© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sk
sk
24.08.2015 10:58:10

Lendava zapravila prvo zmago

sk

Peta spidvejska dirka mednarodnega prvenstva parov je prinesla razburljiv razplet in zmago vodilnih Pardubic.

Za manjšo neprijetnost na začetku dirke so poskrbeli vozniki reševalnih vozil, ki so skoraj celo uro zamudili na dirko. To ni zmotilo razpoloženja med vozniki niti med gledalci, malce zaskrbljeni so bili le organizatorji. Na veliko veselje vseh akterjev pa reševalna vozila tokrat niso bila potrebna, saj smo videli le dva manjša padca (bolj zdrsa) in to Ljubljančanov Nejca Pečnika in Maksa Gregoriča.

Že v uvodnih vožnjah se je začelo napovedovati, da bomo videli zelo izenačeno in zanimivo dirko, s tem da favorizirani Čehi niso grešili, ostali pa so si privoščili kakšno napako. Najprej Ljubljančan Pečnik s padcem, potem s prehitrima štartoma Krčan Štojs in pri Slovakih Magoshi, Lendavčanu Žigi Kovačiču in Ljubljančanu Nicku Škorji pa je odpovedal motor. Medsebojni dvoboji so bili zelo zanimivi in izenačeni in zelo malo se je jih končalo z maksimalnih 5:1. Po začetnih uspešnih vožnjah so popolnoma padli vozniki Prage, na drugi strani pa so svoj nivo dvignili Slovaki iz Žarnovice. V sredini dirke pa se je boj močno razplamtel in vodilna dvojica Pardubic si je celo privoščila celo poraz z Žarnovicami z 2:4, medtem ko so Ljubljančani s 5:1 odpravili domačine.

Gregorič je presenetil z odličnim startom in povedel. Komaj 17 letni Nick Škorja je hitro opravil z mladinskim prvakom Žigo Kovačičem in se podal v lov za Sandijem Čondo. V zadnjem ovinku je v slogu največjih mojstrov izpeljal manever in tik pred ciljem prehitel številko dve našega spidveja. S tem so ugasnili upi Lendave za odmevno zmago, vendar pa so si do konca vendarle več kot zanesljivo priborili drugo mesto, medtem ko si vodilne Pardubice niso več privoščile napak. S to zmago so Čehi že zelo blizu končne zmage, medtem ko so Lendavčani prišli na skupno drugo mesto, saj so izkoristili slab dan Prage.

Tudi Ljubljančani so bili na koncu zadovoljni s svojim nastopom, čeprav so jim ušle stopničke, potem ko je najprej Škorji odpovedal motor, v zadnjem nastopu proti Krškem pa je Gregorič suvereno vodil skoraj tri kroge, a nato napravil napako in padel. Toda v zaključku vožnje je Škorja prišel še do enega velikega skalpa, potem ko je ugnal Denisa Štojsa. Točkovno najuspešnejši voznik je bil Tomaš Suchanek, toda največji napredek je pokazal ravno mladi Ljubljančan Škorja, ki je bil tudi najborbenejši voznik dirke. Presenetljivo dober je bil tudi Avstrijec Gappmeier, ki je vozil za Hrvate.

Po koncu dirke so bili v klubu organizatorju dirke ST Lendavi razumljivo izredno dobre volje, ne samo zaradi drugega mesta in odlične organizacije dirke, za kar sta imela ogromno zaslug vodji tekmovanja Kolenko in Matjašec, ampak zaradi same steze, ki je odlično vzdržala celotno dirko. S tem so dobili potrditev, kako je bila pred časom na finalu Evropa Chalenge izsiljena odločitev o odpovedi tiste dirke.

Igor Kolenko je po dirki dejal: "Zelo sem zadovoljen s samo dirko. Vsi vozniki so imeli odlične pogoje, kljub njihovi veliki borbenosti ni bilo nesreč. Vsi naši so zelo dobro vozili, kar so znali pozdraviti tudi gledalci." 

Naslednja dirka v tem tekmovanju bo prihodnji mesec v Donjem Kraljevcu na Hrvaškem in to le dan za VN Slovenije v Krškem, ki bo 12. septembra.


Izidi
1. ZP Pardubice (T. Suchanek 15, J. Holub 10) 25
2. ST Lendava (S. Čonda 14, Ž. Kovačič 9) 23
3. SC Žarnovica (F. Wallner 11, N. Magoshi 8) 19
4. AMTK Ljubljana (J. Pečnik 0, N. Škorja 11, M. Gregorič 7) 18
5. AMD Krško (D. Štojs 11, J. Petrak 4) 15
6. UNIA Goričan (J. Kovačič 1, D. Gappmaier 12) 13
7. Marketa Praga (J. Franc 10, F. Hajek 3) 13

Skupni vrstni red po petih dirkah
1. ZP Pardubice 115
2. ST Lendava 100
3. Marketa Praga 94
4. AMD Krško 77
5. AMTK Ljubljana 74
6. SC Žarnovica 66
7. UNIA Goričan 58