© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku, sta
ku, sta
21.08.2024 18:00:34

Po zmagoslavnem peklu v gorah povsem drugačen dan v pisarni Primoža Rogliča, ki je na današnji etapi ...

Profimedia

Končana je 5. etapa dirke po Španiji.

Vodilni kolesar dirke Primož Roglič je na današnji 177 kilometrov dolgi ravninski etapi med Fuentejem del Maestrejem in Sevillo brez večjega naprezanja in brez kakršnihkoli težav obdržal rdečo majico. Dirko so tokrat nadzirali drugi, lokomotive sprinterskih vlakov, ki so do zmage pripeljale Pavla Bittnerja. Ta je za mišjo dlako ugnal moža v zeleni majici Wouta van Aerta, tretji je bil Kaden Groves.

Roglič je ciljno črto varno prečkal v glavnini in tako v skupnem seštevku zadržal osem sekund prednosti pred Portugalcem Joaom Almeido in 32 sekund pred Špancem Enricom Masom. 

V počasni etapi, kolesarji so znova "zaostali" za predvidevanji organizatorjev, pravega razburjenja ni bilo. Pomembno je bilo predvsem izdatno hlajenje v znova zelo vroči etapi po Andaluziji, kjer se je temperatura povzpela krepko nad 35 stopinj Celzija.

V ospredju sta bila večji del dneva le dva kolesarja, ki nista predstavljala nevarnosti za glavnino in sprinterske ekipe. Te so z narekovanjem ritma ubežnika ujele okoli 40 km pred ciljem.

Najboljši v skupnem seštevku so se morali le še izogniti težavam in tudi padcu zaradi neravnega cestišča 11 km pred ciljem, preden so lahko relativno mirno prečkali ciljno črto. Med njimi je bil tudi vodilni Roglič, pred njim pa so se za etapno zmago udarili sprinterji.

Tokrat pa je oba favorita presenetil 21-letni Bittner. Danes je v vroči Andaluziji ugnal tako Belgijca Wouta Van Aerta (Visma-Lease a Bike) kot tudi Avstralca Kadena Grovesa (Alpecin-Deceuninck), ki je zamudil trenutek za začetek sprinta.

Za mladega Čeha je to prva zmaga na tritedenskih dirkah in tretja v karieri, potem ko je dvakrat pred tem slavil tudi na pripravljalni dirki po Burgosu.

V četrtek bo na sporedu šesta etapa od Jereza do Yunquere (185,5 km). Gre za zelo razgibano traso s štirimi kategoriziranimi vzponi, vključno z zadnjim do cilja. Ta sicer ne bo med strmejšimi, a ponuja teren za boje med najboljšimi, če ne bodo na svoj račun prvič na letošnji Vuelti prišli ubežniki.