© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
mu
mu
16.05.2015 20:51:38

Žagar za dva zoba prepočasen

Na drugi dirki svetovnega prvenstva v speedwayu je v finskem Tampereju slavil Danec Nicki Pedersen, ki je v finalu premagal Britanca Taia Woffindna in Šveda Andreasa Jonssona. Slovenski dirkač Matej Žagar je ostal brez polfinala, s sedmimi točkami je pristal na devetem mestu.

Druga dirka letošnje serije Grand Prix serije v Tampereju Mateju Žagarju ni prinesla zmagovalnih stopničk, kot jih je dosegel na uvodni dirki v Varšavi ter prav na tem ovalu pred enim letom.

Ko je imel po treh nastopih vsega točko, je s spremembo nastavitev motorja le zadihal in z dvema zmagama na koncu dirke preprečil katastrofo. A sedem točk je zadostovalo zgolj za deveto mesto in 32-letni Črnovaščan je ostal brez polfinalnega nastopa. Pravo dirkanje je na koncu kljub vsemu stvari postavilo na pravo mesto. Po zmagi Danca Nickija Pedersena, drugem mestu Britanca Taia Woffindna ter tretjem Šveda Andreasa Jonssna je Žagar v skupnem seštevku SP zato še vedno na visokem četrtem mestu. Do vodilnega Woffindna ga loči sedem točk, naslednja dirka pa bo čez teden dni v Pragi, na ovalu, ki Žagarju po dosedanjih rezultatih zelo ustreza.

matej zagar nm
Nikola Miljković

Dirko je Žagar pričel s povsem notranjega položaja, od koder je sicer dobro startal, po tem, ko ga je v prvem zavoju Avstralec Troy Batchelor potisnil k zunanjemu delu proge, pa mu ni več ostalo drugega kot vožnja za ostalimi tekmeci. Ko se tudi v drugi vožnji iz prvega zavoja ni prebil do točk, je bil lanski zmagovalec te dirke edini od vseh 16 voznikov z ničlo na svojem računu.

V tretjem poizkusu je bila prvič slaba tudi reakcija na startu, kljub temu pa se je nekako izmuznil Poljaku Jaroslawu Hamplu in to je pomenilo, da je imel dve vožnji pred koncem rednega dela dirke vknjiženo prvo točko. Preboj je pomenila šele 15. vožnja: start s povsem zunanjega položaja in prva zmaga. "Končno smo ugotovili, kako nastaviti motor, na zadnjem kolesu smo vzeli za dva zoba manjši zobnik in vse je delovalo, kot mora. Žal veliko prepozno, ampak dejstvo je, da so v tej sezoni moji motorji 'sfrizirani' pri drugem mojstru, pa tudi izpušni sistem je spremenjen," je povedal Žagar in dodal: "Nisem razočaran, saj nam je uspelo najti rešitev, motorji delujejo odlično, povsem drugače kot v lanski sezoni in to je pomembno. Tako z optimizmom zrem naprej."

753-16-zagar1

V tem slogu je potem dobil tudi svojo zadnjo vožnjo. Za njim je bil drugi v tej vožnji Danec Michael Jepsen Jensen, ki pa bi moral v tem nastopu ostati brez točk, da bi se Žagar uvrstil v polfinalni nastop.

Stadion Marketa v Pragi bo zanj že tradicionalno skoraj domača dirka, saj je tam vedno tudi veliko njegovih navijačev. Žagar je tam že dobil drugo in tretje mesto.


Izidi
1. Nicki Pedersen (Dan) 16 točk, 2. Tai Woffinden (VBr) 17, 3. Andreas Jonsson (Šve) 12, 4. Jaroslaw Hampel (Pol), 5.Jason Doyle (Avs) 11, 6. Krzysztof Kasprzak (Pol) 11, 7. Michael J. Jensen (Dan) 10, 8. Greg Hancock (ZDA) 9, 9. Matej Žagar (Slo) 7 ...
- serija SGP skupno:
1. Woffinden 22, 2. Pedersen 19, 3. Hampel 18, 4. Jonsson 16, 5. Žagar 15, 6. Doyle 15, 7. Jensen 15, 8. Hancock 14 ...