© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
01.04.2014 00:00:00

Kaj se skriva v ozadju?

Arsen Perić

Pred leti je bilo veliko napisanega o tem, kako so se nogometni klubi, naši prvoligaši, reševali dolgov - preprosto so ustanovili novo društvo na istem naslovu z zelo podobnim imenom in vse je bilo v redu. No, kot kaže, se take stvari niso dogajale le v nogometu, saj ima na primer Smučarski klub Triglav Kranj, iz katerega so naši najboljši smučarski skakalci s Petrom Prevcem na čelu, pestro zgodovino.

Zakaj so se ustanavljala nova društva, je popolnoma jasno - da se staro društvo izogne plačevanju dolgov, in tako so se morali mnogi upniki obrisati pod nosom. Takih primerov v slovenskem športu res ni malo, najbolj znani pa so bili nogometni klubi - Gorica, Koper (zanimivo, da so lani - 4. 6. 2013 - izbrisali Nogometni klub Koper, v zdajšnji prvi ligi pa verjetno tekmuje Klub FC Koper - Club CC Capodistria, ki je bil ustanovljen že leta 2001), Olimpija, Mura …, pa recimo hokejska Olimpija, mariborski rokometni klub Maribor Branik je šel v prisilno poravnavo (upniki so dobili poplačanih nekaj odstotkov dolga) in še bi lahko naštevali. Na nogometni zvezi so z licenciranjem naredili red (verjamemo, da je res tako), v marsikaterem slovenskem športu ali ligi pa se bodo morali še precej potruditi.

 

Štirje klubi z istim imenom

Prav zanimiv je primer kluba, ki velja za valilnico slovenskih smučarskih skakalcev - Smučarski klub Triglav Kranj. V tem trenutku so v Kranju trije klubi, ki se ukvarjajo s skoki. Smučarski klub Triglav Kranj (slednji ima na stari spletni strani, ki je aktivna, še vedno objavljeno napačno matično številko kluba (vsaj leta 2012 je bilo tako) - zapisana je matična številka že zdavnaj izbrisanega kluba, imajo pa tudi novo spletno stran, na kateri podatkov o klubu ni) in Planiški skakalni klub Kranj sta vpisana na istem naslovu - Pot na Jošta 1. Na tem naslovu ima hišo in tam stanuje tudi predsednik obeh klubov Jože Javornik. Tretji klub je Smučarski klub Triglav 2006 Kranj, ki je registriran na drugem naslovu - Smledniška cesta 15, kjer je doma druga skakalna legenda Lojze Gorjanc, ki je tudi predsednik tega kluba. 

 

Kranjski skakalni klubi

Toda vse omenjeno je nekaj popolnoma normalnega in legitimnega in tudi s Planiškim skakalnim klubom ni nič narobe, saj se v njem, tako pravi predsednik Javornik, ukvarjajo z vzgojo mladih skakalcev. In s čim se ukvarjajo v Smučarskem klubu Triglav Kranj? Z vzrejo piščancev? Nikoli nam ni bilo povsem jasno, zakaj je treba imeti dva kluba na istem naslovu ob predsedovanju iste osebe in za opravljanje iste dejavnosti. Ampak to je povsem v skladu z zakonodajo. 

 

Napaka ali malomarnost upravne enote Kranj

Prav neverjetno je, da sta v preteklosti obstajala še dva kluba z imenom Smučarski klub Triglav Kranj - eden je bil sicer na Prešernovi ulici, drugi pa tudi kar pri gospodu Javorniku doma. Zakaj so omenjena kluba zaprli, bi zagotovo vedeli povedati odgovorni, vendar nas je nekaj posebej zbodlo v oči - v določenem času, od 27. oktobra 1999 do 13. julija 2001, sta obstajala dva kluba z istim imenom, na istem naslovu in z istim predsednikom. Seveda je vsak imel svojo matično številko, toda po podatkih, ki smo jih dobili na Agenciji za javnopravne evidence in storitve (AJPES), se ne more registrirati društvo z istim imenom, ki že obstaja v registru. No, ampak v Kranju se lahko. Če želi kdo registrirati svoje podjetje pod imenom Mercator ali Krka (ali pa bi raje imel Google, Coca Cola ali Facebook), naj gre kar na kranjsko upravno enoto.

Kranjski skakalni klubi

 

SMUČARSKI KLUB TRIGLAV KRANJ 
naslov: Pot na Jošta 1
matična številka: 1168274000
vpis: 27. 10. 1999
zastopnik: Jože Javornik
 
PLANIŠKI SKAKALNI KLUB KRANJ
naslov: Pot na Jošta 1
matična številka: 5266980000
vpis: 11. 7. 1983
zastopnik: Jože Javornik
 
SMUČARSKI KLUB TRIGLAV 2006 KRANJ
naslov: Smledniška cesta 15
matična številka: 1691252000
vpis: 14. 8. 2003
zastopnik: Alojz Gorjanc 

 

----IZBRISANA KLUBA---- 

 

SMUČARSKI KLUB TRIGLAV KRANJ
naslov: Prešernova ulica 11
matična številka: 5168686000
izbris: 20. 1. 1998
zastopnik: Jože Javornik
 
SMUČARSKI KLUB TRIGLAV KRANJ
naslov: Pot na Jošta 1
matična številka: 5990505000
izbris: 13. 7. 2001
zastopnik: Jože Javornik

In kljub vsemu, napaka gor ali dol, to zdaj ni tako pomembno. Bolj pomembno je, zakaj so ugašali skakalni klubi v Kranju in bili spet ustanovljeni na istem naslovu? Kaj se skriva v ozadju? Upniki? Prelivanje denarja? V tem trenutku ima Smučarski klub Triglav Kranj za okoli 300.000 evrov dolga. To je bil dolg kluba do podjetja SGP Tehnik (zdaj v stečaju). Že lani poleti je dolg od Tehnika odkupilo podjetje SGP Gorenjc, d. d., ki je tisti podizvajalec Tehnika, ki naj bi nadaljeval gradnjo Nacionalnega panožnega centra v Planici oziroma planiške letalnice. SK Triglav Kranj je torej zdaj dolžen družbi SGP Gorenjc, ki je pribežališče za odgovorne ljudi iz propadlega Tehnika.

 

Luči bodo

Kljub vsemu se bo začela tudi gradnja znamenite razsvetljave ob kranjski skakalnici, za katero so že dali več kot 130.000 evrov podjetju EPT, ki je šlo medtem v stečaj (račun je morala poravnati smučarska zveza). Prejšnji teden je bil ustanovljen gradbeni odbor, katerega predsednik je Ljubo Jasnič (predsednik zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo na SZS). V odboru sta dva predstavnika zveze, dva občine Kranj in dva kluba in kmalu naj bi objavili razpis za postavitev reflektorjev. Dela naj bi se začela še to poletje. Naj ugibamo, kdo bo postavljal razsvetljavo ob kranjski skakalnici?