© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
db
db
03.12.2015 11:40:55

Namesto uboja umor: Pistoriusu vsaj 15 let zapora?

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius
Reuters

Obsodbo južnoafriškega atleta za smrt njegovega dekleta so iz uboja spremenili v umor.

Oscarja Pistoriusa so lani obsodili za uboj manekenke Reeve Steenkamp, s katero je atlet prijateljeval. Pistorius se je branil, da je Steenkampovo ustrelil po pomoti, saj naj bi bil prepričan, da je v hiši vlomilec. Tožilstvo je vseskozi trdilo, da je Pistorius partnerko ustrelil po prepiru.

Do streljanja je prišlo februarja 2013, Pistoriusa so nato spoznali za krivega uboja, za kar je v zaporu presedel manj kot leto dni, trenutno pa se nahaja v hišnem priporu v luksuznem stanovanju svojega strica.

Prizivno sodišče, ki mu je predsedoval sodnik Leach, je obtožbo spremenilo, saj naj bi prvostopenjsko sodišče s sodnikom Masipo zanemarilo nekaj ključnih dokazov. Tako naj bi Pistorius vedel, da bi njegovo streljanje lahko pripeljalo do smrti Steenkampove in posledično je prizivno sodišče obsodbo spremenilo.

MINIMALNA KAZEN 15 LET
Pistoriusa sedaj najbrž čaka kratkotrajen sodni postopek, v katerem bodo njegovi odvetniki skušali zaporno kazen, ki se obeta atletu, zmanjšati na minimum. Zagovarjali bodo tezo, da Pistorius čake znake obžalovanja in da je že presedel del kazni v zaporu. Minimalna kazen za umor v Južni Afriki sicer znaša 15 let.

Starša Steenkampove sta bila z odločitvijo prizivnega sodišča zadovoljna. "Upal sem, da bi se lahko vsemu temu izognili. Toda sedaj se je zgodilo in pustite nam, da nadaljujemo z našimi življenji," je dejal Reevin oče Barry Steenkamp.