© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ju
ju
24.08.2015 09:43:48

S pogledom na Copacabano

Arsen Perić

V Astani, kjer se začenja svetovno prvenstvo v judu, je že vse pripravljeno na začetek tekmovanja. V kazahstanski prestolnici je tudi vseh pet slovenskih borcev, ki so že dobili svoje tekmece, z borbami pa pričenjajo v torek.

Prvi bo na blazine stopil Andraž Jereb, ki mu je žreb v prvem krogu kategorije do 66 kg namenil Bekturja Rismambetova. V kategoriji do 66 kg sicer nastopa 60 borcev, Jerebov nasprotnik pa je predstavnik Kirgizistana. Prvenstvo je za vse judoistke in judoiste zelo pomembno, saj prinaša veliko bero točk za uvrstitev na olimpijske igre 2016 v Riu. Dokaz je tudi udeležba kar 729 borcev in bork iz 120 držav.
V sredo bo sledil edini slovenski dvojni nastop, Rok Drakšič se bo v najštevilčnejši kategoriji do 73 kilogramov, kjer bo nastopilo kar 76 borcev, uvodoma meril z Ukrajincem Serhijem Drebotom.
V kategoriji do 57 kg bo nastopala Vlora Beđeti, varovanko trenerke Olge Štirba čaka konkurenca 55 bork. Najprej se bo bronasta s SP 2013 v Riu pomerila s Chen-Ling Lien s Tajvana, zmagovalko letošnje velike nagrade Budimpešte, nato jo v drugem krogu bržkone čaka še Japonka Kaori Matsumoto, olimpijska prvakinja iz leta 2012 in svetovna prvakinja iz leta 2010.
V četrtek bo Tina Trstenjak med 48 borkami do 63 kg kot prva nosilka najprej prosta, nato pa se bo spoprijela z zmagovalko dvoboja med Rusinjo Pari Surakatovo in Shih Han Huang s Tajvana. V petek sledi še zadnji slovenski nastop, ko se bo Ana Velenšek po prostem prvem krogu med 33 borkami kategorije do 78 kg najprej pomerila z Rusinjo Anastazijo Dmitrijevo.