirali prepotrebne izkušnje.



5. Južna Koreja

Mesto na lestvici FIVB: 19.
Uvrstitev na SP 2010: -
Največji uspeh: 4. mesto (1978)
Selektor: Park Kiwon
Prvi zvezdnik: Kwang-In Jeon

Morali so izpustiti zadnje veliko tekmovanje, po letu 2006 pa bodo Korejci zopet zaigrali med svetovno elito. Veliko bolj kot njihova izbrana vrsta je na stari celini znana njihova liga, kjer je med drugim zaigral in bil eden največjih zvezdnikov reprezentačni korektor Mitja Gasparini, vedno več evropskih igralcev pa se odloča za igranje na daljnem vzhodu. Korejci so si kot glavni cilj zadali uvrstitev med deset najboljših ekip, tekmovanje pa jim bo služilo tudi kot odskočna deska za kvalifikacije za igre v Riu.

finska
FIVB



6. Finska

Mesto na lestvici FIVB: 26.
Uvrstitev na SP 2010: -
Največji uspeh: 11. mesto (1952)
Selektor: Toumas Sammelvuo
Prvi zvezdnik: Antti Siltala

Tako kot za Nemčijo, lahko tudi za Finsko rečemo, da gre za reprezentanco, ki je zelo napredovala in ki ne le sodeluje na evropskih prvenstvih in svetovni ligi, temveč tekmuje. Nenazadnje so njihovo moč in borbenost imeli priložnost na lastni koži izkusiti tudi slovenski odbojkarji na zadnjem evropskem prvenstvu. Prepričani smo lahko, da jih bodo tudi na Poljskem spremljali nič kaj hladnokrvni navijači.