© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
08.03.2015 12:07:28

Gajser 11. na Tajskem

osebni arhiv

V tajskem Nakhonchaisriju se je odvila druga dirka sezone svetovnega prvenstva v motokrosu.

Tako kot na uvodni preizkušnji v Katarju je nastopil en slovenski tekmovalec, Tim Gajser, ki je v razredu MX2 zasedel 11. mesto, a je nastopil le v eni vožnji, v kateri je bil tretji.

Gajser si je lani, v prvi polni sezoni v svetovnem prvenstvu, pripravil lepo izhodišče za nadaljevanje kariere. V razredu MX2 je bil na koncu peti, nanizal nekaj vrhunskih uvrstitev in bil velikokrat na stopničkah. Tovarniška ekipa Honde je z njim podaljšala sodelovanje, Gajserja pa ni ustavila niti poškodba, ko je septembra lani na dirki za pokal narodov padel in si poškodoval vretenca.

Zelo dobro je mladi, komaj dobro polnoletni dirkač začel tudi sezono 2015. V Katarju pred tednom dni se je na uvodu v letošnje motokrosistično dogajanje na najvišji ravni že prebil tik pod zmagovalne stopničke na četrto mesto.

Tudi nadaljevanje na Tajskem je bilo podobno. Gajser se je dobro znašel v težkih razmerah, na prenovljeni progi z zahtevnim prvim zavojem in v tropski vročini krepko čez 30 stopinj Celzija si je že v kvalifikacijah priboril tretje izhodišče.

Na dirki je nato tudi začel v tem slogu, za neulovljivim Nizozemcem Jeffereyjem Herlingsom je bil dolgo drugi, nazadnje pa ga je prehitel še Francoz Dylan Ferrandis in Gajser je ciljno črto prečkal kot tretji. A v drugi vožnji, tako kot še osem tekmecev, ni nastopil (njegova ekipa je sporočila, da vsi dirkači, ki so po prvi vožnji prejeli zdravniško pomoč zaradi izčrpanosti, v drugi preventivno niso smeli nastopiti), tako da je bila nazadnje skupna uvrstitev 11. mesto.

Gajser je dobil 20 točk, v ospredju pa so bili znova dvojni zmagovalec Herlings z vsemi 50 točkami pred Latvijcem Paulsom Jonassom in Ferrandisom, ki sta za eno tretje in eno drugo mesto zbrala po 40 točk.

Skupno je po dveh dirkah že prepričljivo prvi Herlings s 100 točkami, Ferrandis jih ima 78, Jonass pa 70. Gajser je zdrsnil na osmo mesto, ima pa 52 točk.

V najmočnejšem razredu MXGP je zmagal Američan Ryan Villopoto s 45 točkami pred Belgijcem Clementom Desallejem (44), tretji je bil Italijan Antonio Caiorli z 41. Skupno pa vodi Desalle z 88, Caiorli jih ima 79.

Na prvih dirkah na startu še ni slovenskega predstavnika v tem razredu Klemna Gerčarja. Nekdanji svetovni prvak v razredu MX3 se je pred novo sezono v MXGP odločil za tekmovanje z lastno ekipo 62 MotorSport, nastopal pa bo le na evropskih dirkah v tem razredu ter na dirkah nemškega in slovenskega prvenstva.

Dirkači imajo pred sabo še eno "svetovno" dirko, preden se bodo za dlje časa preselili v Evropo: 29. marca jih čaka preizkušnja v argentinskem Neuquenu, prva evropska postaja pa bo italijanska Pietramurata 19. aprila.