© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ou
ou
21.08.2024 14:53:09

Mednarodni finale med 20. in 24. avgustom: Vrhunec uspešne sezone Plazma športnih iger mladih

Športne igre mladih v Splitu
Športne igre mladih v Splitu
m24

Split bo med 20. do 24. avgustom 2024 gosti veliki Alta banka mednarodni finale Športnih iger mladih. Nacionalni zmagovalci iz Hrvaške, Srbije, Slovenije ter Bosne in Hercegovine, držav, kjer potekajo igre, se bodo pet dni popolnoma brezplačno družili, plavali in tekmovali.

Največja amaterska športna prireditev v Evropi - Plazma športne igre mladih, je svojo sezono začela januarja, otroci in mladostniki pa so imeli vse do julija možnost tekmovanja, a tudi druženja z vrstniki na športnih igriščih po vsej Hrvaški, Sloveniji, Bosni in Hercegovini in Srbiji.

Velika državna finala so v vseh štirih državah potekala junija in julija, iger pa se je letos udeležilo kar 328.870 otrok in mladostnikov. Od tega 34.770 iz Slovenije.

Finalna prireditev bo v Splitu združila 824 udeležencev - državnih prvakov, ki bodo od 20. do 24. avgusta tekmovali v 10 športnih disciplinah: Coca-Cola pokalu v nogometu, Tommy turnirju v malem nogometu, Kinder Joy of moving turnirju v ulični košarki, HEP rokometnem turnirju, MIS turnirju v odbojki, PAKET24 pokalu v tenisu, namiznem tenisu, turnirju v odbojki na mivki, pokalu PBZ v šahu, igri med dvema ognjema ter atletiki v sklopu Telemachovega športnega dne.

šprotne-igre-mladih-v-splitu
Športne igre mladih v Splitu
m24

Že tradicionalno bo v četrtek, 22. avgusta, s pričetkom ob 21. uri, na splitski Rivi, Alta banka gostila zaključno slovesnost 28. Sezone Plazma šport mladih. Zaključne slovesnosti se bodo poleg 824 tekmovalcev udeležili: Tonči Glavina, minister za turizem in šport Republike Hrvaške; Zoran Gajić, minister za šport Republike Srbije; Matijaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije; Jasna Duraković, ministrica za izobraževanje in znanost federacije BiH; Johannes Hahn, evropski komisar za proračun in upravo; župan Splita Ivica Puljak; Arkadij Dvorkovič, predsednik Svetovne šahovske organizacije; Zlatko Dalić, selektor hrvaške nogometne reprezentance; Marijan Kustić, predsednik Hrvaške nogometne zveze; Ivica Tucak in trener hrvaške vaterpolske reprezentance, Šime Vrsaljko.

Zaključne prireditve se bodo udeležila tudi znana športna imena, javne osebnosti, gospodarstveniki ter predstavniki sponzorjev iz regije in Evrope: Aleksandar Kolarov, Darijo Srna, Nemanja Vidić, Stipe Pletikosa, Niša Saveljić, Predrag Mijatović, Aitor Caranca, Igor Angelovski, Dejan Tomašević, Valent Sinković, Barbara Matić, zlata olimpijka Andreja Leški, Aljoša Asanović, Igor Tudor, Igor Štimac, Joško Jeličić, Ivan Perišić, Milan Rapaić, Slaven Bilić, Marko Simeunović, Mehmed Baždarević.

Bogat slavnostni program bodo dopolnili nastopi mladih in nadarjenih glasbenikov – Martina Kosovaca, Ane Širić, Sergeja Božića in Natali Radovčić, ki so s svojim delom in vztrajnostjo skozi tekmovalni program navdušili regijo. Po nastopu mladih glasbenikov bo sledil koncert velike kantavtorice Marije Mirković, ki bo odprt tudi za širšo javnost.

Za zaključek še ALL-STAR športni dan
Zadnji dan največje športno-amaterska prireditve v Evropi - petek, 23. avgust, bo potekal Alta banka All-star Sports day. Namen projekta je spodbujanje zdravega načina življenja, strpnosti, povezanosti, druženja in drugih koristi ter veščin, ki jih mladi pridobivajo s športom, saj se Alta banka še kako zaveda pozitivnega vpliva športa na mlade ljudi. Zvrstila se bodo različna ekshibicijska tekmovanja, na katerih bodo sodelovali tudi profesionalni športniki, visoki funkcionarji v športu, ambasadorji ŠIM, športniki in ljudje iz javnega življenja širše regije in EU in s tem pokazali, da so igre priložnost za vse, ki bi radi s pošteno igro in prijateljstvom prispevali k širjenju humanosti, spoštovanju različnosti, zatiranju nasilja in razvijanju občutka za skupnost.

All Star športni dan, ki bo potekal v Hrvaškem domu v Splitu, se bo začel s slavnostno razglasitvijo novih ambasadorjev Športnih iger mladih Plazma - Šimeta Vrsaljka in Aleksandra Kolarova.

Program, v okviru Alta banka slavnostnega zaključka 28. sezone Plazma Športnih iger mladih, se bo nadaljeval z revijalnim šahovskim turnirjem, na katerem bosta šahovska velemojstrica Aleksandra Dimitrijević in velemojster Zurab Azmaiparašvili pod vodstvom Arkadija Dvorkoviča, predsednika FIDE - Svetovne šahovske organizacije, igrala šah na splitski Rivi.

šprotne-igre-mladih-v-splitu
Športne igre mladih v Splitu
M24

V sklopu bogatega programa All-Star športnega dne, bo splitska Riva gostila tudi nagrajeni športno-okoljski dogodek “Zero Waste – Bodi del igre – Varujmo naš planet”. Na učnem poligonu bodo otroci, udeleženci mednarodnega finala, ponovno pokazali, kako sta šport in okolje povezana, ter na zabaven način predstavili ločevanje odpadkov.

Na Prokurativah bo potekala še ekshibicijska tekma med dvema ognjema, eni najbolj množičnih disciplin Plazma športnih iger mladih. Mediteranski trg v središču Splita bo postal prizorišče ene najzanimivejših iger, ki jih bodo igrali ambasadorji in prijatelji ŠIM skupaj z otroci, udeleženci mednarodne končnice. Tekme se bodo udeležili ministri resornih ministrstev - Tonči Glavina, Zoran Gajić, Jasna Duraković, Matjaž Han, ter športniki - Barbara Matić, Andreja Leški, Larisa Cerić, Ivana Španović, Darijo Srna, Predrag Mijatović, Mehmed Baždarević, Aleksandar Kolarov, Aitor Caranca in predstavniki sponzorjev.

Galerija
Športne igre mladih v Splitu