© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Ekipa SN
Ekipa SN
09.08.2024 09:23:00

Veselin Vujović o nastopih Slovenije na OI: Odkar sem v rokometu, takšne eksplozije še nisem videl
Plus

Arhiv Ekipe

Selektor slovenske rokometne reprezentance med letoma 2016 in 2019 seveda z zanimanjem spremlja predstave njegovih nekdanjih varovancev, ki so ga razumljivo navdušili, ne pa tudi presenetili. Kot pravi, so zdaj dozoreli tako kot posamezniki kot tudi kot ekipa.

Za v očeh mnogih ljubiteljev slovenskega rokometa še vedno popularnega Vujota so te OI vrhunec kariere za generacijo, v kateri je večina za reprezentanco igrala že v času njegovega mandata. "Po teh OI bo nekaj igralcev gotovo končalo z igranjem za reprezentanco. Za Gabra, Mačkovška, Ferlina in Dolenca je to priložnost, da se na neverjeten način poslovijo od reprezentance. Kolajna na olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika," se človek, ki je bil z reprezentanco nekdanje Jugoslavije zlat na OI 1984 v Los Angelesu in bronast na OI 1988 v Seulu, tega zelo dobro zaveda. "Vse je videti sijajno in fantastično, tako da res ne bilo dobro, da se ustavijo na tem zadnjem koraku. Tega tudi nihče ne pričakuje; vsi pričakujemo, da jih Slovenija in Ljubljana dočakata in proslavita," verjame v rokometno evforijo na sončni strani Alp.

Po oceni igralca, ki se je najbolj proslavil v dresu Metaloplastike iz Šabca, Slovenija na tem olimpijskem turnirju igra zelo dober in moderen rokomet: "Slovenci igrajo fantastično obrambo, tu je potem še Ferlin, ki je odličen na golu. Z Lesjakom sta odličen vratarski par. Kot vsi vedo, sta največji dobitek te ekipe Blaž Janc in Aleks Vlah, za katera se zdi, da lahko naredita praktično vse, karkoli si zamislita. Posebej Vlah lahko doseže zadetek, kadarkoli ga hoče. Njega sem treniral v Kopru in Zagrebu ter ga prvi povabil v reprezentanco. Ves čas ga spremljam in imava odličen odnos. Odkar sem v rokometu, še nisem videl igralca, ki bi v tako kratkem času eksplodiral na način, kot je to Aleks Vlah."

Vlah med štirimi ali petimi na svetu
Ob tem si nismo mogli kaj, da Vujota ne bi spomnili na incident, ki sta ga z Vlahom imela v dresu Zagreba. Besede njegovemu varovancu, naj že enkrat umre, so ga posredno celo stale selektorskega stolčka. "Ta incident je prav posledica tega, da takrat v sebi še ni imel te agresivnosti, kot jo ima v tem trenutku. Kaj je bila osnova najinega incidenta, morate vprašati njega. Midva tega dialoga nisva nikoli imela za problem v najinem odnosu; kot takšnega so ga naredili predvsem novinarji in nekateri ljudje v slovenskem rokometu. Do moje reakcije je prišlo, ker Aleks takrat ni uporabljal svojega strela iz skoka in ni bil dovolj agresiven. Bil je bolj organizator igre tipa Bombač ali Zarabec, ki je igral okoli obrambe. Moj cilj je bil, da je v igri proti golu čim bolj agresiven, saj le tako tudi lahko da ustrezno podajo do krožnega napadalca ali krila. S svojo prejšnjo igro je tudi izgubljal veliko žog. Zdaj je postal organizator igre – strelec z obilo mero samozavesti. Obrambni igralci ga morajo bolj tesno pokrivati in potem je več prostora tudi za druge. V tem trenutku je zagotovo med štirimi ali petimi najboljšimi igralci na svetu," o njem najde le lepe besede.

Če z Danci zdržijo 40. minut...
Po oceni najboljšega športnika Jugoslavije leta 1986 ima Slovenija smolo, ker je v polfinalu olimpijskega turnirja naletela na Dansko, ki je tudi zanj prvi favorit za zmago: "Danci so v tej tekmi favoriti, a menim, da tudi z njimi Slovenci lahko igrajo. Največja težava bo zaustaviti Mathiasa Gidsla in Simona Pytlicka. Gre za zunanja igralca, ki igrata neverjetno hiter rokomet in sta velik dobitek za vsako ekipo. Zelo so močni na prav vseh pozicijah in njihovemu selektorju Jacobsenu je zelo lahko kombinirati takšno ekipo, Zormanu z manjšim izborom igralcev je to precej težje."

