© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/rp
STA/rp
27.04.2014 12:30:29

Želja močnejša od prepovedi

Grega Wernig

Slovenske judoistke so na evropskem prvenstvu v v ekipnem delu tekmovanja osvojile bronasto kolajno. Po zmagi nad izbrano vrsto Bosne in Hercegovine s 5:0 in polfinalnem porazu s Francijo z 2:3 so v borbi za bron s 5:0 premagale reprezentanco Velike Britanije. V pomoč jim je bila tudi Urška Žolnir, ki jo je trener Marjan Fabjan naknadno le uvrstil v ekipo, čeprav je po sprejemu službe trenerke na OKS morala podpisati, da ne bo več nastopala.

Zaradi Urškinega (ne)nastopa sta se Fabjan in predsednik Judo zveze Slovenije Bogdan Gabrovec sprla že na tiskovni konferenci, ki jo je zveza teden dni pred prvenstvom pripravila v Teharjah pri Celju. Bistvo spora je bilo dejstvo, da je Urška za sprejem službe trenerke pri Olimpijskem komiteju Slovenije morala podpisati, da ne bo več tekmovala. "Te zahteve preprosto ne razumem. Glede tega sem se že posvetoval z odvetnikom, ki mi je pritrdil, da gre pri tem za kratenje človekovih pravic," se je takrat razburil Fabjan, Gabrovec, ki je tudi podpredsednik OKS in eden glavnih kandidatov za naslednika Janeza Kocijančiča, pa je v povišanem tonu razložil, da je Žolnirjeva pri 32 letih dovolj stara, da ve, kaj počne. "Če Urška tega ne bi podpisala, bi jo čez dobra dva meseca vrgli iz sistema in bi ostala brez službe," je pojasnil prvi mož Judo zveze Slovenije. Njen dolgoletni trener in strokovni vodja ekipe je Urško nazadnje očitno prepričal, naj ta vendarle nastopi in jo prijavil v ekipo, ta pa si je v petek v trgovini kupila dva kimona, saj je na prvenstvo prišla brez njega. Fabjan je ob tem pripomnil, da so za olimpijsko prvakinjo gotovo na voljo tudi druge službe ...

Za prvo ekipno kolajno je bila nato zaslužna tudi Urška, ki je nastopila prvič po letu in osmih mesecih ter prispevala dve zmagi; z iponom je ugnala Bosanko Aleksandro Samardžić ter po zlati točki še Britanko. "Super je bilo na blazini, tam mi je še vedno lepše kot ob njej. Sicer se zdaj vračam v trenerske vode, a ima ta kolajna poseben prostor. V ekipi je ves dan vladalo res odlično vzdušje, zelo smo se izkazale," je po tretjem mestu ekipe dejala Urška.

 Rezultati odtehtajo želje

Zadovoljni Marjan Fabjan je bil včeraj vesel dosežka, ni pa si mogel kaj, da se ne bi še enkrat dotaknil Urškinega nastopa: "Vsa dekleta so nastopila, kot je bilo treba, kot smo se dogovorili. Prispevale so svoj delež k tej kolajni. Čeprav je Urška zaradi službe podpisala klavzulo, da ne bo več nastopala, mislim, da rezultati odtehtajo želje neke organizacije. Bronasta kolajna je lep uspeh, prepoved nastopanja pa kratenje človekovih pravic." Škoda le, ker je Fabjan ni uvrstil v ekipo tudi proti Francozinjam, kjer je v njeni kategoriji nastopila Manja Kropf in izgubila. Francozinje so bile v finalu boljše od Nemk.

Moška ekipa pod vodstvom selektorja Gregorja Broda je osvojila peto mesto. Slovenci so uvodoma premagali Španijo s 5:2, nato izgubili z Rusi z 1:4, v repasažu pa ugnali še Portugalce s 3:2. V borbi za bron so bili s 4:1 od njih boljši Francozi. Ob obeh porazih je zmago prispeval le Rok Drakšič. "Dobro smo se borili, žal nam ni uspelo do želene kolajne. Ne smemo biti razočarani, izgubili smo z dvema svetovnima silama. Dokazali smo, da znamo stopiti skupaj, ko je treba," je po petem mestu dejal Brod. Svetovni prvaki so postali Gruzijci, ki so v finalu ugnali Ruse.

V soboto so slovenski predstavniki ostali praznih rok. Matjaž Ceraj (nad 100 kg) je osvojil peto mesto, potem ko je v borbi za bron šele po zlati točki izgubil z Nemcem Andrejem Breitbarthom. Tako se je še četrtič na prvenstvih stare celine moral zadovoljiti s petim mestom. Lucija Polavder (nad 78 kg) je bila po dveh tesnih porazih sedma, Ana Velenšek (do 78 kg) in Miha Žgank (do 90 kg), ki sta izgubila že prvo borbo, pa sta ostala brez uvrstitev.