© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ru
ru
09.08.2024 23:03:19

Glave gor, fantje! Po pravi sodniški drami v zadnjih sekundah Slovenijo čaka boj za 3. mesto

Profimedia

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na drugi polfinalni tekmi olimpijskih iger izgubila proti Danski s 30:31 (10:15) in se bo v nedeljo v Lillu za končno tretje mesto pomerila s Španijo. Tekma za bronasto kolajno bo ob 9. uri, finalna med Nemčijo in Dansko pa ob 13.30.

* Stadion Pierre Mauroy, gledalcev 22.392, sodnika: Horaček, Novotny (oba Češka).
* Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 1, Janc 4, Dolenec 3 (1), Slatinek Jovičić, Kodrin, Gaber, Zarabec, Horžen 1, Bombač 7 (1), Mačkovšek 4, Novak 2, Vlah 7 (2).
* Danska: Landin, Nielsen, Kirkeloekke 2, Jacobsen 6, Jakobsen, Lauge 4, Saugstrup 1, Linberg, Gidsel 4, Moellgaard, Hansen 5 (5), Joergensen, Arnoldsen, Pytlick 4.
* Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Danska 7 (5).
* Izključitve: Slovenija 6, Danska 2 minuti.
* Rdeči karton: /.

Izbranci slovenskega selektorja Uroša Zormana so pred več kot 22.000 gledalci na stadionu Pierre Mauroy v Lillu v končnici tekme skorajda nadoknadili šest golov primanjkljaja in močno zagrozili danskim rokometnim silakom. Do velikega preobrata so jih ločile malenkosti, morda tudi sporna odločitev češkega sodniškega para Vaclav Horaček-Jiri Novotny, ki po zadnjem prodoru Aleksa Vlaha ni dosodil sedemmetrovke.

Sanje o prvi slovenski olimpijski kolajni v ekipnih športih se po bolečem porazu niso končale. V nedeljski rokometni matineji se bodo ob 9. uri pomerili s Španci, ki so na današnji prvi polfinalni tekmi po hudem boju izgubili proti Nemcem s 24:25.

Španci in Slovenci so se na letošnjih igrah že pomerili, na uvodni tekmi skupinskega dela v Parizu - tudi ta je bila na sporedu ob 9. uri - so slovenski rokometaši izgubili z 22:25.

Že pred tekmo je znano, da bo Slovenija v Franciji dosegla svojo najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah. Na premiernem nastopu v Sydneyju 2000 je bila osma, v Atenah 2004 je zasedla 11., v Rio de Janeiru 2016 pa šesto mesto.

Slovenski rokometaši so imeli v začetku dvoboja proti olimpijskim prvakom iz leta 2016, trikratnim svetovnim prvakom v letih 2019, 2021 in 2023 ter dvakratnim evropskim prvakom v letih 2008 in 2012, velike težave v realizaciji. Šele v osmi minuti - po predhodnih šestih neuspešnih poskusih - so prvič zatresli mrežo do tedaj nepremagljivega danskega vratarja Emila Nielsena. Slovence, ki so zaostali z 0:3, je pred še večjimi skušnjavami reševal vratar Klemen Ferlin z nekaterimi bravuroznimi obrambami.

Zormanovi varovanci so po nezbranem uvodu le našli rdečo nit v svoji igri. Njihova obrambna predstava je bila - tako kot na četrtfinalnem dvoboju proti Norvežanom - na izjemno visoki ravni, stekla pa je tudi igra v napadu. V 15. minuti so po golu dinamičnega Deana Bombača povsem zadihali za ovratnik tekmecem iz Hamletove dežele (4:5).

Do 23. minute je bila tekma povsem enakovredna, v končnici prvega polčasa pa so slovenski rokometaši močno popustili in tekmecem dovolili, da so jim po delnem izidu 3:0 v 25. minuti ušli na štiri gole (7:11). Zormanova minuta odmora je začasno zaustavila nalet rokometašev iz Hamletove dežele, slovenski zaostanek na polovici tekme pa je znašal pet golov (10:15).

Zormanovi bojevniki v prvi polovici niso našli načina, da premagajo visok in močan danski obrambni blok, ki je dobro zaustavil tudi udarna slovenska napadalna igralca na dosedanjem turnirju - Blaža Janca in Aleksa Vlaha.

Prva polovica drugega polčasa je bila bolj ali manj preslikava prvega. Danci so izkoriščali vse svoje prednosti v "centimetrih in kilogramih", a plodna obdobja so imeli tudi slovenski rokometaši. V 39. minuti so prepolovili zaostanek in se približali na tri gole (16:19) ter vidno jeznega danskega selektorja Nikolaja Jacobsena prilili, da je zahteval minuto odmora.

Danci so po njej naredili delni izid 3:0, tako da je zaostanek v 41. minuti znova narasel na šest golov (16:22). Slovenski rokometaši so se v zadnjih 20 minutah trudili po svojih najboljših močeh in se v 48. minuti po golih Janca, Boruta Mačkovška in Domna Novaka znova približali na tri gole (23:26).

V prelomnih trenutkih dvoboja so vršili pritisk in le malo je manjkalo, da bi tekmo povsem postavili na glavo. V 56. minuti so se po "projektilu" Boruta Mačkovška približali na dva gola (29:31), v začetku zadnje minute pa so Slovenci po golu Janca povsem zadihali za ovratnik v zadnjem delu tekme neprepričljivim Dancem.

Po Jacobsenovi minuti odmora so njegovi varovanci 20 sekund pred koncem iztržili sedemmetrovko, a je Ferlin ubranil strel Mikkela Hansena. Slovenski rokometaši so nato izpeljali zadnji napad prek Vlaha, ki je prodrl v danski šestmetrski prostor, češka sodnika pa po ogledu posnetka nista dosodila sedemmetrovke.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnjem dvoboju najbolj učinkovita Dean Bombač in Aleks Vlah, ki sta dosegla po sedem golov, medtem ko je vratar Klemen Ferlin zbral 11 obramb.