Nekdanji selektor danes pričakuje tekmo z veliko zadetki. "Če bo Slovenija igranje v visokem ritmu, kot ga lahko pričakujemo, zdržala do 40. minute, bi bil to za Dance lahko dodaten pritisk, saj imajo v izenačenih končnicah kar nekaj težav. To se je videlo tudi proti Švedski, ko so ob koncu imeli kar nekaj sreče. V tem primeru bi Slovenija to morala izkoristiti, videli bomo, v kolikšni meri ji bo to uspelo. Proti Norveški sta Gaber in Blagotinšek že kazala znake utrujenosti, saj sta morala kar veliko teči, a so Slovenci tekmo vseeno sijajno pripeljali do konca. Imeli so tudi nekaj sreče pri odbitih žogah, ki se jih je veliko odbilo nazaj njim v roke. Faktor sreče je vedno prisoten, a ga je potrebno iskati," dobro ve, da sreča po navadi spremlja najboljše.

Dansko mučenje proti Švedom ga vseeno ni presenetilo: "Tudi Švedi imajo sijajno reprezentanco, ki bi v primeru zmage prevzela vlogo prvega favorita. Ti dve reprezentanci med sabo pogosto igrata in se poznata skoraj do potankosti. To je podobno kot pri Slovencih, ko igrajo s Hrvati ali Madžari. Poznajo se že tako dobro, da težko kogarkoli presenetijo. Težje je ostalim reprezentancam, ki se ne prilagodijo njihovemu slogu igranja. Če z Danci igraš enkrat na štiri leta, to ni enostavna naloga."

Tudi če z Danci izgubijo, imajo po mnenju sogovornika Slovenci vse možnosti, da v boju za bron premagajo Nemce ali Špance. "S Španci so v prvem krogu že imeli dobljeno tekmo. Z Nemci so v skupini malce kalkulirali, kar se je pokazalo kot pravilna odločitev. Vsekakor sta to premagljiva nasprotnika. To je trenutek, da ti fantje še enkrat pokažejo svoj značaj in kvaliteto," v to verjame tudi Vujo.

Zorman ima balkanski značaj
Po njegovem mnenju je slovenska preobrazba na tem turnirju predvsem zasluga Uroša Zormana, ki ga je v času selektorovanja sam izbral za svojega pomočnika. Že takrat je dejal, da bo Zut eden najboljših trenerjev v Evropi. "To je dokazal z delom v Trebnjem, ki je pod njegovim vodstvom zelo napredovalo. Zdaj ima nov projekt v Slovanu, kjer mu želim veliko sreče. Videli pa bomo, kako bo na tem višjem nivoju kombiniral delo trenerja in selektorja, kar je zelo velik napor, ki jemlje veliko energije. Uroš je bil ob Marku Bezjaku eden redkih igralcev, ki je imel balkanski značaj, čeprav vem, da se Slovenci ne marate primerjati z Balkanci. Znal je biti tudi predrzen in nesramen v pozitivnem pomenu te besede. Za uspeh mu ni bil problem napraviti tudi kakšnega incidenta. Te vrline je z igralca prenesel tudi na trenerja in je na pravi poti, da res postane vrhunski trener," se strinja z ugotovitvijo, da je uspel tudi spremeniti značaj nekaterih igralcev.

Še ob porazu s 30:37 proti Danski v četrtfinalu OI v Riu de Janeiru je 63-letni Črnogorec, ki je trenutno brez službe, a pravi, da ima novo že na vidiku, igralcem metal pod nos, da se proti najboljšim reprezentancam prehitro predajo in pogosto ne verjamejo v uspeh. Zanj je velika stvar, da se to zdaj več ne dogaja. "Ti igralci so nekako dozoreli. Zdaj točno vedo, kako naj odreagirajo v določenem trenutku, in v to tudi verjamejo. Če dobro analizirate igro slovenske reprezentance, imajo na teh zadnjih tekmah celo najmanjše število tehničnih napak. Prej se jim je pogosto dogajalo, da so žogo metali v roke nasprotniku, kar zdaj ni več primer. Večina napadov se konča s strelom na gol in na tak način kontrolirajo tekmo in ne tekma njih," je po oceni Vuje tudi to velika prednost slovenske izbrane vrste.