© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
15.01.2016 11:39:00

Razbremenjeni in bolj sproščeni

Nikola Miljković

Zdaj že 38-letni Brežičan ob Vidu Kavtičniku in kapetanu Urošu Zormanu spada med zadnjo trojico mušketirjev, ki so pred 12 leti na EP v Sloveniji osvojili edino slovensko rokometno kolajno na velikih tekmovanjih. Letošnjo sezono je začel s poškodbo, a zdaj je spet nared za nove reprezentančne obračune.

S kakšnimi cilji se odpravljate na to EP? Verjetno je v vas velika želja, da se pred koncem kariere še enkrat izkažete na prvenstvu stare celine in si nato zagotovite še premierni nastop na olimpijskih igrah ...
O ciljih naj raje govori selektor. Najbolj pomembno je, da na tem EP pokažemo trdo obrambo in domiselnost v igri, ki smo jo vadili v zadnjih tednih. Rezultatsko je prvi cilj, da se prebijemo iz skupine. Menim, da bodo vse tri tekme zelo izenačene in da bodo odločale malenkosti. Na vsako prvenstvo grem korak za korakom. V primerjavi z zadnjim SP v Katarju, ko smo se morali boriti še za olimpijske kvalifikacije, smo zdaj lahko bolj razbremenjeni in upam, da bomo zato tudi bolj sproščeni. Tudi s tem lahko nekaj pridobimo in naredimo dober rezultat.

 
Ste zadovoljni s svojo pripravljenostjo in tem, kako ste branili na zadnjih pripravljalnih tekmah in zadnjih tekmah za svoj francoski klub?
Ob prehodu s klubskega na reprezentančni rokomet navadno potrebuješ nekaj časa, da se prilagodiš na nov sistem. S prijateljskimi tekmami se ne obremenjujem preveč. To so tekme, ko prideš s treninga in nisi najbolj spočit, delaš predvsem za tekme, ki prihajajo. Vseeno sta zadnji dve tekmi s Hrvaško pokazali, da smo na pravi poti in da z obrambo dobro sodelujemo. Seveda pa bo že na prvi tekmi s Švedsko treba pokazati še kanček več.

 
Kako bi primerjali svojo pripravljenost s tisto na prejšnjih prvenstvih?
Vsekakor se pozna, da imam zdaj na grbi kakšno leto več. Poleg tega sem bil prva dva meseca v Franciji poškodovan, kar se gotovo pozna. V tem trenutku verjetno nimam kondicije za vso tekmo, zato verjamem v dobro sodelovanje z Matevžem Skokom. Skupaj z njim lahko zbereva med 13 in 15 obramb, kar je nekako v povprečju na takšnem prvenstvu. To bi me zadovoljilo, saj vemo, kaj v trenutku v rokometu pomeni dober vratar. Vsaj kakšnih pet minut na tekmo bom lahko pokril tudi na račun izkušenj.

 
Res pa je, da je pri vseh treh reprezentancah v naši skupini vratar kar močan adut ...
Zagotovo. Evropsko prvenstvo je v rokometu najmočnejše tekmovanje na svetu in nobena reprezentanca, ki se tja uvrsti, nima slabega prvega vratarja. To so res sama zveneča imena, pa še kakšno manjka.

 
Tudi vi mislite, da bo odločilna že prva tekma s Švedsko?
Ne, ne bo odločilna, saj igramo še z Nemci. Španci so res favoriti skupine, a s Hrvati, ki so tudi v samem vrhu rokometa, smo pri njih izgubili za gol, doma pa smo jih razbili. Imamo optimizem, imamo svojo igro in gremo v vsako tekmo stoodstotno. Skrivati se in taktizirati res nima smisla.

 
Pa je teh 15 zadetkov proti Hrvaški res realen pokazatelj trenutnega stanja?
Ni realen, ampak ali boste rekli, da je realno, da so Španci premagali Poljake, ki jih štejejo med favorite, za prav tako 15 golov? Vsekakor je bil to krasen večer, v katerem se nam je izšlo veliko taktičnih stvari, predvsem pa smo prišli do protinapadov in hitrih polprotinapadov, ki nas bi morali krasiti tudi na EP.

 
Je pri Veselinu Vujoviću kaj bistveno drugače kot pri Borisu Deniću?
Nov veter in nove zahteve vsekakor so. Velik poudarek je na obrambi in na kontaktu, selektor išče predvsem levega zunanjega, ki bi razbijal obrambe s streli od daleč in razbremenil našo igro. Glede drugih akcij pa morate vprašati predvsem zunanje igralce, saj tu kaj dosti ne sodelujem.

 
Je kaj novega tudi pri delu z vratarji?
Imamo svojega trenerja vratarjev Aleša Anžiča, s katerim smo zelo dobro delali in nam je v veliko pomoč. Precej smo se posvečali hitrosti, ki je pri vratarjih najbolj pomembna, specifičnih vaj pa niti ne bi razlagal.

 
Se bo zelo poznala odsotnost Jureta Dolenca?
To bo res kar velik hendikep. Vsak je zamenljiv, a Jure je svojo formo res stopnjeval iz tekme v tekmo. Vemo, da je zelo dober napadalec, in izredno mi je žal vsakega igralca, ki se poškoduje na zadnjem treningu pred odhodom na tekmovanje.

 
Rekli ste, da greste korak za korakom, a kaj je vendarle vaša želja na tem EP?
Moja želja? Ta želja je, da naša zadnja tekma odloča o uvrstitvi v polfinale.